slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αποκάλυψη-σοκ

Αποκάλυψη-σοκ στη "Μ": Μαύρη τρύπα 1,27 δισ. ευρώ στα έσοδα του πενταμήνου

Τον Απρίλιο μας είχαν ζαλίσει ότι τα έσοδα είναι πάνω από το στόχο κατά 8-9-10-20%... ούτε θυμάμαι πόσο γιατί δεν παρακολουθώ στενά την προπαγάνδα τους. Τώρα που όπου να ΄ναι έρχονται οι ξένοι ελεγκτές αποκαλύπτεται ότι τα έσοδα υστερούν κατά 1,27 δις €!! Διαβάστε τι γράφει σχετικά η Μακεδονία:

Σοκ προκαλούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς αποκαλύπτουν ότι οι καθαρές εισπράξεις του δημοσίου είναι τελικά λιγότερες κατά 1,27 δισ. ευρώ από τις προβλεφθείσες, παρά το προσωρινό πάγωμα των επιστροφών φόρου.

Στοιχεία-φωτιά, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η "Μ", δείχνουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει χάσει τον έλεγχο των εσόδων και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, παρά τα πρωτοφανούς σκληρότητας φοροεισπρακτικά μέτρα που έλαβε σε τρεις δόσεις μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, αν όχι μέσα στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία θα προβλέπουν νέες περικοπές αποδοχών για τους δημοσίους υπαλλήλους και νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων, καθώς και άλλα εισπρακτικά μη φορολογικού χαρακτήρα μέτρα, όπως η αδειοδότηση ηλεκτρονικών τυχερών και τεχνικών παιγνίων και η νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων.
Όπως αποκάλυψε στη "Μ" πηγή του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πρόβλεψη για την αύξηση των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέβηκε από το 11,7% που προέβλεπε το προηγούμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας στο 15%. Ως εκ τούτου, ο πήχης για τα καθαρά έσοδα που πρέπει να εξασφαλίσει το δημόσιο έως το τέλος του 2010 μέσω του τακτικού προϋπολογισμού ανέβηκε κατά 1,58 δισ. ευρώ από τα 54,16 στα 55,74 δισ. ευρώ. Στη νέα πρόβλεψη συμπεριλήφθηκαν τα πρόσθετα έσοδα, ύψους τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αναμένεται να αποδώσουν τα νέα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα που νομοθετήθηκαν στις αρχές Μαΐου και προβλέπουν:
- τρίτη κατά σειρά αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα,
- αύξηση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ. αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού,
-

Δεν υπάρχουν σχόλια: