slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Και ο Αλαφούζος εγκαταλείπει το καράβι που βυθίζεται

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην «Καθημερινή» και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα .

Ασθενείς πρωτοβουλίες κατά της ύφεσης

Μπορεί να ηχεί οξύμωρο, αλλά το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε χθες για να συζητήσει δύο εκ των σημαντικότερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης -τον αναπτυξιακό νόμο και την προσπάθεια συγκράτησης των τιμών- κατέληξε σε κυβερνητικές διαρροές ότι παρακάμφθηκαν η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, λόγω της κωλυσιεργίας που τους αποδίδεται στο έργο τους.

Σημειωτέον δε ότι το κλίμα αυτό μετέδιδαν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι καθιστούσαν σαφές ότι στο εξής δημιουργείται μια έκτακτη αναπτυξιακή διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό με πρότυπο την αντίστοιχη που υπήρχε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και σε αυτήν θα μετέχει, πλην των κ. Κατσέλη και Μπιρμπίλη, και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο κ. Παπανδρέου ανέθεσε ιδιαίτερο ρόλο στον κ. Ευ. Βενιζέλο τον οποίο, λόγω της «ολυμπιακής» εμπειρίας του, κάλεσε ώστε να συνδράμει προκειμένου να παρακαμφθεί κάθε γραφειοκρατική διαδικασία και να επιταχυνθεί η υλοποίηση όλων των μεγάλων αναπτυξιακών επενδύσεων. Η κ. Κατσέλη από την πλευρά της απέδιδε τη φημολογούμενη παράκαμψή της σε «κακεντρέχειες» και υποστήριζε ότι πρόκειται για την επανενεργοποίηση νόμου του κ. Κωστή Χατζηδάκη που απέβλεπε στην ταχεία αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων. Μιλώντας μάλιστα στην «Κ» η υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε «ευφάνταστα σενάρια» όλα όσα «διέσπειραν» συνάδελφοί της, υπογραμμίζοντας ότι η ίδια είχε εισηγηθεί την επαναφορά και επικαιροποίηση της «διαδικασίας Χατζηδάκη».

«Αριστο κλίμα»

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η χθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη σε άριστο κλίμα, παρά το γεγονός ότι συνάδελφοί της ισχυρίζονταν ότι της ασκήθηκε έντονη κριτική για αναιτιολόγητη κωλυσιεργία. Νωρίτερα, ωστόσο, εξερχόμενη του Μαξίμου είχε σχολιάσει ότι αύξηση των τιμών παρατηρείται μόνον στα προϊόντα που υπάγονται στους ειδικούς φόρους, τροφοδοτώντας και εκείνη τη φημολογία περί εκατέρωθεν αιχμών στις σχέσεις της με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξε έκδηλος προβληματισμός για το μοντέλο ανάπτυξης που απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά και για το κατά πόσο τα προωθούμενα μέτρα επαρκούν.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ενδεικτική της αγωνίας που διακατέχει ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές προσπάθειες της κυβέρνησης, είναι η φράση του ότι θα καταβάλει και ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες στο εξωτερικό για να προσελκύσει επενδύσεις, εκτιμώντας μάλιστα ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον». Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να αναφερθεί και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να προστατευθεί από την ευκολία με την οποία ορισμένοι «ισοπεδώνουν τα πάντα». Η συγκεκριμένη φράση ερμηνεύθηκε βεβαίως και ως αιχμή στον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, ο οποίος είχε προχθές μιλήσει για «απροθυμία του πολιτικού συστήματος να κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται».

Οι χθεσινές πάντως αιχμές για την κ. Κατσέλη δεν περιορίστηκαν εντός των κλειστών θυρών του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, στην ενημέρωση που έκανε στους βουλευτές του ΚΤΕ της αρμοδιότητός του, υποστήριξε ότι εάν γινόταν σωστή εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη, θα είχε αποφευχθεί η περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού στους συνταξιούχους. «Φωτογράφισε» έτσι όχι μόνο την κ. Κατσέλη αλλά και τη συναρμόδια υπουργό Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς βέβαια να τις κατονομάζει ως προς τις ευθύνες που τους απέδωσε. Μετέφερε μάλιστα στους παρευρισκόμενους και στιχομυθία του με τους εκπροσώπους της τρόικας, που αμφισβήτησαν την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει έως και δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: