slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αφιέρωμα στο Συνέδριο της ΝΔ: 01- Διακριτό πολιτικό στίγμα

Η εναρκτήρια ομιλία του Αντώνη Σαμαρά πέτυχε να προσδώσει στη σημερινή Νέα Δημοκρατία ένα διακριτό πολιτικό στίγμα. Είναι προφανές ότι η περαιτέρω αποστασιοποίηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το Μνημόνιο μεταξύ κυβέρνησης- τρόικας, τον καθιστά εναλλακτική πολιτική δύναμη και σημείο αναφοράς σε κάθε επαχθές μέτρο της κυβέρνησης, που λαμβάνεται “στο όνομα του Μνημονίου”.

Αυτή η πολιτική επιλογή της Ρηγίλλης μπορεί από μόνη της να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που η κυβερνητική προσπάθεια για αποφυγή της χρεοκοπίας αποτύχει ή, πιθανότερο, συσσωρεύσει τόση πολλή κοινωνική οργή, που η επιλογή της εναλλακτικής λύσης (ΝΔ) θα είναι μονόδρομος.

Αυτή είναι η ορατή πλευρά της ανάλυσης. Η άλλη, όμως, όχι και τόσο προφανής, περιλαμβάνει την επιτυχή έκβαση της κυβερνητικής προσπάθειας. Αδύνατον; Δεν νομίζω. Ήδη έχουν ανατραπεί εργασιακά και ασφαλιστικά δεδομένα δεκαετιών, και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι. Αντίθετα, το ΠΑΜΕ με τον ακραίο τρόπο που επιχειρεί να “γκρεμίσει τον καπιταλισμό”, δήθεν διαμαρτυρόμενο για τα μέτρα, ελκύει την οργή της κοινωνίας.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ένας άλλος νόμος της πολιτικής που ισχύει απαρέγκλιτα στην Ελλάδα. Η λαϊκή εντολή συνοδεύεται από μια περίοδο χάριτος που εκτείνεται σε όλη την πρώτη κυβερνητική θητεία. Από εκλογές σε εκλογές, η ελληνική κοινή γνώμη κρίνει, βαθμολογεί, κατασταλάζει. Και στις εκλογές αποφαίνεται, ανοίγοντας έναν άλλο κύκλο -τη δεύτερη θητεία- σαφώς αυξημένων προσδοκιών. Εκεί οι κυβερνήσεις; πληρώνουν τις αβελτηρίες της πρώτης τετραετίας και συνήθως καταρρέουν. Το ίδιο έγινε με τον Σημίτη, το ίδιο με τον Καραμανλή. Το ίδιο φαίνεται πως θα γίνει και με τον Παπανδρέου. Συνεπώς ο Σαμαράς, που κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να φιλοτεχνήσει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα για την παράταξή του, θα πρέπει είτε να αναμένει είτε την αποτυχία της κυβέρνησης -με ό,τι αυτό σημαίνει για τον τόπο- είτε την προσωπική του επιβίωση στη θέση του προέδρου μετά μια νέα αποτυχία της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Είναι σίγουρα μια επιλογή υψηλού ρίσκου। Αλλά τέτοιες επιλογές φέρνουν και τα μεγαλύτερα κέρδη. Έτσι κι αλλιώς, ο Σαμαράς έχει μάθει στα δύσκολα. Για την υπόλοιπη Νέα Δημοκρατία δεν είμαι βέβαιος…-
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: