slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Επισκόπηση Τύπου

Η παραίτηση της Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κας Γκερέκου λόγω φοροδιαφυγής του συζύγου της κ. Τ. Βοσκόπουλου, η έρευνα που διατάχθηκε για να διαπιστωθούν λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης, καταγγελία ότι το κτίριο του προαστιακού σιδηροδρόμου είναι αυθαίρετο και η Νομαρχία έχει επιβάλλει πρόστιμο 700 χιλ. ευρώ, και η πρόταση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν να περικοπούν οι μισθοί και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού και απογευματινού Τύπου.


ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Αυθαίρετο το κτίριο του Προαστιακού. Το κρατικό αλαλούμ δεν έχει όρια”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Οι παγίδες του ασφαλιστικού. Ειδικοί επιστήμονες και συνδικαλιστές ανακαλύπτουν κάθε μέρα και νέες συγκεκαλυμμένες ρυθμίσεις και “γκρίζα σημεία”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Βρυξέλλες και ΔΝΤ απαιτούν από την κυβέρνηση… Κατάργηση των δώρων στον ιδιωτικό τομέα και νέες επώδυνες αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Τυφώνας Άντζελα έπληξε το Μέγαρο Μαξίμου. Παραιτήθηκε η κυρία Γκερέκου για τα χρέη του… Τόλη”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Quo Vadis Europa; Το ευρώ πέφτει, η ευρωζώνη τρίζει”.

ΕΘΝΟΣ: “Αγωνία και… λαχτάρα. Ομάδες εφοριακών ψάχνουν Βατοπέδι και offshore Βουλγαράκη”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Πεσκέσι στην Άγκυρα τα νιάτα της Θράκης. Η Άννα Διαμαντοπούλου σχεδιάζει την Τουρκοποίηση της Παιδείας στην περιοχή με την εισαγωγή στα σχολεία την εκμάθηση της Τουρκικής ως κύρια γλώσσα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Καρατόμησε την Γκερέκου η φοροδιαφυγή του Τόλη. Έχασαν τον “μπούσουλα” στην Κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Έκρυβαν το φάκελο Τόλη – Άντζελας. Η παραίτηση Γκερέκου δεν λύνει το πρόβλημα της κυβέρνησης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Πλήρωσε με το υπουργείο. Η Άντζελα Γκερέκου για τα χρέη του Τόλη Βοσκόπουλου”.

ΕΣΤΙΑ: “Πως προσελκύονται ξένες επενδύσεις. Ιδιωτικές πρωτοβουλίες, λιγώτερο κράτος”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Αποπέμφθηκε υφυπουργός για λόγους ηθικής τάξεως. Η κ. Γκερέκου για φορολογικά χρέη του συζύγου της”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Στόχος οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Ασφυκτικές οι πιέσεις από το ΔΝΤ”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Ιφιγένεια” η Γκερέκου με αποπομπή – μήνυμα. Πλήρωσε για τις φορο-οφειλές 5,5 εκατ. ευρώ του Βοσκόπουλου”.

Η ΝΙΚΗ: “Κάντε τρίπλα στις δόσεις του δανείου σας. Συμβουλές για να ξεπεράσετε τα εμπόδια των τραπεζών”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Με νέα δυναμική στην ταξική πάλη με το λαό πρωταγωνιστή”.

City Press: “Κυβέρνηση: Αγωνία με λαχτάρα για την Γκερέκου”.

Metro: “Σταυροφορία” για επενδύσεις”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Με αποκαλύψεις απειλεί ο Σαξώνης. Η μεγάλη κομπίνα στο Δήμο Θεσσαλονίκης”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Πώς χάθηκαν 28 θέσεις εργασίας. Οι αποκλεισμοί έφεραν λουκέτο στο Banquet”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Βουβές φοιτητικές εκλογές. Οι αυριανοί επιστήμονες σε αδιέξοδο”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: “ΤΕΜΠΜΕ: Δάνεια 875 εκ. για αγορά πρώτων υλών”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Ρίχνουν 1,5 δισ. στην αγορά. Εγγυημένα δάνεια και επιστροφές ΦΠΑ”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Ανοίγει το ταμείο του ΤΕΜΠΜΕ για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Σε ποιες επιχειρήσεις παρέχεται εγγύηση για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Φθηνότερα και πιο γρήγορα η ίδρυση των επιχειρήσεων”.

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Δ.- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει πλέον μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική, μια νέα οπτική που θα αναζητεί ρόλους στον κόσμο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρόλους συμβατούς με τα ιδιαίτερα εθνικά της συμφέροντα, επεσήμανε ο Αντώνης Σαμαράς. “Όταν βλέπουμε γύρω μας κράτη μεγαλύτερα από μας να αρθρώνουν εθνική οπτική και εθνική στρατηγική, κράτη μικρότερα από μας να κάνουν το ίδιο, κράτη παλαιότερα ή νεότερα από μας, ευρωπαϊκά και μη, να θεωρούν αυτονόητη τη δική τους οπτική για τον κόσμο και τις δικές τους ιεραρχήσεις για τις προτεραιότητές τους, το ερώτημα αν χρειάζεται ακόμα η Ελλάδα δική της εξωτερική πολιτική είναι λάθος ερώτημα”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας».

Ν.Δ.- ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «”Λάμπει” διά της σιωπής και της απουσίας του από το πολιτικό προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, γεγονός που -πολλά στελέχη της ΝΔ, που γνωρίζουν και την ιδεολογική και πολιτική αφετηρία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου- ερμηνεύουν ως απόσταση από ορισμένες – κρίσιμες επιλογές του κ. Αντ. Σαμαρά…Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, ο οποίος την Παρασκευή το απόγευμα είχε μια μακρά συνάντηση (που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) με τον κ. Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις, εκφράζει επιφυλάξεις ως προς την ορθότητα της πολιτικής Σαμαρά σε σειρά

θεμάτων, όπως είναι η οικονομία αλλά και η εξωτερική πολιτική».

ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Σφοδρή σύγκρουση με την κυβέρνηση για τον “Καλλικράτη” προανήγγειλε χθες ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος – σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους- κάλεσε τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ. να ξεσηκώσουν τους πολίτες εναντίον του νομοσχεδίου που προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι η εμμονή της κυβέρνησης στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα διευρύνει το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια και ότι αυτή η αντίδραση θα αποτυπωθεί στις δημοτικές εκλογές. “Αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή της την επιλογή, θα έχει βαρύ κόστος”, σημείωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ.».

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Στην αποπομπή της υφυπουργού Πολιτισμού Άντζελας Γκερέκου προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε λόγω των φορολογικών εκκρεμοτήτων του συζύγου της κ. Τόλης Βοσκόπουλου. Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να κάνει δεκτή την παραίτηση της κ. Γκερέκου προκειμένου να αποστείλει μήνυμα ότι έχει σταθερή γραμμή πλεύσης σε ζητήματα ηθικής τάξεως, αλλά και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την πλήρη τήρηση των νόμων».

ΤΑ ΝΕΑ γράφουν: «Εκτός κυβέρνησης οδηγήθηκε η κ. Άντζελα Γκερέκου έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις τεράστιες φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της, του γνωστού καλλιτέχνη Τόλη Βοσκόπουλου. Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα ότι είναι άτεγκτος σε θέματα ηθικής και πολιτικής τάξεως. O κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την παραίτηση παρά το γεγονός ότι η τέως υφυπουργός Τουρισμού τον διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της». Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν σχετικά, ύστερα από την αποκάλυψη του θέματος στην “Ελευθεροτυπία”, ότι «για τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ζητήματα που τους αφορούν εμμέσως ή αμέσως και έχουν να κάνουν με θέματα διαφάνειας, δεοντολογίας, ηθικής και πολιτικής τάξεως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση».
Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου προς την Εφορία, για τις οποίες έκανε επί χρόνια τα «στραβά μάτια» το υπουργείο Οικονομικών, οδήγησαν χθες σε παραίτηση την υφυπουργό Πολιτισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου. Η παραίτησή της έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, για να μην απολέσει η κυβέρνηση την πρωτοβουλία των κινήσεων και το ηθικό πλεονέκτημα που έχει αποκτήσει σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στον πόλεμο που έχει ξεκινήσει κατά φοροδιαφυγής. Η παραίτηση της κυρίας Γκερέκου αναθερμαίνει τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία όμως επιμένει να διαψεύδει η κυβέρνηση».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Το μεγάλο χρέος του Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία, ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, το … πλήρωσε τελικά χθες η σύζυγός του Άντζελα Γκερέκου με την απώλεια της θέσης της υφυπουργού Πολιτισμού – Τουρισμού αφού ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή της. Ήταν το αποτέλεσμα .μιας πολύωρης παρασκηνιακής έρευνας και διαβούλευσης που άρχισε από νωρίς χθες το πρωί μόλις έγινε γνωστό το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Ε” και έλαβε χώρα στην Αθήνα και στη Μαδρίτη απ’ όπου ο Γ. Παπανδρέου πήρε την οριστική του απόφαση να κάνει αποδεκτή την παραίτηση».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΡΕΥΝΑ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Στα συρτάρια των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών βρισκόταν για 7 μήνες “απείραχτος” ο φάκελος της υπόθεσης με το φορολογικό χρέος-μαμούθ των 5,5 εκατ. ευρώ του κ. Τ. Βοσκόπουλου, συζύγου της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Α. Γκερέκου! Παρά το γεγονός ότι το αίτημα του γνωστού τραγουδιστή για διαγραφή μέρους της συνολικής οφειλής είχε απορριφθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2009 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζα, οι υπηρεσίες του υπουργείου, υπό τη νέα πολιτική ηγεσία που προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, δεν προχώρησαν στην έκδοση πρόγραμμα των πλειστηριασμών για την ακίνητη περιουσία του κ. Βοσκόπουλου, η οποία είχε ήδη κατασχεθεί από την αρμόδια εφορία!».

Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Σε πλειστηριασμούς των ακινήτων του κ. Τόλη Βοσκόπουλου για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 5,5 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει με «άμεσες ενέργειες» η αρμόδια Εφορία, όπως γνωστοποίησε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών. Έτσι… άδειασε τον γνωστό τραγουδιστή, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων ότι ο ουσιαστικός στόχος της δημοσιοποίησης των χρεών του ήταν η σύζυγός του, κ. Αντζελα Γκερέκου».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Σε προσέγγιση μέσω… διαφωνιών προχωρεί ο Αντώνης Σαμαράς με τα κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντησή του με την Αλέκα Παπαρήγα. O πρόεδρος της Ν.Δ. συνέστησε στη γραμματέα του ΚΚΕ να αποφεύγονται ενέργειες από τους συνδικαλιστές του κόμματος που πλήττουν την εικόνα της χώρας και την οικονομική δραστηριότητα εν μέσω κρίσης, αλλά η κ. Παπαρήγα υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ (αποκλεισμός λιμανιού, κατάληψη Ακρόπολης κ.ά.) αναφέροντας ότι «η λαϊκή παρέμβαση αποτελεί στοιχείο της δημοκρατίας».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: « Την ανάγκη να υπάρχει εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα της χώρας επεσήμανε στην Αλέκα Παπαρήγα ο Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κράτησε μία ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει να συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς μετά την άρνησή τους να συμμετάσχουν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κάρολο Παπούλια πριν από μερικές μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους πολιτικούς φορείς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Χρήσιμη, χωρίς να υπάρξει ταύτιση απόψεων, χαρακτηρίστηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Αλέκα Παπαρήγα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποδίδει παραδοξότητες στις ενέργειες των κομμάτων της Αριστεράς».

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: « Το άνοιγμα Σαμαρά στην Αριστερά αποτελεί αναγκαιότητα για νέα αφετηρία δράσης του πολιτικού κόσμου, για ριζικές ανατροπές στην πολιτική ζωή του τόπου. Στο τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης είναι επιτακτική ανάγκη η αναζήτηση εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ακόμη κι αν διαφωνούν σε σημαντικά ζητήματα, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Λίγες ημέρες μετά την άρνηση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί μια προσπάθεια συνεννόησης με τα αριστερά κόμματα προκειμένου να αποφευχθεί το εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χθες με την γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει: «Σαμαράς και Παπαρήγα συμφώνησαν ότι διαφωνούν και στις ευρύτερες προγραμματικές θέσεις των κομμάτων τους και ως προς τη μορφή των αντιδράσεων στα μέτρα. Η Ρηγίλλης έσπευσε να μετρήσει πολιτικά οφέλη από τη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. “με την πρωτοβουλία που ανέλαβε, έδειξε ότι μπορεί να συνομιλεί με τα κόμματα της Αριστεράς – σήμερα στις 12 θα δει και τον Αλέξη Τσίπρα – σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν τα έπεισε να προσέλθουν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας”».

Το ΒΗΜΑ τονίζει: «Άνω – κάτω έγιναν τα κόμματα με αφορμή την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να συναντηθεί χθες με τη Γ. Γ. του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και σήμερα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα. Η Ρηγίλλης επένδυσε – κυρίως επικοινωνιακά, αφού υπάρχει ιδεολογικό χάσμα – σε αυτές τις συναντήσεις, προσπαθώντας να κάνει “άνοιγμα” στην Αριστερά. Η κυβέρνηση δεν είδε με «καλό μάτι» τις κινήσεις του κ. Σαμαρά και κατηγόρησε το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικές παραδοξότητες, ενώ στον ΛΑΟΣ ο εκνευρισμός περίσσεψε και μίλησε για οικονομική ενίσχυση (!) του ΚΚΕ επί ημερών της “γαλάζιας” διακυβέρνησης».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει: «Οι διαφορετικές απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΚΕ όσον αφορά τις διαδηλώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προσέγγισαν βεβαίως το ζήτημα ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία: Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι διαδηλώσεις στην Αθήνα δεν πρέπει να εμποδίζουν καθόλου την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο, και τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των ανεξέλεγκτων εκδηλώσεων και των επεισοδίων».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: « Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα από άκρη σε άκρη στη χώρα εξαιτίας του “Καλλικράτη”. Χθες, συσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας ότι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία και παράγοντες εκτός νομού “έπαιξαν βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του δήμου της Αμαλιάδας με σκοπό το προσωπικό τους όφελος και τις πελατειακές τους σχέσεις».

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΤΑ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «”Σημεία και τέρατα” κι ένα πρωτοφανές… όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων έφεραν στην επιφάνεια οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), το πόρισμα του οποίου ολοκληρώθηκε χτες και διαβιβάστηκε απευθείας στον αρμόδιο εισαγγελέα. O διοικητικός έλεγχος στην ΕΤΑ άρχισε στις αρχές του χρόνου με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και αφορούσε τα τελευταία πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων τα Τουριστικά Ακίνητα μεταβλήθηκαν σε μια μεγάλη βιομηχανία παράνομων προσλήψεων προσωπικού».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει: Το πρώτο από τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης έστειλε χθες στον εισαγγελέα ο υπουργός Πολιτισμού. Εφαρμόζοντας το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την αποκάλυψη όλων των περιπτώσεων σπατάλης στα υπουργεία, ο κ. Π. Γερουλάνος έστειλε χθες στη Δικαιοσύνη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης με τα συμπεράσματα του διοικητικού ελέγχου που διενεργήθηκε στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ). Ο έλεγχος αφορά την εξέταση των συμβάσεων εργασίας και έργου που καταρτίστηκαν στην εταιρεία κατά την τελευταία πενταετία, ενώ καταλογίζονται ευθύνες στη διοίκηση της ΕΤΑ και κινούνται πειθαρχικές διαδικασίες».

ΝΔ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: : Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Ο Ερντογάν προκαλεί αναταράξεις και στη … Ρηγίλλης. Ο “σκιώδης” υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είχε ξεκινήσει τη ”διπλωματία” των σεισμών με τον Τούρκο πρωθυπουργό, όταν και οι δύο ήταν δήμαρχοι της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, και ήταν αυτός που συνεννοήθηκε με το κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης του Ερντογάν για μια συνάντηση και με τον Α. Σαμαρά στην Αθήνα, φέρεται να διαφώνησε με την αντίδραση Παναγιωτόπουλου».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ- ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα, τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα την Κυριακή, μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές, δήλωσε ότι ο ορισμός χρονοδιαγράμματος εξετάζεται και πρόσθεσε: “Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη. Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα με την αντίληψη του win-win».

Το ΒΗΜΑ αναφέρει: «Στις συμφωνίες για τη λαθρομετανάστευση και την ενέργεια εντοπίζεται το ενδιαφέρον μετά το τέλος των εργασιών του Α’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας. Από ορισμένες πλευρές εκφράζονται αμφιβολίες για τις “γκρίζες ζώνες” που εμπεριέχονται στις συγκεκριμένες συμφωνίες, ιδιαίτερα όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Άγκυρα».

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΣΕ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: «Πρόστιμο ύψους 700.00 ευρώ επέβαλλε η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας τη; Νομαρχίας Αθηνών στην ΕΡΓΟΣΕ για τον προαστιακό σταθμό της Μεταμόρφωσης, καθώς για την κατασκευή του δεν έχει εκδοθεί η αναγκαία άδεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Το υψηλό αυτό πρόστιμο θα έρθει να προστεθεί στα υπέρογκα χρέη του ΟΣΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος του προστίμου που καταλογίστηκε την περασμένη εβδομάδα και ανακοινώθηκε μόλις χθες, θα ξεπερνάει συνολικά το ένα εκατομμύριο ευρώ αν συνυπολογιστούν και τα πρόστιμα διατήρησης».

ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ-ΕΡΕΥΝΑ: Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «”Ομάδες κρούσης” για την πραγματοποίηση εκτεταμένων φορολογικών ελέγχων σε όσους εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Βουλγαράκης και η σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη δημιούργησε το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης οι ελεγκτές θα κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία της Μονής Βατοπεδίου, του κ. Αθανάσιου Πάπιστα και του πλήθους των εταιρειών που βρίσκονται στην κατοχή του και οι οποίες κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται στον χώρο της αξιοποίησης ακινήτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως μεταξύ των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου είναι και η γνωστή «Ανθεμιάς Αναπτυξιακή Εταιρεία Ακινήτων», στην οποία πέρασαν ακίνητα της Μονής η Πάπιστας Διαχείριση Ακινήτων και η Πάπιστας Συμμετοχική Ακινήτων».

SIEMENS- ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει: « Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να εμφανισθεί στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη Siemens ο κ. Στυλιανός Β. που συνδέθηκε τόσο με την αποστολή κεφαλαίων από τα “μαύρα ταμεία” στον λογαριασμό του κ. Ι.Π. και από εκεί στον Θ. Τσουκάτο όσο και μέσω ενός συγγενικού προσώπου του Μ.Β. σε έναν λογαριασμό της Ελβετίας. Τα τρία εμβάσματα –ένα στον Ι.Π. και δύο στον Μ. Β.- να προσεγγίζουν τα 4,5 εκατομμύρια μάρκα. Η τεχνική εταιρεία του Στυλιανού Β. ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση την κατασκευή του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, που επί σειρά μηνών αρνείται να παραλάβει το επιτόπου διπλωματικό προσωπικό διαπιστώνοντας αποκλίσεις από τις προδιαγραφές».

Το ΕΘΝΟΣ γράφει: «Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι καταθέσεις από τους «ταμίες» των δύο μεγάλων κομμάτων, κατά την επίμαχη περίοδο που η Siemens άνοιγε τα “μαύρα” ταμεία και μοίραζε χρήματα κάτω από το τραπέζι. Οι σημερινές καταθέσεις του νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κ. Γείτονα, και του Κ. Σημαιοφορίδη από τη ΝΔ, όπως έλεγαν χθες οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής, σηματοδοτούν την αρχή της διερεύνησης της υπόθεσης επί ουσιαστικών θεμάτων πολιτικών ευθυνών, αφού, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς, Mιχ. Χριστοφοράκος, είχε συναντήσεις τόσο με τον Κ. Γείτονα όσο και με τον αποθανόντα Γ. Βαρθολομαίο, τον οποίο διαδέχτηκε ο Κ. Σημαιοφορίδης, με θέμα -σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες του Μιχ. Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του- τις διαχρονικές χρηματοδοτήσεις της γερμανικής εταιρείας προς τα κόμματα».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Το κεφάλαιο “κομματικά ταμεία και Siemens” ανοίγει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καλώντας σε κατάθεση τους Κ. Γείτονα και Κ. Σημαιοφορίδη. Και οι δύο είχαν στο παρελθόν την ευθύνη για ταμεία των κομμάτων τους, και η προσέλευσή τους στην Εξεταστική συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως μετά την κατάθεσή της γραμματέως του μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, ότι οι υπεύθυνοι των κομματικών ταμείων επεδίωκαν συναντήσεις με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Hellas, ιδίως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων».

ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: Τα ΝΕΑ γράφουν: «Την ανάγκη μείωσης των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα υπέδειξε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Τομέα κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Η συμφωνία με την τρόικα άφησε- προσωρινά, όπως φαίνεται- στο απυρόβλητο τον 13ο και 14ο μισθό των ιδιωτικών υπαλλήλων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Εuronews, ο κ. Στρος-Καν είπε ότι μπορεί η μείωση των μισθών να είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο, πλην όμως είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να πουλά τα προϊόντα της στο εξωτερικό».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει: «Υπέρ της μείωσης των μισθών στην Ελλάδα, προφανώς αναφερόμενος στον ιδιωτικό τομέα, τάχθηκε χθες ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν, για τον οποίον υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα, δεδομένου πως ό,τι παράγει σε αγαθά και υπηρεσίες είναι πιο ακριβό σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο ειδησεογραφικό κανάλι “Euronews”, ο Ντομινίκ Στρος – Καν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ”η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση”, αλλά, όπως είπε, ”το πρόβλημα – κλειδί είναι η ανάπτυξη”. ”Υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας”, τόνισε, διότι ”ό,τι παράγει είναι πιο ακριβά από τα αγαθά και τις υπηρεσίες των άλλων χωρών”».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ΒΗΜΑ γράφει: «Αποφασισμένη να επιμείνει στον πόλεμο κατά των κερδοσκόπων δηλώνει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας τη συνεργασία της Ε.Ε. και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους και να θωρακίσουν το ευρώ. Μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου στο CΝΝ, όπου έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, το Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμιζε ότι με την αναφορά του αυτή ο Πρωθυπουργός ήθελε να καταστήσει την Ελλάδα μέρος της συζήτησης που εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σε Ευρώπη και Η.Π.Α.».

Ν.Δ. –ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει: «Ειδική επιτροπή η οποία και θα αξιολογεί όσους επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τις βουλευτικές εκλογές συγκροτεί η Νέα Δημοκρατία. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την πρωτοποριακή απόφασή του πως από τώρα και στο εξής και εν όψει των βουλευτικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν, όλοι όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν προς αξιολόγηση την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι».

Το ΒΗΜΑ τονίζει: «Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά να συγκροτηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές, που θα αξιολογήσει και εν ενεργεία βουλευτές. Ο κ. Σαμαράς προχωρεί σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και προετοιμάζει το έδαφος για έξοδο από το κόμμα των “βαριδίων” και των στελεχών (νυν και πρώην βουλευτών) που πλήγωσαν την παράταξη.

ΑΡΘΡΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Συνταγή αποτυχίας». «Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας τους επόμενους μήνες το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των τελευταίων εξήντα ετών στη χώρα. Δεν είναι, όμως, σαφές αν το έχει πραγματικά αντιληφθεί η ίδια, σε όλες τους τις διαστάσεις. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός πως ο πρωθυπουργός συνεχίζει τα μη ζωτικής σημασίας ταξίδια, ότι δεν υπάρχει ένα σφικτό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου που να συντονίζει αυτό το πρόγραμμα και πως προφανέστεστατα ανεπαρκείς υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους».

ΤΑ ΝΕΑ: «Διαφάνεια»: «Κατά κοινή παραδοχή, η έξοδος από το δημοσιονομικό τέλμα της οικονομίας δεν θα κριθεί από τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης που έχει, ούτως η άλλως, κάθε λόγο να το επιδιώξει. Θα κριθεί από την ικανότητά της να θέσει σε κίνηση τους αραχνιασμένους – παρ΄ ότι ενίοτε… καλολαδωμένους μηχανισμούς του κράτους σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η συλλογή των φορολογικών εσόδων» .

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μία παραίτηση δεν είναι αρκετή»: «Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κρατούσε επί 7 μήνες στα συρτάρια των υπηρεσιών του απόφαση του προηγούμενου υφυπουργού Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα για άμεση διενέργεια πλειστηριασμών επί των ακινήτων του τραγουδιστή προκειμένου να εξοφληθούν τα χρέη από την Εφορία. Ο κ. Μπέζας υπέγραψε την απόφαση τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο, αλλά ο φάκελος “χάθηκε στο πουθενά”».

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Τα μεγάλα»: «Θετικό το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά και μετά την επίσκεψη Ερντογάν. Και ελπιδοφόρες οι πολλές συμφωνίες. Ωστόσο, όσο παραμένουν άλυτες οι μεγάλες διαφορές στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, η όποια πρόοδος θα είναι βραχύβια. Δυστυχώς, η ιστορική εμπειρία αυτό δείχνει. Γι΄ αυτό και προέχει η επίλυση των μεγάλων διαφορών. Αλλιώς η καχυποψία θα παραμένει και θα διαβρώνει στον χρόνο το όποιο κλίμα συνεννόησης».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Διεθνές μισθοσφαγείο»: «Ο Αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα ερευνηθεί ο ρόλος των CDS (ασφάλιστρα κινδύνου στα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται έναντι χρεών). Και υποσχέθηκε ότι “θα έρθουν στο φως όλα αυτά τα προϊόντα και όλοι αυτοί που τα χρησιμοποιούν”. Δεν μας είπε ο κ. Μπαρνιέ αν οι Έλληνες θα αποζημιωθούν για τη σε βάρος τους άγρια κερδοσκοπία των αγορών. Τέτοια θαύματα, βέβαια, δεν γίνονται».

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ

Ώρα: 7:30

Τρίτη, 18/05/2010

1. Σήμερα η συνάντηση Α. Σαμαρά και Α. Τσίπρα μετά από αίτημα του Προέδρου της Ν.Δ. «Η συμμετοχή όλων στην εθνική συνεννόηση είναι αναγκαία, η διαφωνία δεν σημαίνει και αποξένωση» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μετά τη συνάντησή του χθες με τη Γ. Γ. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα.

2. Την Πέμπτη γενική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ.

3. Νέο μήνυμα του Στρος Καν για μείωση των μισθών στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η μείωση μισθών είναι επώδυνο μέτρο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική και να πουλάει τα προϊόντα της. επανέλαβε ότι η κρίση είναι καθαρά ελληνική εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.

4. «Με μεγάλη καθυστέρηση απομάκρυνε ο Πρωθυπουργός από την κυβέρνηση την κα Γκερέκου», σχολίασε η Ν.Δ.

5. Ανοησίες χαρακτήρισε ο Α. Σπηλιωτόπουλος μέσω ΑΝΤ1 τα περί αλόγιστων δαπανών στον ΕΟΤ επί υπουργίας του. Υπογράμμισε ότι ο ΕΟΤ πλαγίως έκανε και κάνει έξοδα δημοσίων σχέσεων και προβολής της χώρας μας. «Σας παρακαλώ να δείτε τα κονδύλια δημοσίων σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας όπου ο Υπουργός επί υπουργίας μου δεν έχει ούτε ένα ευρώ», τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

6. Τη συγκρότηση Επιτροπής Αξιολόγησης υποψηφίων βουλευτών ανακοίνωσε ο Α. Σαμαράς. «Όλοι θα κριθούν με βάση τη διαδρομή τους, όσοι έχουν πληγώσει ή θίξει τη παράταξη δεν έχουν θέση στην καινούρια Ν.Δ.» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: