slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ομιλία του Χαράλαμπου Κόκκινου για τις Νησιωτικές Πολιτικές

Ομιλία του Χαράλαμπου Κόκκινου για τις Νησιωτικές Πολιτικές

Το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και πρ. Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κος Χαράλαμπος Κόκκινος συμμετείχε στην πολυθεματική συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ν.Δ. στις 5 κ΄6 Ιουνίου 2010 στην Αθήνα.

Στην θεματική συνδιάσκεψη που οργάνωσε ο τομέας Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ., ο κος Κόκκινος συμμετείχε στο προεδρείο της και έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση που αφορούσε τις «ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ».
 
«Κύριες και Κύριοι Σύνεδροι,
 
Στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου της Ν.Δ. έχουμε σήμερα την τύχη και την τιμή να αναφερθούμε στο μεγάλο ζήτημα της Νησιωτικότητας.
 
Είναι γνωστό ότι ο νησιωτικός χώρος της πατρίδας μας, καλύπτει μεγάλο μέρος της έκτασής της και χιλιάδες είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του ενώ εκατομμύρια επισκέπτες προσέρχονται σ' αυτόν.
 
Οι ειδικές δράσεις και οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί, οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, τα προβλήματα που ζητούν λύσεις και παρεμβάσεις, απαιτούν- κατά την άποψή μου- ιδιαίτερη και προσεχτική προσέγγιση με συνέχεια και συνέπεια. Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση στήριξε την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών μας με συγκεκριμένες δράσεις που - δυστυχώς – δεν αναδείχθηκαν όπως και όσο θα έπρεπε επικοινωνιακά. Σήμερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αύριο και πάλι της κυβέρνησης οφείλουμε να προωθήσουμε δράσεις που έχει ανάγκη η νησιωτική Ελλάδα που επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ βιώνει την οπισθοδρόμηση και την απομόνωση.
 
Γιατί Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, σε αυτό το πρώτο εννεάμηνο ΠΑΣΟΚ οι νησιώτες παρακολουθούν ένα «ρεσιτάλ» κυβερνητικής απραξίας και πολιτικής κοροϊδίας.
 
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το Υπουργείο που «κινούσε» έναν από τους βασικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς της Ελλάδας , καταργείται από τους «μαθητευόμενους» μάγους του ΠΑΣΟΚ.
 
Την ίδια τύχη είχε και το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής την ώρα που εκτός του αναπτυξιακού του χαρακτήρα , η ύπαρξή του λόγω της εθνικής του σημασίας, κρίνεται απαραίτητη.
 
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , σε αυτό το πρώτο εννιάμηνο διακυβέρνησης της χώρας , διακρίνεται από την έλλειψη σχεδιασμού και την απουσία αποφασιστικών παρεμβάσεων για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας αλλά και από την εγκατάλειψη των νησιωτικών πολιτικών.
 
Τα προβλήματα στα νησιά μας διογκώνονται καθημερινά ενώ λειτουργώντας μικρόψυχα και  «κομπλεξικά» το ΠΑΣΟΚ ακύρωσε ή «πάγωσε» δρομολογημένες από τη Ν.Δ. λύσεις και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
 
Με κοντόφθαλμο και προκλητικό ταυτόχρονα τρόπο οι κυβερνώντες υποθηκεύουν το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας.
 
Εκτός από την κατάργηση των προαναφερθέντων Υπουργείων είδαμε τη στασιμότητα και το «φρενάρισμα» σε σημαντικά εθνικά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα:
 
- Στασιμότητα στο ΕΣΠΑ (ήδη επιδιώκουν να μεταφέρουν πόρους του Γ΄ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ για να «καλύψουν» την ανεπάρκειά τους και να εμφανίσουν τεχνητή απορρόφηση κονδυλίων και ταυτόχρονα μειώνουν την αρχική  χρηματοδότηση που είχε δεσμευτεί για τα νησιά μας.
 
- «Πάγωσαν» το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ανταγωνιστικότητας του Ν.Αιγαίου στο οποίο η Ν.Δ. τον Αύγουστο του 2009 είχε δεσμεύσει 250 εκ. ευρώ και υπόσχονται ότι για το έτος 2010 θα διαθέσουν μόλις 20 εκ. ευρώ!!!
 
- Σταμάτησαν το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που έδινε τη δυνατότητα να κάνουν έργα και αναπτυξιακές δράσεις και οι μικρότεροι ΟΤΑ.
 
- Υποχρηματοδοτούν τους ΟΤΑ και υποθηκεύουν το μέλλον τους (δεν έχει δοθεί ακόμα το ποσό που αναλογούσε στους ΟΤΑ Δωδεκανήσου από το φόρο εισοδήματος).
 
- «Βάλτωσαν» τα έργα υποδομών. Δεν «κουνιέται» φύλλο. Όσα δημοπρατήθηκαν ήταν έργα που επί Ν.Δ. εντάχθηκαν σε προγράμματα.
 
- Ανεξήγητα σταμάτησαν την τουριστική προβολή των νησιών μας. Οι άνθρωποι του τουρισμού βιώνουν πλέον μια αρνητική σαιζόν.
- Περιόρισαν τις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας.
- Διόγκωσαν την ανεργία.
- Χάθηκαν προγράμματα αφαλατώσεων και δράσεις που επένδυαν στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
 
- Περιόρισαν την χρηματοδότηση στις άγονες γραμμές και υποθηκεύουν με την έλλειψη προγραμματισμού που τους διακρίνει , τις μετακινήσεις των νησιωτών μας.
 
Σε αυτό το «γκρίζο» που καλύπτει τα νησιά μας, σε αντιπαραβολή με την - ανύπαρκτη στην ουσία – «πράσινη ανάπτυξη» η Ν.Δ. οφείλει να προωθήσει την «γαλάζια» ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας.
 
Είμαστε η παράταξη που ενέταξε τη νησιωτικότητα στο Σύνταγμα όταν το ΠΑΣΟΚ αποχωρούσε από το Κοινοβούλιο.
 
Είμαστε η παράταξη που επιτέλεσε ένα σημαντικό έργο στα νησιά μας , ο οποίο ίσως δεν αναδείχθηκε όπως και όσο θα έπρεπε στο σύνολό του, όμως σήμερα οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν μέσα από τις οργανώσεις μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες που δεν ανέλαβαν στο παρελθόν για την προβολή του.
 
 Τα χιλιάδες έργα και δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την παιδεία, την υγεία, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις μεταφορές και την συγκοινωνία, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. (2004-2009) και την παρακαταθήκη για το καλύτερο μέλλον που θέλουμε για τους νησιώτες μας.
 
Σήμερα αναδεικνύουμε αφενός τη σημερινή κυβερνητική ανικανότητα   , αφετέρου προβάλλουμε τις θετικές ενέργειές μας και προτείνουμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες νησιωτικές πολιτικές.
 
Το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας , η λιμενική πολιτική και οι υποδομές, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ο Τουρισμός και οι δράσεις καινοτομίας είναι στη μόνιμη πολιτική «ατζέντα» της παράταξής μας.
 
Προτείνω λοιπόν:
- Τη ανάδειξη του κυβερνητικού μας έργου και την κατάθεση νέων, εμπλουτισμένων προτάσεων που αφορούν νησιωτικές πολιτικές.
- Τη δημιουργία «Ειδικού Ταμείου Νησιωτικότητας» που αφορά ειδική χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων στα νησιά μας.
- Τη μείωση του ΦΠΑ και δημιουργία κινήτρων για να παραμείνουν οι νησιώτες μας στα τιμημένα βράχια του Αιγαίου και του Ιονίου.
- Τη δημιουργία του «Νησιωτικού Παρατηρητηρίου» που θα καταγράφει τα προβλήματα της Νησιωτικότητας και θα προτείνει λύσεις. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε επί Ν.Δ. και σταμάτησε επί ΠΑΣΟΚ.
- Τη δημιουργία «Γραμματείας Νησιωτικότητας» στο Οργανόγραμμα της Ν.Δ. για την καλύτερη παρακολούθηση και επεξεργασία των ζητημάτων των νησιών μας.
 
Η Ν.Δ. αναδιοργανωμένη και δυνατή, με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο πρέπει να απευθυνθεί με αποφασιστικότητα και παρρησία στον ελληνικό λαό και φυσικά στους νησιώτες μας. Η μοίρα και η ιστορία μας, μας υποδεικνύει ότι είμαστε εκείνη η παράταξη που με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα δίνουμε λύσεις στα σοσιαλιστικά αδιέξοδα. Είμαστε ταγμένοι να δώσουμε τη ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ στο δοκιμαζόμενο από τις ανερμάτιστες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, λαό μας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: