slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρεμβάσεις για την διασφάλιση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμφώνησαν η κυβέρνηση, με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξ άλλου, τη διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν κινδυνεύουν παρείχε εκ νέου ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη ΝΕΤ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής του χρηματοδοτικού μηχανισμού στηρίξεως, στο προσεχές μέλλον θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα συσταθεί ειδικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο θα συνδράμουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από το συνολικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. ευρώ θα τροφοδοτήσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μαζί με το ελληνικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας ύψους 28 δισ. ευρώ, στοχεύει στην διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησαν στην λήψη των ανωτέρω μέτρων, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εγχώριες τράπεζες θα αντεπεξέλθουν στο αρνητικό περιβάλλον που θα δημιουργήσει η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της κάμψης της οικονομίας.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και θα παρέχει βοήθεια στις περιπτώσεις που κάποια τράπεζα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση. Θα τελεί υπό την διαχείριση του ΔΝΤ με πιθανή συμμετοχή και στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρέχει εγγυήσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που θα περιβάλλονται από την εγγύηση του Δημοσίου (τριτεγγυητής)। Έτσι, ουσιαστικά θα λειτουργεί ως επέκταση του σκέλους των εγγυήσεων του σχεδίου στήριξης της ρευστότητας, ύψους 15 δισ। ευρώ।
ΚΑΛΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΟΣ-ΛΗΣΤΕΣ ΟΤΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΟΧΤΩ ΔΙΣ ΕΙΧΑΤΕ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΥΔΙΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙ ΛΕΥΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ,ΤΩΡΑ ΤΙ ΔΙΝΕΙ ΜΑΡΟΥΛΙΑ??

Δεν υπάρχουν σχόλια: