slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πρακτικά Εξεταστικής Siemens-Κατάθεση Βουλγαράκη (τμήμα)

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΓ΄ -ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ «SIEMENS» ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ» - ΠΡΑΚΤΙΚΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να εισέλθει ο μάρτυς. (Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κύριος Γεώργιος Βουλγαράκης)

Κύριε μάρτυς, θα παρακαλούσα να μας πείτε το όνομα και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ονομάζομαι Βουλγαράκης Γεώργιος, είναι οικονομολόγος, κάτοικος Αθηνών, οδός Δοξαπατρή 14.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ορκίζομαι.
...

Κάποια στιγμή περί τα τέλη Μαΐου, αρχάς Ιουνίου, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο Υφυπουργός μου είπε ότι παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ως τότε, η υπόθεση έχει φτάσει πλέον σε ένα οριακό σημείο για το σύστημα. Μου εξήγησε ότι πραγματοποιήθηκε και η τρίτη άσκηση που προβλεπόταν από τη σύμβαση, η οποία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ορισμένοι στόχοι δεν είχαν επιτευχθεί. Ωστόσο, έπρεπε από τα πράγματα να γίνει αποδεκτή η άσκηση ως επιτυχημένη, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, μεταφέροντας ασκήσεις από τη μία άσκηση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντικείμενα της άσκησης.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Μάλιστα. Τα οποία δεν είχαν επιτευχθεί. …στην επόμενη φάση.

Με αυτό τον τρόπο θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το σύστημα κατά


κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που αυτό ήταν ουσιαστικά και το αναγκαίο. Θα έπρεπε, όμως, ταυτόχρονα να εκταμιευθεί η αντίστοιχη χρηματική καταβολή, με την οποία η άσκηση αυτή ήταν συνδεδεμένη. Διότι όπως μου εξήγησε, κάθε άσκηση ήταν συνδεδεμένη με μία αντίστοιχη χρηματική καταβολή. Το ίδιο είχε γίνει και στις δύο προηγούμενες.

Αν αυτό δεν γινόταν, αν, δηλαδή, απορριπτόταν η άσκηση συνολικά, τότε δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα καθόλου. Θα ακυρωνόταν, συνεπώς, όλη η επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί στη διεθνή κοινότητα, ότι δηλαδή έχουμε ένα σύστημα και μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο σημείο αυτό, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ανατρέξω στα χαρτιά μου και να χρησιμοποιήσω ορισμένα απόρρητα έγγραφα. Είναι θέμα της Επιτροπής…
...

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, όταν συναντήθηκα για πρώτη φορά με την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, με το Διευθυντήριο, δηλαδή -διότι περί αυτού επρόκειτο- το οποίο είχε συγκροτηθεί και λειτουργούσε -είχε ήδη κάνει κάποιες συνεδριάσεις- περί τις αρχές Απριλίου και ειδικά με τους δύο σημαντικότερους οι οποίοι έδιναν και τον τόνο σε όλους τους υπόλοιπους -δηλαδή με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας- μου δόθηκε υπό μορφή non paper –γιατί έτσι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες, σε αυτού του είδους την επικοινωνία- μία αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της ΕΛ.ΑΣ. και της γενικότερης προετοιμασίας της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το έγγραφο αυτό βέβαια είναι στα αγγλικά, αλλά θα επιλέξω δυο-τρία κομμάτια, γιατί το τι σημαντικό έλεγε το έγγραφο αυτό; Έλεγε πολύ διπλωματικά ότι δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να κάνουμε αγώνες, ούτε από πλευράς εγκαταστάσεων, ούτε από πλευράς αστυνομικού προσωπικού, ούτε από πλευράς προόδου στα συστήματα ασφαλείας.

Και μάλιστα, έφτανε στο σημείο να λέει ότι, για να γίνουν αγώνες, αφού δεν είχαμε εμείς αυτή την προετοιμασία, θα έπρεπε η Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, όπως είχε υποδειχθεί στον προκάτοχό μου κ. Φλωρίδη, για να μπορέσει η Ελλάς να εγγυηθεί στη διεθνή κοινότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μου είπαν δε αστειευόμενοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, αλλά μου το είπαν για να το ακούσω και προφανώς να το μεταφέρω, ότι αν η Ελλάς επιτέλους δεν είναι σε θέση να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες και να μας εγγυηθεί την ασφάλεια, όπως μας λέτε, με τα συστήματα που έχετε, κ.λπ., τότε μήπως θα ήταν μια καλή ιδέα να πάμε και στο Σίδνεϊ, διότι αυτό έκανε πρόσφατα Ολυμπιακούς Αγώνες και μπορεί ενδεχομένως να έχουν ένα ψηλό βαθμό ετοιμότητας.

Στο χαρτί, λοιπόν, της Ο.Σ.Ο. λέει εδώ enclosed, εσώκλειστα, is a general assessment for the current status of Greece security preparations, είναι δηλαδή μια γενική αξιολόγηση για την παρούσα κατάσταση, την παρούσα κατάσταση της Ελλάδος και των προετοιμασιών της for the 2004 Summer Games, για τους Αγώνες του 2004. The following key areas are of concern και εξηγεί εδώ μία μία τις περιπτώσεις.

Και ξεκινάει με το πρώτο. Λέει: NATO requests.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, είναι non-paper, άρα χωρίς διαβάθμιση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ή κάνω λάθος;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αυτά είναι non-paper. Αυτά υπάρχουν στα αρχεία της Ο.Σ.Ο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα αδιαβάθμιστα. Το λέω για τα Πρακτικά…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εντάξει, θα το δούμε μετά. Αφήστε να έχω τον ειρμό της σκέψης μου και θα το δούμε μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να διακόψω τον ειρμό σας, αλλά να σας ρωτήσω για τη διαβάθμιση του εγγράφου.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εντάξει.

Κοιτάξτε, σε αυτές τις Επιτροπές, κύριε Πρόεδρε, επειδή λέγονταν πράγματα πολύ χοντρά – ξέρετε, έχετε κάνει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης – υπήρχε μια εσωτερική αλληλογραφία, η οποία γινόταν με αυτό τον τρόπο. Αυτός όμως είναι πολύ ενδεικτικός. Και φυσικά δεν είμαι ο μόνος κοινωνός του χαρτιού αυτού, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί μέσα στην Επιτροπή αυτή ήταν οι επτά πρέσβεις, οι επτά πράκτορες, η δική μας Ε.Υ.Π., η Αστυνομία, ο Νασιάκος, δεν ήμουν μόνο εγώ, αυτά δεν είναι μυστικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τώρα θα το αποκτήσουμε και εμείς.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εν πάση περιπτώσει, λέει στο πρώτο: ΝΑΤΟ request, αίτημα στο ΝΑΤΟ. Και λέει: this formal request, αυτή η επίσημη αίτηση, needs to be done immediately, πρέπει να κατατεθεί αμέσως. With the elections now completed, καθώς τελείωσαν οι εκλογές, a formal request for assistance is absolutely necessary, μια επίσημη αναζήτηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα είναι απαραίτητη. Και εξηγεί μέσα μετά τι δεν δουλεύει, γιατί η Αστυνομία δεν είναι σε καλό επίπεδο, γιατί έχουμε αυτά τα προβλήματα κ.λπ. Είναι μια ολόκληρη ανάλυση, εγώ διάλεξα μέρη. Μέσα βέβαια εδώ κάνει και αναφορά στο περίφημο σύστημα C4I και λέει ότι είναι σε νηπιακό επίπεδο.

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που όταν εγώ ζήτησα…
...
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Μετά από λίγο καιρό, στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη άσκηση, η «Ασπίς Ηρακλέους». Αυτή η άσκηση ήταν επί χάρτου, αλλά και επί πεδίου. Έγιναν, δηλαδή, και πραγματικές επιχειρήσεις, με πραγματικά σενάρια, αλλά και ασκήσεις επί χάρτου και προέβλεπαν επιθέσεις από ξηράς, από αέρος, αεροπειρατεία, τοποθετήσεις χημικών-βιολογικών απειλών, απαγωγές κ.λπ. Η άσκηση αυτή είχε αποφασιστεί πολύ πριν πάω εγώ στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ήταν η δεύτερη στη σειρά άσκηση που γινόταν, ενώ η πρώτη άσκηση είχε εξαιρετικά απογοητευτικά αποτελέσματα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγινε η πρώτη;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν το θυμάμαι. Ήταν πριν, επί Φλωρίδη. Μπορείτε να το βρείτε όμως εύκολα από το Υπουργείο.

Στην άσκηση, λοιπόν, αυτή, εκτός από μένα, συμμετείχαν οι Υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών, Μεταφορών, Υγείας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων – μάλιστα μίλησε και με τηλεδιάσκεψη ο κύριος Πρωθυπουργός στην αρχή της άσκησης – συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, με τους πρέσβεις τους, τους υπευθύνους ασφαλείας, δύο ιδρύματα διεθνούς στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ανεξάρτητοι αξιολογητές. Αυτή ήταν τρόπον τινά η γενική άσκηση προ της ενάρξεως των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις ήταν εξίσου απογοητευτικά. Και μάλιστα αποτυπώνονται στο έγγραφο το οποίο έχω εδώ, το οποίο έχει τίτλο Olympic Security Exercise: lesson learned, δηλαδή λέει τα διδάγματα αυτής της άσκησης. Και κάνει εξειδικευμένη αναφορά επιλέγοντας ορισμένα πεδία ενδιαφέροντος.

Παραδείγματος χάρη, λέει εδώ, αναφερόμενο στα ΕΚΑΜ, limited capabilities, περιορισμένη ικανότητα, evidence collection, needs to be improvement, δηλαδή η αντιμετώπιση διαφόρων περιστατικών πρέπει να βελτιωθεί. Και λέει διάφορα παραδείγματα εδώ κ.λπ.

Για την ίδια άσκηση ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Μίλερ, ο οποίος με είχε επισκεφτεί τότε στο γραφείο μου, μου έδωσε επίσης ένα non-paper, το οποίο είναι περίπου συγκλονιστικό, διότι ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες, πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων, πρέπει να έρθουν βατραχάνθρωποι, πρέπει να έρθουν άνθρωποι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, πρέπει να εγκατασταθούν σε συγκεκριμένα μέρη και αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να εγγυηθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διότι το επίπεδο της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ε.Υ.Π., το επίπεδο πληροφοριών ήταν πάρα πολύ χαμηλό.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τι ημερομηνία έχει αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αυτό ήταν μετά την άσκηση «Ασπίς Ηρακλέους», εκεί περίπου, τον Ιούνιο ήταν όλα αυτά.

Βεβαίως, όλα αυτά τα παραπάνω που εγώ εισέπραττα με έγγραφα, είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να αποτυπώνονται και με μεγάλη ένταση στον διεθνή Τύπο της περιόδου, με άρθρα, ρεπορτάζ, απαξιωτικά για τη χώρα, σας θυμίζω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και στον ελληνικό Τύπο.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Στο διεθνή Τύπο μιλούσαν απαξιωτικά για τις αρχές ασφάλειας κ.λπ. Δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να μπουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από τις περιφραγμένες περιοχές και φαντάζομαι ότι θα θυμάστε ολόκληρα ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου.

Αναγκάστηκα, λοιπόν, εγώ να προβώ σε ένα μπαράζ επικοινωνιακών κινήσεων και επισκέψεων στις χώρες της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας. Ζήτησα έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και πραγματοποιήθηκε, προκειμένου να εξηγήσω ότι η Ελλάς είναι μια ασφαλής χώρα κ.λπ.

Προσπάθησα να συνάψω πρωτόκολλα συνεργασίας με την Τουρκία, το Ιράν, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τα οποία τελικώς συνήψα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κύμα λαθρομεταναστών, το οποίο ερχόταν στην Ελλάδα και το οποίο εικαζόταν ότι θα είχε και τρομοκράτες, μέσα στα διάφορα καραβάνια που έρχονταν στη χώρα.

Και έδινα σειρά συνεντεύξεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, στην Αμερική είχα δώσει μια ζωντανή συνέντευξη σε περίπου 320 δίκτυα. Είχαμε μάλιστα εκπονήσει ένα ειδικό πλάνο από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που λέγαμε, επίσης στα αγγλικά, ότι εμείς έχουμε αυτά, τόσες εγκαταστάσεις, έχουμε τα καλύτερα συστήματα, έχουμε καλύτερη Αστυνομία, έχουμε το ένα, έχουμε το άλλο, έχουμε διάφορα.

Έτσι, λοιπόν, εξηγείται η δήλωσή μου – και το λέω, κύριοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίως σε σας – ότι έχουμε την πιο άρτια και εκπαιδευμένη Αστυνομία του κόσμου. Διότι εγώ όφειλα εκ των πραγμάτων να το πω αυτό το πράγμα, όχι διότι η Αστυνομία που είχαμε ήταν η καλύτερη και η πιο άρτια. Η Αστυνομία είχε πάντα τις ίδιες παθογένειες, τις οποίες και σήμερα έχει.

Αλλά αυτό είναι για μια άλλη ώρα συζήτηση, η οποία είναι γενικού περιεχομένου. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η κατάσταση αποτυπωνόταν από όλο αυτό το πράγμα το οποίο σας είπα.

Βέβαια, δεν αρκέστηκα μόνο στις διεθνείς πηγές. Ζήτησα και την επίσημη γνώμη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, λοιπόν, μου έδωσε μια απόρρητη έκθεση, η οποία είναι στο απόρρητο αρχείο του πρώην Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, γιατί είναι εσωτερική αλληλογραφία -ο Υπουργός, όπως ξέρετε καλύτερα από μένα, κύριε Πρόεδρε, έχει εσωτερικό προσωπικό απόρρητο αρχείο ανάμεσα στις υπηρεσίες του Υπουργείου, αλλά μπορεί να ανευρεθεί- όπου ζητάω να κάνει μια αξιολόγηση του πραγματικού επιπέδου κινδύνων που έχουμε ως χώρα με βάση τις δικές τους, τις δικές μας δηλαδή, πληροφορίες και όχι αυτά τα οποία μου έλεγε ο καθένας από τους εξωτερικούς πράκτορες.

Έκαναν, λοιπόν, μια αξιολόγηση με πέντε επίπεδα, πολύ χαμηλό, χαμηλό, μεσαίο, υψηλό και κρίσιμο. Στο κρίσιμο υπάγονται οι χώρες για τις οποίες υφίστανται ακριβείς, ή με μεγάλη πιθανότητα να είναι ακριβείς, πληροφορίες περί συγκεκριμένης εκδήλωσης βίαιης ενέργειας κατά στόχων συνδεδεμένων με τη χώρα μας στην Ελλάδα. Στο υψηλό υφίσταται τρέχουσα πρόθεση και δυνατότητα προσβολής στόχων συνδεδεμένης στην Ελλάδα κ.λ.π. Στο μεσαίο η χώρα εκτιμάται ότι βρίσκεται υπό απειλή κ.λπ.

Μου λέει, λοιπόν, η ΕΥΠ ότι –αναφέρει περιπτωσιολογικά- η πλειοψηφία των χωρών που είναι σε χαμηλό επίπεδο, πλην, όμως, από το μεσαίο και πάνω βρίσκονται χώρες όπως το Ιράκ, όπως η Νότια Κορέα –εξηγεί βέβαια γιατί- όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπως το Ισραήλ, όπως η Μεγάλη Βρετανία. Μου κάνει, λοιπόν, μία αξιολόγηση και λέει η ΕΥΠ ότι εδώ πιθανολογώ πως οι χώρες αυτές θα έχουν στην Ελλάδα πρόβλημα.

Παράλληλα, αλλά ανεξάρτητα έρχονται μια-μια οι χώρες αυτές ως εκ θαύματος και διατυπώνουν τα αιτήματά τους στον Έλληνα Υπουργό για το τι ζητάνε, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική –θα σας τα καταθέσω, αυτά υπάρχουν στο Υπουργείο άλλωστε- και λένε: «Θέλουμε ένοπλους φρουρούς, να φέρουμε δικούς μας, θέλουμε πράκτορες δικούς μας, θέλουμε διαπραγματευτές, θέλουμε ειδικές στολές», λέει κάθε χώρα τι θέλει, σαν να πήγαινε σε πόλεμο. Οι άνθρωποι εδώ ετοιμάζονταν για πόλεμο και αυτά που ζητούσαν από μας ήταν λες και ήταν ήδη πόλεμος.

Σε αυτό, λοιπόν, το περιβάλλον, κύριοι Βουλευτές, που δεν είναι ούτε το 10% αυτά που σας ανέφερα απ’ αυτά που έζησα, έρχεται ο Υφυπουργός έχοντας γνώση, αλλά μερική γνώση των πραγμάτων αυτών και μου λέει ότι πρέπει το σύστημα να παραληφθεί για προσωρινή χρήση για την άσκηση, όπως σας είπα προηγουμένως. Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον να πει κανείς ότι εγώ θα απορρίψω την πρόταση αυτή και δεν τη συζητάω, γιατί θεωρώ ότι είναι ανέφικτη; Μπορείς, δηλαδή, να εμφανιστείς στη διεθνή Κοινότητα και να πεις ότι εγώ δεν έχω σύστημα ασφαλείας;

Παρ’ όλα αυτά, όταν έγινα κοινωνός αυτής της άποψης και όταν κατάλαβα από ό,τι μου εξήγησε -γιατί πρέπει να πω ότι εγώ τη Σύμβαση δεν την παρακολουθούσα, δεν την ξέρω και εξακολουθώ να μην την ξέρω σε όλο της το βάθος- ότι αυτό συνδεόταν με καταβολή χρημάτων, είπα στον Υφυπουργό να αποτυπώσει ένα έγγραφο και για δική του περισσότερη κάλυψη και να μην αποφασίσει ο ίδιος, αλλά να ζητηθεί η γνώμη ενός υπερκείμενου οργάνου, το οποίο στην περίπτωσή μας ήταν το ΚΥΣΕΑ, για το εάν το σύστημα αυτό μπορούσε να παραληφθεί προς χρήση.

Πράγματι, λοιπόν, ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης μού έστειλε το χαρτί αυτό που του είχα ζητήσει, το οποίο φαντάζομαι ότι έχει καταθέσει και στην Επιτροπή σας. Αφού λέει διάφορα, στο τέλος λέει: «Με αυτά τα δεδομένα, προτείνω την ακόλουθη λύση: Οι στόχοι 4, 5 που δεν επιτεύχθηκαν στην τρίτη άσκηση, να θεωρηθούν ως μη κρίσιμοι, αφού βεβαιώνει και η ΔΑΟΑ ότι δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα εν όλω ή εν μέρει του υπολοίπου συστήματος και να μεταφερθεί στη τέταρτη άσκηση.

Μετά ταύτα, να χορηγηθεί στη SAIC για επιτυχή διεξαγωγή της τρίτης άσκησης και να καταβληθεί το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε αυτή και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η κατασκευή του. Η λύση αυτή είναι λύση ανάγκης για να αποφύγουμε τις παραπάνω δυσμενείς συνέπειες.

Άλλωστε, όπως με διαβεβαιώνει η ΔΑΟΑ, η αποτίμησή του ήδη κατασκευασθέντος έργου υπερκαλύπτει τα ποσά που έχουν καταβληθεί και σε κάθε περίπτωση θα κατατεθεί για το ποσό σχετική εγγυητική αποστολή καλής κατασκευής του έργου».

Αυτή, λοιπόν, την επιστολή τη μεταβίβασα εγώ στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο πράγματι συνεδρίασε. Με την απόφαση την οποία επίσης φαντάζομαι ότι έχετε, αλλά θα ξανακαταθέσω στα Πρακτικά, λέει: «Εγκρίνουμε την εισήγηση αυτή και λέμε να δοθεί προς χρήση το σύστημα αυτό για όσο διαρκούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

Έτσι, λοιπόν, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παραολυμπιακούς, ο κ. Μαρκογιαννάκης ασχολήθηκε εκ νέου με το σύστημα στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, διότι το ΚΥΣΕΑ στην απόφασή του περιέγραφε αναλυτικά τι πρέπει να γίνει.

Περίπου τον Απρίλιο του 2005 με πληροφόρησε ότι είχαν γίνει διάφορες δοκιμές και ασκήσεις όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να αξιολογηθεί το C4I και αυτές δεν είχαν φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Έτσι μου είπε: Δεν είναι δυνατόν να υπογράψω την παραλαβή του συστήματος» και ότι έπρεπε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης.

Μου εξήγησε ότι η άποψη όλων των εμπλεκομένων φορέων, που προέκυψε ομόφωνα μέσα από πολλές συνεδριάσεις και συσκέψεις, ήταν να γίνει συνολικά μια επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης, αφ’ ενός διότι η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και όλοι αυτοί που δούλευαν εν τω μεταξύ με το TETRA, με το περίφημο σύστημα επικοινωνιών, είχαν εγκαταλείψει το αναλογικό σύστημα και ήταν αδύνατον να επιστρέψουν στις παλιές μοτορόλες που ξέραμε, στο παλιό αναλογικό σύστημα και ότι ακόμη και αν αποφασιζόταν αυτό, θα έπρεπε όλες αυτές οι υπηρεσίες να μείνουν εντελώς χωρίς επικοινωνία για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υπάρξει επόμενο σύστημα που θα το διαδεχθεί και αφ’ ετέρου υπήρξε η άποψη και νομικών και των εκπροσώπων του Υπουργείου, οι οποίοι ήξεραν και της ΔΑΟΑ και όλων ότι εάν η Σύμβαση πήγαινε σε διαιτησία, δεν ήταν καθόλου βέβαιο πως θα κέρδιζε η Ελλάδα, διότι πολλές εγκαταστάσεις έπρεπε να παραδοθούν –δεν είχαν παραδοθεί όλες- διότι εν τω μεταξύ είχαν πολλές κεραίες μετατοπιστεί με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, κάμερες είχαν βγει από τους δρόμους επίσης με αποφάσεις διαφόρων δημοτικών συμβουλίων του Λαυρίου, της Γλυφάδας κ.λπ. και ήταν μάλλον βέβαιο ότι η ΕΛ.Α.Σ. εάν πήγαινε σε μία διαιτησία, θα έχανε.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, τότε κατ’ αρχήν να μην παραληφθεί το σύστημα, να μην δοθεί ούτε 1 ευρώ επιπλέον στη SAIC και συνεπώς ούτε στους υπεργολάβους, οι οποίοι είχαν σύνδεση με τη SAIC και να ξεκινήσει μια επαναδιαπραγμάτευση, την οποία θα αναλάμβανε προσωπικά ο Υφυπουργός στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του, μέχρι να δούμε εάν μπορέσει να βρεθεί κάποια λύση. Εκεί τελειώνει η δική μου η πληροφόρηση σε σχέση με το C4I.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκογιάννης περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2007 έφυγε από το Υπουργείο. Εγώ έφυγα το Φεβρουάριο, δηλαδή δεκαπέντε, είκοσι ημέρες μετά και πήγα στο Υπουργείο Πολιτισμού με το δεύτερο ανασχηματισμό που έγινε τότε. Την επαναδιαπραγμάτευση ανέλαβε στη συνέχεια ο διάδοχός μου κ. Πολύδωρας, ο οποίος μάλιστα έβγαλε και ένα αναλυτικό δελτίο Τύπου, το οποίο περιγράφει τι έγινε, πώς έγινε, τι έκανε κ.λπ.. Αυτή είναι η δική μου γνώση και επαφή με το περίφημο σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού προσωπικά εγώ δεν είχα εμπλοκή με τη SIEMENS. Υπήρξε μόνο ένα θέμα, το οποίο πρέπει να το καταθέσω για τα Πρακτικά, αλλά μπορείτε να το διερευνήσετε εσείς περισσότερο, καλώντας τους αρμόδιους οι οποίοι το χειρίστηκαν.

Πριν πάω στο Υπουργείο εγώ, το 2003, είχε ξεκινήσει ένας διαγωνισμός για τους ψηφιακούς μεταφραστές. Αυτός ο διαγωνισμός, αφού κράτησε σε μάκρος, μια διαδικασία ολόκληρη κ.λπ., κάποια στιγμή, όταν πήγα …
....
Υπήρξε, λοιπόν, ένας διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 23-6-2003 και κάποια στιγμή συνεχίστηκε επί Τατούλη, Ζαχόπουλου κ.λπ.. Όταν πήγα εγώ εκεί, είχε αναδειχθεί επί των ημερών μου ως πλειοδότρια εταιρεία η Hewlett Packard. Αφού, λοιπόν, έγιναν διάφορες διαδικασίες -θα σας τα καταθέσω στα Πρακτικά, γιατί εγώ ως Υπουργός ζήτησα να τα πάρω, όταν τα είδα ως θέμα στον Τύπο, δεν τα χειρίστηκα άμεσα- η Hewlett Packard κάποια στιγμή, όταν κλήθηκε να υπογράψει τη Σύμβαση, είπε ότι «εγώ δεν μπορώ να υπογράψω τη Σύμβαση μετά από τριάντα έξι μήνες, διότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, δεν με συμφέρει». Κατέθεσε μία επιστολή παραίτησης από το διαγωνισμό, την οποία έχω εδώ μέσα, και λέει: «Κύριοι, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω το διαγωνισμό γι’ αυτόν και γι’ αυτόν το λόγο». Τα εξηγεί αναλυτικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι και αυτά έγγραφα που θα μας καταθέσετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όλα. Αυτά είναι από τον ΟΠΕΠ. Τα έχω ξεχωριστά. Απευθύνεται προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΠ και λέει: «Η Hewlett Packard τριάντα έξι μήνες μετά την υποβολή της προσφοράς της, στα πλαίσια του διαγωνισμού για το έργο προμήθεια-ανάπτυξη φορητών συστημάτων πληροφόρησης των επισκεπτών σε επιλεγμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αποφάσισε πρόσφατα την αναδιοργάνωση του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών και υλοποίησης ολοκληρωμένων έργων με την εξαίρεση του τομέα κ.λπ.». Με λίγα λόγια, παραιτείται και λέει ότι «εγώ δεν θέλω να το υπογράψω, παραιτούμαι από τη Σύμβαση». Εκλήθη, λοιπόν, ο δεύτερος κατά σειρά, που ήταν η SIEMENS. Εκλήθη, πέρασε προσυμβατικό έλεγχο, πήγε στις διαδικασίες που έλεγε και στο ΚΑΣ και ενεκρίθη μετά από τον προσυμβατικό έλεγχο κ.λπ. να ανατεθεί στη SIEMENS αυτή η δουλειά. Έφυγα εγώ μετά από το Υπουργείο και δεν ξέρω τι έγινε, ποια ήταν η τύχη του. Μετά, πήγε ο κ. Λιάπης. Δεν ξέρω εάν ενεργοποιήθηκαν καν. Νομίζω ότι δεν παραδόθηκαν ποτέ. Δεν ξέρω τι έγινε.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αυτά είναι. Τα καταθέτω στα Πρακτικά ολόκληρα. Είναι εδώ ένα χρονολόγιο που λέει ακριβώς πότε ξεκίνησαν οι διαδικασίες, τι ενστάσεις έγιναν, ποιος τα έκανε, πού πήγαν, πώς απορρίφθηκαν κ.λπ., η επιστολή παραίτησης της Hewlett Packard, η απόφαση του ΚΑΣ που αναθέτει και καλεί τον δεύτερο. Τα καταθέτω ολόκληρα.

(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Βουλγαράκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στη Γραμματεία της Εξεταστικής Επιτροπής)

Επαναλαμβάνω ότι μετά έφυγα από το Υπουργείο και δεν ξέρω τι έγινε.
....
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Μετά, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου πήγα, δεν παρελήφθη το σύστημα. Άλλωστε, και ο κ. Καμμένος ήταν Υφυπουργός μου. Δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια από το Υπουργείο Ναυτιλίας, παρ’ ότι πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί...

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Το χρησιμοποιούν και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό. Πρέπει να πω ότι ήταν ένα σύστημα το οποίο ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, διότι αυτό είχε την ιδιαιτερότητα να έχει διαβαθμισμένη επικοινωνία. Δηλαδή, εάν ήθελε κάθε σταθμός βάσης, μπορούσε να επικοινωνήσει με το συγκεκριμένο σταθμό βάσης μόνο. Γιατί το λέω αυτό; Και αυτό ήταν η όλη η ιστορία του συστήματος. Οι παλιές ΜΟTOROLA, τα αναλογικά συστήματα...

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δηλαδή, εάν σε μία πορεία κάποιος έκλεβε ένα ΜΟTOROLA και το έβαζε στο γραφείο του, μπορούσε να ακούει όλες τις εντολές που δίνονταν από το Κέντρο στην Αστυνομία, το πώς, το τι, κ.λπ.. Με το TETRA, ακόμη και εάν πήγαινα εγώ να πω ότι χάθηκε το δικό μου TETRA, τότε μπορούσε ο κεντρικός διαχειριστής...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να το απομονώσει.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Να απομονώσει το συγκεκριμένο σειριακό αριθμό του συγκεκριμένου εργαλείου και να μην υπάρχει κανενός είδους διαρροή. Γι’ αυτό και μετά, στη συνέχεια, που έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση, όταν μετά τον Απρίλιο ετέθη το θέμα της μη παραλαβής του συστήματος και της επαναδιαπραγμάτευσης, η Αστυνομία, το Λιμενικό κ.λπ. ούτε ήθελαν να ακούσουν ότι θα γυρίσουν στο παλιό σύστημα. Και αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο γιατί ξεκίνησε η επαναδιαπραγμάτευση. Διότι αυτοί ωρύοντο και έλεγαν ότι «εάν σταματήσουμε το σύστημα και επιστρέψουμε στο αναλογικό, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε, όμως, εκεί υπάρχει ένας αντίλογος. Δηλαδή, όταν το ολοκληρωμένο του συστήματος δεν το έχουμε σήμερα, προφανώς εκ των πραγμάτων -εκ των υστέρων βεβαίως- αποδεικνύεται ότι στο μεσοδιάστημα θα μπορούσαμε να είχαμε ένα TETRA για όλο αυτό το σύστημα με πολύ λιγότερα λεφτά και πάντως δικό μας και όχι νοικιασμένο.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Πρόεδρε, εάν θέλετε την εκτίμησή μου, εκτιμώ ότι όλο αυτό το πράγμα το οποίο πήραμε, το οποίο κόστισε περίπου 300.000.000, δεν χρειαζόταν. Εκτιμώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε τρία ή τέσσερα μέρη του συστήματος αυτού, με τα οποία να κάναμε άριστα τη δουλειά μας και να ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα οποία θα στοίχιζαν πολύ λιγότερο.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Τα οποία θα στοίχιζαν 20.000.000 ή 30.000.000 ή 40.000.000, ενδεχομένως.
....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαληράκης): Η οικονομική εξουσία, όμως, ήταν στον Υπουργό.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι. Οι οικονομικές αρμοδιότητες ήταν όλες στον Υφυπουργό. Οικονομικά ο Υπουργός δεν είχε τίποτα. Γενικά εγώ, κύριε Πρόεδρε, στα Υπουργεία που πέρασα είχα μια αρχή. Τα οικονομικά δεν τα διαχειριζόμουν. Δηλαδή όπου είχα άλλον να τα δώσω τα έδινα. Και ευτυχώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαληράκης): Δεν σας αδικώ καθόλου.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Τα οικονομικά δεν ήταν καθόλου δική μου αρμοδιότητα. Και τα δικά μου έξοδα για να καταλάβετε τα υπέγραφαν άλλοι. Αν δηλαδή έπρεπε να μετακινηθώ να πάω κάπου εζητείτο η υπογραφή άλλου.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Γι’ αυτό και εγώ συνέστησα τότε στον κ. Μαρκογιαννάκη να παρθεί η απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Διότι του είπα ότι είναι λάθος να υπογράψεις μόνος σου μια τέτοια απόφαση όταν υπάρχουν αυτές οι παρατηρήσεις οι οποίες και εμείς οι ίδιοι λέμε ότι υπάρχουν. Άρα, λοιπόν, ας πει το ΚΥΣΕΑ αν θέλει ή αν δεν θέλει.
....

Πάντως αισθάνομαι την ανάγκη να πω επειδή ζούμε σε πολύ παράξενους καιρούς και επειδή θα πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός, ότι η εκτίμησή μου είναι ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης είναι ένας εξαιρετικά έντιμος άνθρωπος. Πρέπει να σας πω ότι στον βαθμό που εγώ συνεργάστηκα μαζί του πολύ στενά στα πλαίσια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης αισθάνθηκα τυχερός που αυτός ο άνθρωπος εκείνη την περίοδο ήταν σε εκείνη τη θέση, γιατί ήταν άριστος γνώστης των νομικών και αυτή η σύμβαση ήταν περίπλοκη. Και θα σας πω κάτι που αξίζει να το πω. Όταν κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Μαρκογιαννάκη είχα πάθει πανικό και του είπα. Πρόεδρε που θα καταλάβω όλο αυτό το πράγμα όταν έχει γίνει μία συζήτηση εδώ και ενάμισι χρόνο και δεν έχω πάρει χαμπάρι την ουσία της υπόθεσης. Δεν μπορώ σε παρακαλώ πάρα πολύ. Εάν θέλεις να μην είμαι ο Χρήστος φέρε τουλάχιστον έναν άλλον που να ξέρει νομικά για να μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα. Μου λέει όχι θα το αναλάβεις εσύ. Τότε του λέω σε παρακαλώ πολύ να μείνει παρατύπως για ένα διάστημα και αυτό το είχαν γράψει οι εφημερίδες και έτσι ερχόταν στο γραφείο του καμία εβδομάδα μετά διότι προσπαθούσα να καταλάβω όλο αυτό το πράγμα που ήταν τόσο πολυσύνθετο και πολυδαίδαλο και κατά τη γνώμη μου σκοπίμως ήταν έτσι. Ευτυχώς μετά από δέκα ημέρες έγινε ανασχηματισμός και έφυγα από το Υπουργείο οπότε απηλλάγην από αυτό το άγος που δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Είχατε προσωπικές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο από παλιά; Είχατε κοινωνικές σχέσεις; Είχατε σχέσεις στα πλαίσια της υλοποίησης σύμβασης;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν είχα καθόλου σχέσεις. Τον Χριστοφοράκο τον είδα στο Υπουργείο. Δεν τον ήξερα. Τον γνώρισα στο Υπουργείο. Αν συναντηθήκαμε δύο ή τρεις φορές στο γραφείο μου πάντα με υπηρεσιακούς παράγοντες και πάντα με παράγοντες εκ μέρους του. Ούτε έξω ποτέ ούτε τον είδα έκτοτε ούτε είχα ποτέ επαφή μαζί του. Ούτε πριν ούτε μετά. Ούτε κοινωνικές σχέσεις ούτε άλλες.
....
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το ρωτάω αυτό για τον εξής λόγο, γιατί διαμόρφωσα την άποψη απ’ αυτά που μας είπατε ότι εσάς η σχέση σας με το C4I ήταν ουσιαστικά ως ήταν με ένα άλλο θέμα άσχετο. Δηλαδή ουσιαστικά δεν ασχοληθήκατε καθόλου. Θα ήταν παράδοξο να ενοχλεί εσάς ο κ. Χριστοφοράκος ακόμα και στο τηλέφωνο για θέματα στα οποία δεν είχατε καμία εμπλοκή. Δηλαδή όλες αυτές οι καταγραφές που έχουν γίνει μέσα στο ημερολόγιο για γεύματα και γι’ αυτά, είναι…;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα πουθενά. Ούτε γεύματα υπήρχαν μεταξύ μας. Τίποτα απ’ όλα αυτά. Και να σας πω το εξής. Τουλάχιστον μία ή δύο επαφές με το Χριστοφοράκο θυμάμαι εκείνη την περίοδο. Ποιο ήταν το αίτημα τότε της SIEMENS; Και σας επαναλαμβάνω ότι εγώ τον κ. Χριστοφοράκο δεν τον είχα δει στο γραφείο μόνος μου ποτέ. Ήταν πάντα με κάποιον. Ερχόταν συνήθως με τον κ. Δενδρινό και αν ήταν και κάποιοι άλλοι παράγοντες, που δεν τους θυμάμαι τώρα. Δεν έδινα και καμία σημασία, ξέρετε. Γιατί δεν ήταν και επίμαχο θέμα να το θυμάμαι. Το αίτημα ποιο ήταν; Να δοθούν τα χρήματα στη SIEMENS, που χρωστούσε το Ελληνικό Δημόσιο από τη χρήση του TETRA, και αυτό συνεπαγόταν αλλαγή της Σύμβασης και απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Γι’ αυτό ζητούσε εμένα να με δει ο Χριστοφοράκος, διότι ΚΥΣΕΑ δεν μπορούσε να προτείνει ο Υφυπουργός. Με βάση τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, ΚΥΣΕΑ πρότεινε μόνο ο Υπουργός. Γι’ αυτό και ζήτησα εγώ την επιστολή του κ. Μαρκογιαννάκη, για να την πάω εγώ στο ΚΥΣΕΑ, στο οποίο ήμουν τακτικό μέλος. Διότι ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, όπως ξέρετε, είναι τακτικό μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Το αίτημα λοιπόν ήταν αυτό, δηλαδή ήταν να αλλάξει η Σύμβαση μέσω του ΚΥΣΕΑ, για να μπορέσει να πάρει τα λεφτά η SIEMENS και να αλλάξει η Σύμβαση. Και του έλεγα εγώ του ανθρώπου: «Δεν γίνεται αυτό. Ούτε η Σύμβαση μπορεί να αλλάξει, ούτε τα λεφτά μπορείς να πάρεις». Ούτε η Σύμβαση λοιπόν άλλαξε, ούτε λεφτά πήρε. Τώρα τι ενδεχομένως σκεπτόταν, πόσες φορές έπαιρνε τηλέφωνο, τι έγραφε στο ημερολόγιό του, τι ήθελε να γράψει, δεν μπορώ εγώ να απολογηθώ για το τι γράφει ο καθένας στα χαρτιά του. Δικά του θέματα είναι. Δεν με αφορούν δηλαδή. Καταλάβατε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μια τελευταία ερώτηση. Μολονότι, όπως είπατε, η εμπλοκή σας ήταν σχεδόν επιδερμική με το σύστημα αυτό, τώρα, μετά απ’ όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πιστεύετε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημία, βλάπτηκε απ’ όλη αυτή την ιστορία της ανάθεσης και εντέλει της παραλαβής του συστήματος;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αν ήθελα να συνοψίσω την απάντησή μου θα σας έλεγα το εξής. Πρώτον, είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Μαρκογιαννάκης χειρίστηκε το θέμα, όσο ήμουν εγώ μαζί του, άψογα. Κι αυτό θέλω να το δηλώσω σε υπερθετικό βαθμό. Έχω δηλαδή την απόλυτη βεβαιότητα ότι το χειρίστηκε πάρα πολύ καλά και έντιμα.

Δεύτερον, θεωρώ ότι το σύστημα αυτό δεν έπρεπε να το πάρει η Ελλάδα. Δεν ήταν για την Ελλάδα το σύστημα αυτό. Αυτό ήταν ένα πολυδαίδαλο σύστημα, το οποίο μας το πασάρανε, το πήραμε, βάλανε μέσα πράγματα, βάλανε μέσα εργαλεία, τα οποία δεν χρειάζονταν καν. Δηλαδή θα μπορούσε να σου μετρήσει τρία-τέσσερα από τα πράγματα αυτά και με μια διασυνδεσιμότητα, όπως είπε προηγουμένως ο κύριος Πρόεδρος, να κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου, η οποία γίνεται και σήμερα ειρήσθω εν παρόδω. Το TETRA δηλαδή είναι χρήσιμο εργαλείο, όπως και να το κάνουμε. Οι κάμερες ασφαλείας είναι χρήσιμα εργαλεία. Η διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στα δύο είναι απαραίτητο εργαλείο. Άντε βάλε και κάνα- δύο, τα οποία δεν τα ξέρουμε εμείς τώρα και τα οποία ενδεχομένως να μην μπορούσε να βγαίνανε. Αλλά αυτά τα Ζέπελιν, τα διάφορα κόλπα εκεί…Κατ’ αρχήν όταν ξεκίνησε ο Ευσταθιάδης, ο Γενικός Γραμματέας, να μου κάνει ενημέρωση για το τι ήταν αυτό το σύστημα πήρα Πονστάν. Ζαλίστηκα, δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου έλεγε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι πρέπει να καλέσουμε και τον κ. Ευσταθιάδη για να μας βοηθήσει στην αρχή του νήματος κι εμάς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Βουλγαράκη, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Από τα έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου των Επιτρόπων και συγκεκριμένα από την πράξη 79 της Επιτρόπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 21/9/2004 προκύπτει ότι όλα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής για το θέμα του C4I πληρωνόντουσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα στο συγκεκριμένο –αυτό που σας αναφέρω- επιστρέφεται αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα πληρωμής 63.109.000 ευρώ του οικονομικού έτους 2003, γιατί η Επίτροπος θεωρεί –και το επιβεβαιώνει εν συνεχεία το 5ο Τμήμα με την απόφαση 16/06/05- ότι δεν έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας για τη σύμβαση με τη SAIC, αναφέρεται και στις δύο προσφορές κλπ

Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως είχε εκείνο την οικονομική εξουσία για να πληρωθεί η συγκεκριμένη σύμβαση ή όλα αυτά γινόντουσαν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν εσείς ήσασταν στο Υπουργείο;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας χειριζόταν τα πάντα. Η σύμβαση αυτή και ο χειρισμός ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γι’ αυτό και κάποια στιγμή –νομίζω επί Πολύδωρα έγινε αυτό, αν δεν με απατά η μνήμη μου- έγινε μια ειδική ρύθμιση και ήρθε η σύμβαση από το Υπουργείο Αμύνης στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά είναι η τροποποίηση.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αν δεν με απατά η μνήμη μου νομίζω ότι ήταν επί Πολύδωρα. Πάντως επί των ημερών μου σίγουρα δεν έγινε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, την εποχή προ των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια και λίγο μετά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως δεν είχε καμία εμπλοκή με πληρωμές για το C4I.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, δεν είχε καμία. Μα, ούτε και μετά δώσαμε λεφτά εμείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε και μετά.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Βεβαίως, καθόλου. Αντιθέτως οι υπεύθυνοι της SAIC πλήρωναν τους συμβούλους που εν τω μεταξύ είχε διορίσει ο Μαρκογιαννάκης. Δηλαδή, δεν δόθηκαν λεφτά, δεν παρελήφθη το σύστημα, δεν έγινε οποιαδήποτε εκταμίευση και μπήκε σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ξέρετε, υπάρχει ένα δελτίο Τύπου, το οποίο είχε βγει στις 29/03/2007, όταν υπεγράφη η τροποποιητική συμφωνία για το C4I, το οποίο είχε εκδοθεί από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και το οποίο είναι πολύ αναλυτικό. Απ’ αυτό φαίνεται πότε έγινε το ένα, πότε έγιναν οι τροποποιήσεις κλπ. Είναι πάρα πολύ αναλυτικό. Αν δεν το έχετε, νομίζω ότι είναι χρήσιμο....

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας το καταθέσετε.

Έχω στα χέρια μου ερώτημα που είχε κάνει ο προκάτοχός σας, ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημερινός Υπουργός ουσιαστικά, προς το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου ρωτούσε κατά πόσο θα πρέπει να γίνεται προσυμβατικός έλεγχος για οποιαδήποτε προμήθεια είναι άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, με τον παλιό νόμο και εν συνεχεία με την τροποποίηση του Συντάγματος. Και η απάντηση ήταν ότι έπρεπε υποχρεωτικά να γίνει.

Το λέω αυτό διότι προκύπτει ότι μετά από αυτή την απάντηση, του 2000 δηλαδή, και επί Χρυσοχοΐδη αλλά και επί δικής σας εποχής στο ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει υπογραφή ποτέ ούτε του κ. Χρυσοχοΐδη, ούτε δική σας που να εγκρίνει την οποιαδήποτε καταβολή, όταν προβλέπεται σύμβαση του ενός δισεκατομμυρίου. Γνωρίζατε αυτή την απόφαση στο ερώτημα του προκατόχου σας;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, δεν τη γνωρίζω, κύριε Καμμένε. Ότι δεν υπάρχει δική μου υπογραφή, είναι βέβαιο. Το ότι δεν υπάρχει του Χρυσοχοΐδη, δεν το γνωρίζω. Δεν το ξέρω καν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα επικαλεστώ ένα δημοσίευμα της Κυριακής 8 Μαΐου 2005 του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου στο ΒΗΜΑ. Ο τίτλος είναι: «Συστήματα ασφαλείας στα σκυλιά» Εδώ αναφέρεται στα απόρρητα πορίσματα για τη λειτουργία και την τύχη των ηλεκτρονικών επιχειρησιακών κέντρων προστασίας των Αγώνων του 2004 κλπ.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, στη 2η σελίδα του άρθρου αναφέρεται στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού τότε Κώστα Καραμανλή, την Πέμπτη 5/5/2005 στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως. Αναφέρει το δημοσίευμα ότι ο Πρωθυπουργός τότε ανέφερε ότι πιθανόν να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την αγορά του συστήματος C4I. Θυμάστε καθόλου αυτή…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, δεν το θυμάμαι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αναφερθήκατε προηγουμένως στην επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 1, στο απόρρητο πρωτόκολλο που σας έκανε ο Υφυπουργός –και που εσείς ουσιαστικά του συστήσατε να σας κάνει αυτή την επιστολή, για να την προωθήσετε στο ΚΥΣΕΑ-…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Και για δική του ασφάλεια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για δική του προστασιακή ασφάλεια. Σε αυτή την επιστολή μέσα αναφέρεται ότι την παραλαβή για χρήση την υπέδειξε η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 και συγκεκριμένα ο κ. Σπανουδάκης…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι, έχω και έγγραφο για αυτό. Είχε κοινοποιηθεί και σε εμένα. Αυτό πήγαινε στον κ. Μαρκογιαννάκη, αλλά είχε κοινοποιηθεί και σε μένα και είναι εδώ, είναι εμπιστευτικό επείγον και λέει ότι πρέπει να γίνει αυτό κλπ. Λέει μέσα ότι έχουν ολοκληρωθεί 19 από τις 40 εγκαταστάσεις. Όλα αυτά που έλεγα προηγουμένως, γιατί δεν πήγαμε…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ουσιαστικά το «2004» και ο κ. Σπανουδάκης υποδεικνύει το πώς θα γίνει η παραλαβή και η χρήση; Αυτό είναι πολύ σημαντικό που μας λέτε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχει ήδη καταθέσει, κύριε συνάδελφε, ο κ. Μαρκογιαννάκης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε. Ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν μας έχει καταθέσει συγκεκριμένη επιστολή. Μας το ανέφερε σε ερώτημα δικό μου για την αναφορά του στον εισαγγελέα Αθανασίου και αυτό δεν υπάρχει ούτε στη δικογραφία…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Καμμένε, μου επιτρέπετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλώ

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Στις 25 Ιουνίου τελειώνει ο κ. Σπανουδάκης –θα το καταθέσω, αν δεν το έχετε- ως εξής: «Θεωρώ ότι η ως άνω προτεινόμενη λύση για μερική παράδοση του έργου προς χρήση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν και περίπλοκη νομικά, είναι η μόνη εφικτή και θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατόπιν δικής σας προτροπής και παρέμβασης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Και εξηγεί, βέβαια, προηγουμένως και το συμπέρασμα. Λέει μέσα ότι «η υλοποίηση κλειστού κυκλώματος κ.λπ., ότι έχουν ολοκληρωθεί μόνο δεκαεννέα από τις σαράντα μία εγκαταστάσεις, ότι στο Ολυμπιακό Χωριό απαιτείται να έχουν ολοκληρωθεί…». Όλα αυτά που σας έλεγα ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να επικαλεστεί η SAIC και να πει «τι διαιτησία μου λέτε;».

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά ουσιαστικά έχουμε το «2004» να υποδεικνύει ακόμα και τον τρόπο πληρωμής…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι, ναι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σας ρωτάω αυτό, διότι υπάρχουν…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Και υπάρχει μετά αναφορά συγκεκριμένη, ποια δουλεύουν, ποια δεν δουλεύουν, τι δουλεύουν. Ας πούμε, λιμάνι της Πάτρας, τι έχει ολοκληρωθεί, τι λείπει ακόμα.

Ξέρετε, αυτό σας το είπα και στην αρχή, αλλά πέρασε λίγο γρήγορα, η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα είχε πλήρη καταγραφή του τι είχαμε κάνει και τι δεν είχαμε κάνει. Το πρώτο έγγραφο που σας έδωσα, άμα το δείτε, λέει ακριβώς τι ήταν. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, ουσιαστικά ο μαέστρος ήταν από το «2004». Και σας ρωτάω, γιατί, με το που πληρώνονται τα 31.000.000 -και γι’ αυτό εμείς εξετάζουμε την ευθύνη και πολιτικών προσώπων και μαύρου χρήματος- μετά την εισήγηση του «2004», την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, υπάρχουν εκροές χρημάτων από τους τροφοδότες λογαριασμούς της SIEMENS.

Εδώ, λοιπόν, προκύπτει ότι εμείς θα πρέπει να ψάξουμε ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση του Εθνικής Άμυνας, διότι από εκεί γίνονταν καταβολές, αλλά και παράλληλα, για το σχεδιασμό της υπόθεσης αυτής, στο «2004» και όχι στο Δημοσίας Τάξεως, αν καταλαβαίνω καλά.

Τα κέντρα, λοιπόν, οικονομικών αποφάσεων ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα κέντρα, δηλαδή, το πώς θα γίνουν οι διαδικασίες ουσιαστικά, στο «2004».

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, επειδή πλέον φτάνουμε και θα προχωρήσω στις ερωτήσεις μου για τα αντισταθμιστικά…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Καμμένε, μπορώ να κάνω μια διακοπή;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Παρακαλώ, ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως ο κ. Βαλυράκης με ρώτησε: «Γιατί δεν μπορούσε να γίνει δοκιμή την 1η Οκτωβρίου;». Και του είπα: «Δεν ξέρω ακριβώς να σας πω κ.λπ.».

Βρήκα, όμως, εδώ στα χαρτιά, διότι διάβασα τα Πρακτικά και μπορώ τώρα να το καταθέσω για να βοηθήσω και την Επιτροπή. Είναι η επιστολή την οποία έχει στείλει ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ολυμπιακής Ασφάλειας προς τη SAIC, την οποία μου έδωσε, γιατί τον είδα προχθές, για να φρεσκάρω λίγο την μνήμη μου γι’ αυτά τα οποία λέμε, η οποία λέει το εξής και το λέω, γιατί είναι πολύ σημαντικό, με βάση αυτά που με ρώτησε ο κ. Βαλυράκης:

«Η γενική δοκιμή αποδοχής του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας, 24 Σεπτεμβρίου 2004», λίγες μέρες, δηλαδή, προ της ενάρξεως της ημερομηνίας…

«Σε συνέχεια των ανωτέρω, που αφορούν το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, η διεξαγωγή της γενικής δοκιμής του συστήματος C4I ολυμπιακής ασφάλειας την πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου του 2004 δεν είναι εφικτή, καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί εισέτι όλες οι δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων, διαδικασία που κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία, πλην την διενέργεια αυτής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση.

Πέραν τούτου, σε περίπτωση που διεξαχθεί η εν λόγω δοκιμή, το γεγονός αυτό δεν θα αναιρεί τις λοιπές συμβατικές υποχρεώσεις, με την υποχρέωση επιπλέον και ότι στο τέλος των υπολειπομένων διαδικασιών, θα εκτελεστεί η συμβατικά προβλεπόμενη ολοκληρωμένη δοκιμή αποδοχής του συστήματος C4I.

Επίσης, το σχέδιο που σας υπεβλήθη με τη σχετική ρήτρα κρίνεται ελλιπέστατο και οι σχετικές παρατηρήσεις μας θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν». Εξηγεί γιατί, απλώς εγώ δεν ξέρω να σας πω, γιατί δεν είχα παρακολουθήσει ποια είναι τα υποσυστήματα και τι ακριβώς δεν είναι. Θέλω, όμως, να το δώσω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Βουλγαράκης καταθέτει για τα Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής την προαναφερθείσα επιστολή)

Και εδώ από πίσω, υπάρχει το έγγραφο που υπογράφεται από την αρμόδια Επιτροπή, που είναι ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο κ. Ευαγγελίδης, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο κ. Αγγελάκος, ως Αρχηγός, ο κ. Κασαπάκης, ως Αστυνομικός Διευθυντής. Τελειώνει η επιστολή αυτή, κατ’ επείγον εμπιστευτικό και πηγαίνει στο «2004»: «Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται, εφόσον έχετε αντίρρηση, να συνταχθεί και να υποβληθεί έγγραφο αναλόγου περιεχομένου προς Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα της μη κηρύξεως εκπτώτου του προμηθευτή, εν προκειμένω της SAIC, την 28-11-2004, αλλά μετά από δυο μήνες».

Δηλαδή, λέει ότι, επειδή δεν μπορούν να δοκιμαστούν τα υποσυστήματα, να μην το κάνουμε τότε, αλλά μετά από δυο μήνες. Και αυτό τελικά έγινε μετά από έξι μήνες, γιατί τότε δοκιμάστηκαν τα συστήματα. Θέλω να το καταθέσω, απλώς εγώ δεν είχα τις γνώσεις να το πω, διότι δεν το είχα χειριστεί.

(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Γεώργιος Βουλγαράκης καταθέτει για τα Πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής το προαναφερθέν έγγραφο)

Ελπίζω να βοήθησα, απλώς δεν ξέρω εγώ τεχνικά.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Πριν κάνω τη δήλωση, θα κάνω άλλη μια ερώτηση πάνω σε αυτό που κατέθεσε τώρα ο κύριος μάρτυρας.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε μεταφορά ασκήσεων από την ΙΕ3 στην ΙΕ4, δηλαδή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί εδώ είναι: Εντάξει, στην τρίτη άσκηση δεν θα γίνονταν, γιατί, αν γίνονταν, θα αποτύγχανε και δεν θα παίρναμε το σύστημα. Το αντιλαμβάνομαι και εγώ θα σας ζητήσω να καταθέσετε, αν έχετε έγγραφα και από ξένες μυστικές υπηρεσίες οι οποίες πίεζαν τότε το Υπουργείο για τα θέματα αυτά.

Μετά από ένα χρόνο, από ενάμισι χρόνο, γιατί αυτές οι ασκήσεις, οι οποίες μετεφέρθησαν από την ΙΕ3 στην ΙΕ4, δεν έγιναν, ώστε να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να έχει τη δυνατότητα να στραφεί κατά τη SAIC και πιθανώς, να ζητήσει και την κατάργηση της Συμβάσεως;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, έγιναν. Εδώ τον Απρίλιο, στις 22 Απριλίου του 2005, με υπηρεσιακό σημείωμα το οποίο υπογράφει ο κ. Τσενές υπάρχει αναλυτική κατάσταση: Πρόεδρος υλοποίησης προμήθειας συστήματος C4I, γενική δοκιμή. Και είναι το αποτέλεσμα, έχει γίνει γενική δοκιμή. Και λέει μέσα ακριβώς ποια συστήματα και σε ποιο βαθμό αυτά λειτουργούσαν. Και αυτό οδήγησε ουσιαστικά στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης. Δηλαδή, ας πούμε, λέει εδώ: «Εξοπλισμός κέντρου οδήγησης-υποσύστημα 8, 80%, τοπικό υποσύστημα 9 -τώρα, τι είναι αυτό δεν ξέρω να σας πω- 95%, δίκτυο δεδομένων ολυμπιακής ασφάλειας 100%, σύστημα ασφάλειας λιμένων Λιμενικού Σώματος 40%, εναέριο βίντεο Λιμενικού Σώματος 10%, κέντρα διοίκησης 97%-99%». Έχει γίνει μια αξιολόγηση πλήρης, δηλαδή, είναι το αποτέλεσμα της δοκιμής.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, οι δοκιμές που μετεφέρθησαν από την ΙΕ3 στην ΙΕ4 έγιναν, εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2005;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι, βέβαια. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά. Έγιναν το 2005. Και αυτό οδήγησε ουσιαστικά στην επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Στάλθηκαν αυτές οι επιστολές που σας ρώτησε ο κ. Καμμένος από μυστικές υπηρεσίες;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Σας πίεζαν οι μυστικές υπηρεσίες;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μέσω των πρέσβεων, ίσως.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγώ για το θέμα της ολυμπιακής ασφάλειας…

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν, πριν.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Για πριν, σας εξήγησα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτές που δώσατε…

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Βέβαια. Αυτά όλα ήταν πριν. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγώ με τις υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχα καμία απολύτως επαφή ή όχληση για το συγκεκριμένο θέμα. Καμία απολύτως, ούτε υπόδειξη ούτε τίποτα από όλα αυτά. Καμία, τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πριν, εκτός από τους Αμερικάνους και τους Άγγλους, υπήρχαν άλλοι που ασκούσαν πιέσεις;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εννοείτε για την προολυμπιακή περίοδο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Βέβαια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιοι ήταν αυτοί;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εντάξει αυτά είναι, κύριε Πρόεδρε, μεγάλη συζήτηση.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω εγώ συγκεκριμένα. Σε μια συνάντηση που κάνατε εσείς με διπλωμάτες Γερμανούς και ομολόγους σας Γερμανούς, αναφέρετε σε ημερολόγια μέσα αυτά που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος, ότι ο κ. Χριστοφοράκος, μέσω της γραμματέως του, της κυρίας Τσακάλου και από εκεί προκύπτει -και θέλω να ρωτήσω, ευθέως, δηλαδή, να σας πω- ότι στη συνάντηση αυτή την οποία κάνατε εσείς με τους Γερμανούς ομολόγους σας ή δεν ξέρω τι ακριβώς, Υπουργείο Εσωτερικών κ.λπ., ενημερώνατε το γραφείο Χριστοφοράκου. Στις συναντήσεις αυτές υπήρχε συμμετοχή ανθρώπων της SIEMENS και αν έγιναν τέτοιες συναντήσεις τις οποίες αναφέρατε, τι συναντήσεις ήταν και με τι αντικείμενο;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Τίποτα. Εγώ είδα αυτό που λέτε δημοσιευμένο. Εγώ είχα καλέσει τον Γερμανό ομόλογό μου κ. Μπέγκσταϊν, διότι αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαμε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σύστημα αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που είχαμε τότε.

Προσπάθησα, λοιπόν, να κάνω διάφορες, ας πούμε, συμφωνίες με χώρες οι οποίες διεξήγαγαν αθλητικά γεγονότα για να εκμεταλλευτώ αυτό που είχαμε, όπως για παράδειγμα, αυτό με την Κίνα, με το Κατάρ, που έκανε τους Πανασιατικούς Αγώνες, με την Γερμανία που έκανε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχα καλέσει τον κ. Μπέγκσταϊν, αλλά τον κάλεσα μέσω της διπλωματικής οδού, δηλαδή, με τον πρέσβη. Ο πρέσβης έστειλε σήμα, εγώ επιστολή στον Μπέγκσταϊν, ο Μπέγκσταϊν απάντησε σε εμένα και ο Μπέγκσταϊν ήρθε. Τώρα, πώς βρέθηκε στο θέμα ούτε καν το ξέρω. Δηλαδή, αν ήμουν στο Υπουργείο, θα έκανα και ΕΔΕ.

Τώρα, στις συναντήσεις που είχα με τον Υπουργό, ήμουν εγώ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν πάντως στο Υπουργείο, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, διά της διπλωματικής οδού τα επίσημα έγγραφα.

ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Βουλγαράκης): Βεβαίως. Μόνο διά της διπλωματικής οδού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε διπλωματικό σύμβουλο τότε, ή γινόντουσαν από το Υπουργείο Εξωτερικών;

ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Βουλγαράκης): Καταρχήν είχα τον κ. Ευαγγελίδη, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας, ο οποίος ήταν και πρώην πρέσβης και ήταν τρόπον τινά και Γερμανοτραφής.

Επειδή το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, από των ημερών μου και μετά, ήταν Υπουργείο και με εξωτερικά χαρακτηριστικά, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ και του Γενικού Γραμματέα προσπαθούσε να βάζει πρώην Πρέσβη. Εγώ δηλαδή έβαλα τον κ. Ευαγγελίδη, μετά πήγε ο κ. Σελιανός, μετά τον κ. Αποστολίδη, και ο κ. Κοραντής, που ήταν επίσης πρέσβης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπήρχε απόρρητη προμήθεια που τη χειρίστηκε αποκλειστικά το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με ηλεκτρονικό υλικό για την ΕΥΠ, ή όλα πέρασαν μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;

ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Βουλγαράκης): Η ΕΥΠ, απ’ ό,τι ξέρω, είχε κάνει ένα διαγωνισμό για ένα σύστημα κρυπτογραφικό. Αυτός ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επί Πολύδωρα, όταν πλέον εγώ είχα φύγει από το Υπουργείο. Η ΕΥΠ έχει τέτοιες δυνατότητες, όπως ξέρετε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επί δικής σας εποχή δεν έγινε κάποια προμήθεια…

ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, δεν παρελήφθη. Ξεκίνησε μία διαδικασία τότε, διότι χρειαζόταν η αναβάθμιση του συστήματος από την ΕΥΠ, και προχώρησε μέχρι που βγήκε το αποτέλεσμά της, το οποίο δεν ξέρω αν τελικά βγήκε, πώς βγήκε, τι πήραν.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μας προκύπτει από τα έγγραφα εδώ ότι ο κ. Λιάπης, ως Υπουργός Μεταφορών, ζήτησε να περάσει μέσα στο σύστημα C4I, το σύστημα των τρένων και ότι υπήρχε αίτημα, όπου το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αρνήθηκε. Θυμάστε τέτοια περίπτωση; Ήσασταν εσείς Υπουργός όταν αρνηθήκατε για να μπει στο σύστημα C4Ι το θέμα του ΟΣΕ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό το έγγραφο θα μας το δώσετε και εμάς;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι η κατάθεση του μάρτυρα του ΟΣΕ κ. Καραπάνου, που αφού μαρτύρησε εδώ, εν συνεχεία τον ξήλωσαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και είχαμε δεσμευτεί να τον προστατεύσουμε. Αντί, όμως, να τον προστατεύσουμε, τον αφήσαμε απροστάτευτο και έχει ξηλωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. Διαβάστε την κατάθεσή του και θα το δείτε.

ΜΑΡΤΥΣ ( Γεώργιος Βουλγαράκης): Νομίζω έχει σταλεί μία επιστολή στον κ. Μαρκογιαννάκη, με την οποία εζητείτο να επεκταθεί το σύστημα αυτό και στα τρένα για λόγους ασφαλείας. Αυτό βέβαια προϋπέθετε, όπως αντιλαμβάνεστε, επέκταση της σύμβασης. Με βάση, λοιπόν, αυτό έγινε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Αμύνης, όπου εγώ διέταξα τον Στρατηγό κ. Τσενά να πάει να το παρακολουθήσει. Όταν γύρισε ο κ. Τσενάς, μου είπε «αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Εδώ, δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη με τα δικά μας, θα πάμε να κάνουμε άλλα;» Και είχα επικοινωνήσει τότε εγώ με τον κ. Λιάπη και του είχα πει ότι εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτό. Και εξ όσων ξέρω δεν προχώρησε μετά. Δεν ξέρω να έγινε κάτι μετά, αλλά εξ όσων ξέρω, νομίζω, δεν προχώρησε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελείωσα την εξέταση.

Όπως ξεκαθαρίζει το πράγμα με την κατάθεση του κ. Βουλγαράκη και επειδή τη διαχείριση και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και της συμβάσεως και την οικονομική διαχείριση ως προκύπτει από τα έγγραφα του Ελεγκτικού Συνεδρίου την είχε η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, ζητώ από την Επιτροπή σε άμεση προτεραιότητα να κληθεί ο κ. Κάντας. Φέρεται ότι ο λογαριασμός με τα στοιχεία GMK GOLF MICLE GILO, στα ονόματα Κάντας- Ουζούνη λαμβάνουν 500.000 ευρώ στις 24.3.2003, δηλαδή τότε που λαμβάνεται η απόφαση για να ανατεθεί στη SAIC η συγκεκριμένη προμήθεια και να τη χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το ποσό αυτό των 500.000 ευρώ εμβάζεται από MARTHA HOLDING CORPORATION από λογαριασμό της DRESNER BANK που ανήκει στον Πρόδρομο Μαυρίδη. Αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί, από τις καταθέσεις που έχουμε λάβει, χρήματα της μητρικής SIEMENS σε μαύρα ταμεία. Ο λογαριασμός GMK ανήκει στον Αντώνιο Κάντα και στη σύζυγό του κ. Ουζούνη. Και αυτό έχει διαπιστωθεί από τη δικογραφία που μας έχει σταλεί. Ακόμη και αν πρόκειται για συμψηφιστική πληρωμή, ο κ. Κάντας δεν είχε καμία σχέση μέχρι τώρα με τη SIEMENS, αλλά ήταν πάρα πολλά χρόνια στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι και κατηγορούμενος. Δεν έχει ακόμη απολογηθεί για τα αντισταθμιστικά των πυραύλων TOR M1, καθώς με την υπογραφή του αποδεσμεύτηκαν οι πληρωμές για τους TOR M1. Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται ο κ. Σμπώκος και ο κ. Καμπούρογλου. Ακόμη από τα διαγράμματα αυτά που μας κατέθεσε η DEPEVOICE AND PLINTON ζητώ μέσω δι’ υμών, διά του Προεδρείου, να ζητηθεί από την ΥΠ.Ε.Ε να διαπιστωθεί σε ποιους ανήκουν οι λογαριασμοί στους οποίους εμβάζονται από τις εταιρείες του πλέγματος Σικατσέκ Μαυρίδη, της MARTHA κλπ για τις εξής πληρωμές. PRINCE PASIFIC LTD 470.000 ευρώ, 8-9.9.2004, URSULA MARKETING CORPORATION 250.000 ευρώ, 26.5.2005, BALISEA 375.000 ευρώ στις 23.1.2004, WED INTERNATIONAL LTD, 300.000 ευρώ στις 8.4.2005, Μάριος Νικολιδάκης, Ροδίτσα Ζωσιμάδου 100.000 ευρώ στις 12.11.2001 και ο κωδικός «Σύρος» 300.000 ευρώ στις 24.3.2003.

Θεωρώ, κύριε Πρόεδρε, ότι πλέον θα πρέπει να ψάξουμε στον τομέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στις δύο Γραμματείες Εξοπλισμών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Βουλγαράκης πώς σχετίζεται με όλα αυτά;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης στην κατάθεσή του ουσιαστικά μας είπε και εκείνος αυτό που προκύπτει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ότι δηλαδή η οικονομική εξουσία για το C4I και πριν και μετά και μέχρι την εποχή Πολύδωρα είχε μόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Αυτό προκύπτει και από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Ε’ Τμήματος με την πράξη οκτώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Ρώτησα πώς σχετίζεται ο κ. Βουλγαράκης με όλα αυτά.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βουλγαράκης, νομίζω, είπε ξεκάθαρα εδώ ότι δεν είχε καμία οικονομική εξουσία το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, πλην της εισηγήσεως προς το ΚΥΣΕΑ για το θέμα της ασκήσεως που θα απελευθέρωνε τα 31.000.000.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Να μας τα δώσετε γραπτά, γιατί ενδεχομένως να μην γράφτηκαν σωστά τα ονόματα και οι αριθμοί των λογαριασμών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαρίστως.

Και ζητώ να κληθεί άμεσα ο κ. Αντώνιος Κάντας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Επειδή δεν ακούγεται καλά το όνομα, παρακαλώ γράψτε το μας.

Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς, για τα έγγραφα που μας καταθέσατε, κύριε Βουλγαράκη, πρέπει να πω ότι είπατε την έκφραση για ένα από αυτά, «περίπου συγκλονιστικό». Νομίζω ότι η έκφραση είναι επιεικής. Αν διαβάσει κανείς πραγματικά αυτό το έγγραφο, με τον τόνο που είναι γραμμένο, πιστεύω ότι είναι έγγραφο αποικιακού τύπου. Και κάποιοι, πριν από εσάς φυσικά, είχαν δώσει το δικαίωμα σε αυτούς τους κυρίους να απευθύνονται σε αυτό τον τόνο στην κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Πείτε σε ποιο έγγραφο αναφέρεστε, γιατί στα Πρακτικά δεν θα φαίνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μιλάμε για το «natter request», το «exercise participation». Έχει αριθμό πρωτοκόλλου 66/12.5.2010. Είναι σήμερα. Δεν βλέπω κάποιο άλλο διακριτικό. Είναι ένα non paper. Έτσι δεν είναι, κύριε Βουλγαράκη; Είναι πραγματικά εξοργιστικό.

Υπάρχουν ορισμένα ξερά γεγονότα, τα οποία είναι αναμφισβήτητα. Η Ελλάδα έκανε τους ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι και ίσως και όλων των εποχών. Και το λέω αυτό, γιατί αυτό το έγγραφο προέρχεται από κάποιους κυρίους –μεταξύ άλλων- οι οποίοι έκαναν μερικούς από τους χειρότερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών. Είναι οι Αμερικανοί μεταξύ αυτών. Θυμάμαι την Ατλάντα, όπου υπήρχε και νεκρός σε έκρηξη βόμβας κλπ.. Νομίζω στο Ολυμπιακό Χωριό ή κάτι τέτοιο. Κάνουν, δηλαδή, υποδείξεις στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης αυτοί που έκαναν μερικούς από τους χειρότερους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών.

Η Ελλάδα έκανε χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πιστώνεστε εσείς ως Υπουργός Δημοσίας Τάξεως –αναμφισβήτητα- αφού συσσωρεύτηκε εκείνη την εποχή –κι εδώ μιλώ ως Έλληνας του εξωτερικού, ήμουν δεκατέσσερα χρόνια στο Βέλγιο- ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα μας, το οποίο εγώ απορώ –δεν είναι δική σας πολιτική ευθύνη- γιατί έμεινε ανεκμετάλλευτο. Ουδέποτε στις διαφημιστικές καμπάνιες, στην τουριστική καμπάνια για την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα, η οποία είχε όλο αυτό το βαρύ φορτίο όλα αυτά τα χρόνια –ότι είναι κέντρο της τρομοκρατίας, όλα αυτά που ακούγονταν- δεν εκμεταλλευτήκαμε ότι είχαμε τους καλύτερους και πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών. Άρα, αυτό το κεφάλαιο εξανεμίστηκε.

Και μετά ακολούθησε η έξαρση της τρομοκρατίας, το πλιάτσικο με τους τραμπούκους το Δεκέμβριο του 2008 κλπ. Ίσως μάλιστα –αυτό, βέβαια, είναι δική μου εκτίμηση, το μισοϋπαινιχθήκατε πιο πριν ότι το πληρώσατε το ότι πετύχατε ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης- εξ ου και όλως τυχαίως μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, διαπίστωσα τότε ως πολίτης –δεν ασχολιόμουν με την πολιτική- έναν όγκο αρνητικής διαφήμισης αναφορικά με το όνομά σας. Ίσως, δηλαδή, προερχόταν και μέσα από το Κόμμα σας. Αυτό, όμως, είναι δική μου εκτίμηση. Ξέρω ότι δεν τη συμμερίζεστε. Κρίνω, όμως, ότι δεν ήταν τυχαία η αρνητική διαφήμιση, αυτός ο όγκος, ο ορυμαγδός αμέσως μετά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μιλήσατε, λοιπόν, για το ΝΑΤΟ. Εγώ θυμάμαι εκείνη την εποχή –εκτός αν κάνω λάθος- τα κανάλια και τα ραδιόφωνα να λένε ότι κατόπιν παρεμβάσεως του κ. Μολυβιάτη στο ΝΑΤΟ, υπήρχε ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τώρα, το πώς μεταφέρονται στα μέσα ενημέρωσης, το ξέρουμε όλοι. Υπήρχε κάτι τέτοιο ή ήταν μόνο αυτό, το ότι ετοίμαζαν στρατό κατοχής ή δύναμη ταχείας επεμβάσεως από τη Νάπολη; Υπήρχε και ενεργοποίηση αντιαεροπορικής ομπρέλας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΝΑΤΟ; Τι άλλου είδους υποδομές θυμάστε εσείς να είχαν ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων; Του ΝΑΤΟ πάντα.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Υπήρχε ένα αίτημα, το οποίο διατυπώθηκε –είναι αυτό που σας διάβασα- από τον κ. Μολυβιάτη και οδήγησε στο υπόμνημα. Ήταν εάν θέλουμε, να ζητήσουμε. Αυτό. Τίποτε άλλο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για χερσαίες δυνάμεις.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι, για χερσαίες και αέρος, κ.λπ., αν θέλουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Α, και αέρος, ραντάρ, κ.λπ.. Κάλυψη, λοιπόν, εκείνη την εποχή.

Στο έγγραφο του κ. Μίλερ με την άσκηση του Ιουνίου του 2004 –αν θυμάμαι καλά, σας έστειλε κάποιο έγγραφο ο κ. Μίλερ- υπήρχε αναφορά στο C4I; Σας έλεγε κάτι μέσα ο κ. Μίλερ για C4I, ή σας είπε προφορικά κάποτε οτιδήποτε ο κ. Μίλερ σχετικά με το C4I, όπως: «Βρε παιδί μου, καθυστερούμε», ή «Ας το σπρώξουμε λίγο» κ.λ.π.;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Μα, μέσα στα πρώτα χαρτιά που σας έδωσα –τώρα δεν το έχω εδώ πέρα, έχω ανακατέψει λίγο τα χαρτιά μου- έλεγε, εάν θυμάμαι καλά, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία τροποποίηση στη Σύμβαση, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το σύστημα γρήγορα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Α, έτσι; Έδινε και κατεύθυνση!

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Έχω, βέβαια, λίγο ανακατεμένα τα χαρτιά μου, αλλά θα το ψάξω, εάν μου δώσετε ένα λεπτό. Λέει, λοιπόν, εδώ: «The C4I contract must continue on course and without delay. Government buildings, venues and other installations sizes require…» και εξηγεί τι πρέπει να γίνει κ.λπ.. Λέει: «Changes to the contract need to be kept to a minimum».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Τον ενοχλούσαν οι αλλαγές, δηλαδή, τον κ. Μίλερ.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Επίσης, εξηγεί ότι δεν είχαμε εμείς εναλλακτικές λύσεις. Λέει: «An alternate communication system has to be developed, in case the C4I system is not completely properly», δηλαδή λέει ότι εάν δεν δουλέψει αυτό το σύστημα, θα πρέπει να έχετε ένα άλλο. Τι άλλο; Εμείς αγανακτήσαμε να πάρουμε ένα. Πού να το βρίσκαμε το άλλο, για να πάρουμε και άλλο; καταλάβατε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει, είστε σαφής.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Να πω και κάτι άλλο, εάν μου επιτρέπετε, κύριε Αϊβαλιώτη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, φυσικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εγώ μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή ακριβώς αντελήφθην αυτά που είπατε, συνέστησα το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, το ΚΕΜΕΑ, διότι διαπίστωσα ότι όλες οι σοβαρές χώρες του κόσμου, είχαν ένα ινστιτούτο μελετών.

Γιατί το έκανα αυτό; Το έκανα, διότι κατ’ αρχήν πάρα πολύ αξιωματικοί οι οποίοι είχαν τύχει ολυμπιακής ασφάλειας, σε λίγο θα αποστρατεύονταν, οπότε όλη αυτή η εμπειρία την οποία είχαν, θα πήγαινε χαμένη. Θα αποστρατεύονταν όχι γιατί θα τους διώχναμε εμείς, αλλά γιατί τέλειωνε η ιεραρχία τους και πάρα πολλοί απ’ αυτούς θα πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα, να δουλέψουν, δηλαδή, ως υπεύθυνοι ασφαλείας διαφόρων πλουσίων ανθρώπων.

Επίσης, είχα διαπιστώσει ότι πάρα πολλές χώρες ήθελαν από εμάς μεταφορά τεχνογνωσίας. Γι’ αυτό το λόγο εγώ έκανα το ΚΕΜΕΑ, το οποίο έκανε μετά ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κίνα, προκειμένου η Κίνα να χρησιμοποιήσει δικούς μας αξιωματικούς. Εγώ ήθελα αυτό να γίνεται επί πληρωμεί, δηλαδή ήθελα το Κέντρο Μελετών να χρηματοδοτείται απ’ αυτές ακριβώς τις συμφωνίες στα πρωτόκολλα. Γι’ αυτό και ζήτησα από τον κ. Αλογοσκούφη να μην έχει τακτικό προϋπολογισμό, αλλά να δοθεί άπαξ μία επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τα πάντα και εάν το Κέντρο αυτό μπορούσε να βγάλει τα λεφτά του, να προχωρούσε, εάν δεν μπορούσε, να έκλεινε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι; Ξέρετε;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Έγινε σύμβαση, υπεγράφη η συμφωνία και με τους Κινέζους και με τους Γερμανούς και στη συνέχεια με το Κατάρ. Έγιναν κάποιες συζητήσεις, μετά όμως εγώ έφυγα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Το ΚΕΜΕΑ δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου.

Νομίζω σήμερα ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης λέει ότι θέλει να κάνει ένα ινστιτούτο παρόμοιο μ' αυτό. Βέβαια, ο κ. Χρυσοχοϊδης είναι τυχερός, διότι έχει έναν Αρχηγό ο οποίος είναι καταπληκτικός, τον κ. Λευτέρη Οικονόμου. Είναι πολύ τυχερός που έχει τέτοιο αξιωματικό. Κατά τη γνώμη μου, είναι από τους καλύτερους αξιωματικούς που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική Αστυνομία, αφ’ ενός γιατί έχει χειριστεί καταστάσεις πολύ κρίσιμες, έχει ζήσει όλο το περιστατικό (17 Νοέμβρη, Ολυμπιακοί Αγώνες, όλο το διάστημα μετά...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Βουλγαράκη, τη SIEMENS εξετάζουμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ερώτηση μού έκανε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Αϊβαλιώτη, εάν έχετε την καλοσύνη...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι να κάνω; Να ανακαλέσω την ερώτηση εάν οι Κινέζοι...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όχι, να εστιάζετε περισσότερο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στο θέμα μας, γιατί σε λίγο θα εισηγηθεί και προαγωγές στον κ. Χρυσοχοϊδη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Βουλγαράκη, είπατε ότι με ένα κομμάτι με 20, 30, 40 εκατομμύρια ευρώ θα κάναμε τη δουλειά μας, εάν και μας είπατε ότι δεν είχατε άμεση εμπλοκή με το C4I και όλα αυτά.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Υποθέτω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι.

Ερευνήσατε ποιος ήταν πίσω απ’ αυτήν την περίφημη απόφαση για το C4I; Είχατε την ευαισθησία όταν αναλάβατε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και εσείς και άλλοι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συνεργαστείτε –ήταν ωραία η εικόνα- αμέσως μετά το Μάρτιο του 2004, επειδή ήταν εθνικό το θέμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και να υπάρχει αλληλοενημέρωση μεταξύ των απερχόμενων Υπουργών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

Ρωτήσατε τον κ. Φλωρίδη αυτό το πράγμα -άλλος το λέει τέρας, νομίζω ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης το είπε τέρας- ποιος πήρε τη ριμάδα την απόφαση να το προμηθευτούμε; Πιο ψηλά; Πιο χαμηλά; Από πού ήρθε; Εντάξει, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί έχουν βάλει το δάκτυλό τους –το υπαινιχθήκατε- το θέλανε πολύ.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ).

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να σας πληροφορήσω. Δεν ξέρω τι να σας πω. Ήταν τόσο μεγάλη η πίεση των ημερών τότε. Καταλαβαίνω ότι εκ των υστέρων πολλά πράγματα φαίνονται ίσως παράξενα. Εάν σας πω ότι δεν προλάβαινα να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον Μαρκογιαννάκη, θα το πιστέψετε; Είχε τύχει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων να μένω μέσα στο γραφείο μου δεκαοκτώ ημέρες. Έμενα στο γραφείο μου δεκαοκτώ μέρες, δεν πήγαινα σπίτι μου δεκαοκτώ μέρες. Ήταν τόσο μεγάλη η πίεση.

Εν τω μεταξύ, σας θυμίζω ότι έρχονταν τότε όλοι οι Υπουργοί που ήθελαν να με δουν, έρχονταν όλοι οι επίσημοι, τους οποίους έπρεπε να παραλάβουμε, ήταν όλοι οι υπεύθυνοι ασφαλείας.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι στην προσπάθεια αυτή εμείς είχαμε και ένα πάρα πολύ μεγάλο αρωγό, ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ και οφείλω να το καταθέσω στα Πρακτικά για λόγους και δικαιοσύνης, αλλά και επειδή το αισθάνομαι.

Εγώ, κύριε Αϊβαλιώτη, όταν πήγα στην Αμερική προσκεκλημένος από τον κ. Μπέρνς σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία και ενώ ήμουν στο αεροπλάνο, έγινε η έκρηξη του Επαναστατικού Αγώνα στην Καλλιθέα, ο άνθρωπος ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην όλη τρόπω τινά διευκόλυνσή μου στις δύσκολες υπηρεσίες, ήταν ο Διοικητής της CIA, ο ελληνικής καταγωγής Τζόρτς Τένεντ, ο οποίος μιλάει ελληνικά, όπως μιλάμε και εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον έχω γνωρίσει. Έχω συναντηθεί μαζί του με την ιδιότητά μου ως Υπουργός.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ναι, εννοείται.

Πρέπει να το καταθέσω και για λόγους ιστορίας και υστεροφημίας, κύριε Πρόεδρε. Όταν πήγα εκεί και πριν αρχίσω να επισκέπτομαι τους διάφορους αξιωματούχους υπό την πίεση αυτή που σας είπα, μόλις κατέβηκα στο αεροδρόμιο με πήρε ένα αυτοκίνητο, με πήγε στο σπίτι του και μου είπε: «Κοίταξε, η Ελλάδα έχει αυτά τα προβλήματα και πρέπει να δώσεις αυτές τις απαντήσεις, διότι θα έχεις ανάλογα προβλήματα». Δηλαδή οφείλω να το πω, διότι πραγματικά ο άνθρωπος συμπεριφέρθηκε ως Έλληνας και μας προστάτευσε και σε δύο, τρεις περιπτώσεις μετά που χρειάστηκε πάλι μέσα σε πολύ μεγάλη πίεση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εννοείτε ότι σας βοήθησε επικοινωνιακά; Αυτό εννοείτε.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, πραγματικά. Με βοήθησε πραγματικά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έπρεπε να δώσετε απαντήσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι, με βοήθησε πραγματικά. Και στο θέμα του ΝΑΤΟ με βοήθησε -να σας το πω και αυτό. Οφείλω να το πω για όση αξία έχει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Χθες, έκανα την ίδια ερώτηση που θα σας κάνω και στον κ. Μαλέσιο. Ο κ. Μαλέσιος ήταν Υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως. Είπε και εκείνος: «Δεν είχα σχέση» κ.λπ.. Τον ρώτησα για το ρόλο του κ. Σημίτη, όταν εκείνος ήταν Υφυπουργός. Δηλαδή, ασχολιόταν; Γιατί μας είπε για το περίφημο μπλοκάκι του κ. Σημίτη. Τον ρώτησα: «Με το C4I ασχολιόταν;». Μου έδωσε μία απάντηση τυπική, την οποία και περίμενα.

Εγώ θα ρωτήσω εσάς: Ο ρόλος του κ. Καραμανλή, ο οποίος δεν φημίζεται για το μπλοκάκι του, αναφορικά με το C4I, ποιος ήταν; Το παρακολουθούσε; Σας καλούσε; Σας ρωτούσε: «Πώς πάμε; Θα κάνουμε πληρωμές; Να μην κάνουμε; Πάει καλά το σύστημα; Είναι σαβούρα;».

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Όχι. Εδώ δεν ρωτούσα εγώ, θα ρωτούσε ο κ. Καραμανλής; Δεν υπήρχαν τέτοια θέματα. Κατ’ αρχήν, ο Πρόεδρος κάθε πρωί έπαιρνε μία ενημέρωση από εμένα για το επίπεδο ασφαλείας της χώρας, η οποία ήταν προϊόν αξιολόγησης όλων των αναφορών που παίρναμε από όλες τις υπηρεσίες κάθε βράδυ και έπαιρνε και μία ενημέρωση από εμένα συμπληρωματικά, αλλά εκ των υστέρων διαπίστωσα ότι έπαιρνε και από άλλους, για το επίπεδο προόδου των έργων.

Όταν λέω των «έργων», εννοώ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Γιατί, ξέρετε, στο Μαξίμου τότε συνέβαινε το εξής: Κάθε δεκαπέντε ημέρες ή ένα μήνα περίπου γινόταν μία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο κ. Ρογκ, η κ. Αγγελοπούλου, οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αυτοί δηλαδή που είχαν σχέση με τα ολυμπιακά έργα και γινόταν μία αξιολόγηση του πού είμαστε, πού φθάσαμε και πού πάμε. Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, καθένας του έδινε μία αναφορά και του έλεγε ότι «προχωρήσαμε εκείνο ή το άλλο». Αυτά είναι μετά βεβαιότητος, όχι θεωρητικά. Διότι, ξέρετε, δρυός πεσούσης ακούγονται πολλά. Δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να πω ότι εγώ, τουλάχιστον στο βαθμό που είχα συνεργασία με τον κύριο Πρόεδρο, πάντα έδειχνε ενδιαφέρον και πάντα τα θέματα που μου χρέωνε τα παρακολουθούσε. Αυτό το έζησα και στο λιμάνι, όταν πήγα. Για την παραχώρηση του λιμένα, μιλούσαμε δύο φορές την ημέρα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για το C4I που έχει χαρακτηρισθεί «τέρας» από τον κ. Μαρκογιαννάκη κ.λπ. και καταλαβαίνουμε όλοι ότι ήταν ένα πράγμα που δεν το χρειαζόμασταν, είχε ενημερωθεί; Ποια ήταν η άποψή του; Σας ρωτώ, επειδή ήσασταν κορυφαίος υπουργός.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Επειδή ξέρετε ότι είναι μία εποχή που πετιέται λάσπη παντού, θέλω να καταγράφονται αυτά που λέει ο καθένας. Εγώ οφείλω να το πω και το λέω, γιατί έτσι είναι. Αυτά, όσον αφορά εμένα. Όχι, ο κύριος Πρόεδρος δεν ήξερε. Εδώ δεν ήξερα εγώ εάν υπογράφονταν τα πρωτόκολλα που λέγαμε προηγουμένως, θα τα ήξερε ο Καραμανλής;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν ένα τερατώδες σύστημα, το οποίο δεν χρειαζόμασταν. Ήταν ενήμερος γι’ αυτό;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Αυτό το ήξερε. Αλίμονο!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι κατεύθυνση είχε δώσει; Πάμε, παιδιά, για αναδιαπραγμάτευση; Ας το παραλάβουμε για την Ολυμπιάδα και βλέπουμε μετά;

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Κύριε Αϊβαλιώτη, υπήρξε μία ενημέρωση, όταν έγινε το ΚΥΣΕΑ. Στο ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίστηκε διά περιφοράς αυτό. Έγινε μία συζήτηση. Ελέχθη ότι «εκείνο είναι έτοιμο, το άλλο δεν είναι έτοιμο, αυτό πρέπει να έχουμε, αυτό αντιμετωπίζουμε». Έγινε μία κουβέντα, δεν αποφασίστηκε δια περιφοράς. Άλλωστε, εάν δείτε τις υπογραφές των συμμετεχόντων στο ΚΥΣΕΑ, θα καταλάβετε ότι οι συμμετέχοντες δεν είναι εύκολοι άνθρωποι. Δεν είναι εύκολος άνθρωπος ο Μολυβιάτης. Όλοι είναι δύσκολοι. Έγινε κουβέντα, ήταν ενημερωμένος, αλλά μετά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες προφανώς. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και εγώ το αντιμετώπιζα με τη λογική «άντε να τελειώνουμε, να δούμε τι θα κάνουμε, να κάνουμε και κάτι άλλο».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ σας ρώτησα εάν εκείνος είπε «παιδιά, ελάτε να αποδεσμευθούμε απ’ αυτό το πράγμα, πάμε σε αναδιαπραγμάτευση ή να μην το παραλάβουμε».

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν του ετέθη καν το θέμα τότε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν του ετέθη, λοιπόν.

Ευχαριστώ πολύ.

......
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Θέλω να σας πω το εξής: Αν παρακολουθήσατε την Επιτροπή για το Βατοπέδι, θα βλέπατε ότι εγώ ουσιαστικά διεσύρθην επί έναν ολόκληρο χρόνο για το αν η υπόθεση είναι «αρχαιολογία» ή δεν είναι και ήλθε ο Γερουλάνος και είπε ότι δεν είναι. Εγώ όμως διεσύρθην έναν ολόκληρο χρόνο.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα για το λόγο αυτό δεν οφείλει να βγει κάθε υπεύθυνος να πει την αλήθεια στον κόσμο; Να βγουν έξω να πουν την αλήθεια όλοι.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Και όταν τη λέει, ακούγεται; Εδώ το σύστημα ψάχνει «αίμα». Δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται;

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ το έχω καταλάβει καλά.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Τότε τι λέμε τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Κάποιος είπε στη Βουλή «δώστε στο Κολοσσαίο».

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Εντάξει. Αυτό όμως είναι λύση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Ξέρετε ποιος το είπε.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Κάποιος Καρατζαφέρης.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση. Σας ευχαριστώ.
.....
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Κύριε Βουλγαράκη, σας ευχαριστούμε.

ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Βουλγαράκης): Ευχαριστώ και εγώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παφίλης): Όπως λέει και ο κύριος Πρόεδρος, είστε πάντα στη διάθεση της Επιτροπής.

Λύεται η συνεδρίαση.

Ώρα λήξης: 14.33΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: