slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η αδιέξοδη στρατηγική της Ντόρας

Η κα. Μπακογιάννη έχει υιοθετήσει μια στρατηγική φθοράς του Αντώνη Σαμαρά και της Ν. Δ., ενώ παράλληλα, στηρίζει, όπως μπορεί, την παραπαίουσα κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Ας δούμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής;

Πόλεμος φθοράς

-Κάθε λίγο και λιγάκι κάποιος αποτυχών βουλευτής εδώ, ένας κηφήνας της Ν.Ο.Δ.Ε. εκεί, κάποιο άεργο κομματικό στέλεχος παραδίπλα, θα ….αποχωρεί από τη Ν.Δ. Οι πολιτικοί αυτοί ….ογκόλιθοι δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, ούτε θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας και τους συσχετισμούς των κομματικών δυνάμεων. Προσφέρουν όμως στα αντιπολιτευόμενα τον Σαμαρά ΜΜΕ, την ευκαιρία να δημιουργούν ειδήσεις ότι η «Ν.Δ. καταρρέει» , ότι ο «Σαμαράς συρρικνώνει το κόμμα» και άλλα επικολυρικά. Αυτό, ως είναι φυσικό, καλλιεργεί την εσωστρέφεια και δημιουργεί στη βάση της Ν.Δ. ψυχολογία απογοήτευσης, η οποία κρατάει χαμηλά το «ηθικό του στρατεύματος»

-Η κ.Μπακογιάννη με παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και στα φίλια μέσα, θα επιχειρεί να κτίσει ένα συναινετικό profile, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια θα ασκεί μια εποικοδομητική τακτική. Θα ψηφίζει κριτικά, θα διαχωρίζεται επικριτικά.

Ποιος είναι ο αντικειμενικός στόχος αυτής της στρατηγικής;

Η κα. Μπακογιάννη έχει αναλάβει την αποστολή) να παρεμποδίσει, πάση θυσία, την άνοδο του Σαμαρά στην εξουσία. Και πως θα το κάνει αυτό; Παρεμποδίζοντας τις διαρροές των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απ’ ευθείας προς τη Ν.Δ. Δηλαδή, θέλει να παρεμβληθεί η ίδια και να αποτελέσει αυτή τη δεξαμενή υποδοχής αυτών των ψηφοφόρων. Η θεωρία υποστηριζόταν από πολλούς εκλογικούς αναλυτές. Μη σας διαφύγει εκείνη η πομφόλυγα περί «μεσαίου χώρου» του Γιάννη Λούλη, που ευνούχισε ιδεολογικά τη Ν.Δ.

Το λογικό ερώτημα είναι το εξής: Έχει πιθανότητες επιτυχίας αυτή η στρατηγική; Αυτοί που βιάζονται να πουν όχι, προτάσσουν την ιστορία του ονόματος Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου και τους συνειρμούς που προκαλεί και καταδικάζουν εξ αρχής κάθε απόπειρα, ως θνησιγενή. Θα έλεγα να μην βιαζόμαστε να ερμηνεύσουμε με τέτοιους όρους τη στρατηγική της. Για την ιστορία να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε υπουργό και βουλευτή, τον κ. Κοντογιαννόπουλο τον οποίο ως υπουργό Παιδείας του Μητσοτάκη τον θεωρούσε ηθικό αυτουργό του θανάτου του Τεμπονέρα! Να μην αναφερθώ και σ΄ εκείνο τον παράτερο «γάμο» Μάνου- Ανδριανόπουλου! Αν πρόκειται για τη ..σωτηρία του Κινήματος, ακόμα και η συμφωνία με το διάβολο, είναι επιτρεπτή! Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο …σκοπός αγιάζει τα μέσα. Άλλο θέμα το αποτέλεσμα της κίνησης.

Αδιέξοδη στρατηγική

Θεωρώ, ότι η στρατηγική της είναι αδιέξοδη. Εξηγώ:

1. Η κα. Μπακογιάννη χρησιμοποιεί παραδοσιακά εργαλεία και μοντέλα ανάγνωσης και ερμηνείας του εκλογικού σώματος. Τα κόμματα πλέον δεν έχουν την ισχυρή κομματική συσπείρωση των περασμένων δεκαετιών. Η κινητικότητα είναι περισσότερο έντονη. Αυτό επιτρέπει τους ψηφοφόρους να πραγματοποιούν κινήσεις και άλματα, που μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρούντο αδιανόητα. Δηλαδή, ένας απογοητευμένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, δεν ψάχνει κατ’ ανάγκη ένα συγγενή πολιτικό χώρο για να εκφράσει την απογοήτευσή του, αλλά μπορεί να πάει ακόμα και σ’ ένα πολιτικό αντίπαλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.

2. Η κα. Μπακογιάννη με την απλοϊκή στρατηγική που έχει επιλέξει παραγνωρίζει μια βασική πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Μετά την τραγική αποτυχία της διακυβέρνησης Παπανδρέου, τα προβλήματα διατρέχουν οριζοντίως όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

3. Προϊόντος του χρόνου, καθώς θα βαθαίνει η ύφεση και θα εντείνονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ,(αύξηση της ανεργίας, μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων, ανελέητη φορολόγηση) το εκλογικό σώμα θα αναζητεί ελπίδα και διέξοδο σε μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική που εναντιώθηκε στην πρόταση του κ. Παπανδρέου με την υποδούλωση στο ΔΝΤ. Γιατί στα μάτια του κόσμου, αλλά και στη συνείδησή του, η πολιτική Παπανδρέου θα ευθύνεται για τα επερχόμενα.

4. Η κα. Μπακογιάννη, διαπράττοντας το τεράστιο στρατηγικό λάθος να ταυτιστεί με την πολιτική αυτή, δε θα μπορέσει να απευθυνθεί στον κόσμο αυτό και να τον εκφράσει.

Η…δεξιά στροφή του Αντώνη Σαμαρά

Που άλλού επενδύει η κα. Μπακογιάννη;

Όπως θα παρατηρήσατε τελευταία, προσπαθεί να κατασκευάσει δυο νέα πολιτικά διλήμματα. Το ένα έχει να κάνει με τη συνολική αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Επομένως, η κα. Μπακογιάννη όντας, εκτός πολιτικών τειχών, μπορεί, λέει το σενάριο, να εκφράσει αυτούς που αναζητούν νέα πολιτική έκφραση. Λυπούμαι, αλλά το επιχείρημα αυτό προκαλεί ακατάπαυστο γέλωτα! Η κα. Μπακογιάννη παιδί του κομματικού σωλήνα, που εισήλθε στην πολιτική ως κόρη πρώην πρωθυπουργού και χήρα του αειμνήστου Μπακογιάννη, παρούσα στην πολιτική σκηνή σε καίριες θέσεις από το 1990 και γρανάζι του συστήματος, θα εκφράσει το νέο; Δε θα πείσει ούτε τους …λαθρομετανάστες που νομιμοποίησε ο κ. Ραγκούσης!

Το άλλο δίλημμα που κατασκευάζει είναι ότι ο Σαμαράς επιχειρεί …δεξιά στροφή! Δεν πιστεύω ότι το κάνει, αλλά και να το έκανε είναι κακό αυτό; Δηλαδή, το να είναι κανένας δεξιός έχει κάποια … γεννητική ανωμαλία; Κάποια ψυχολογική ..αστάθεια; Κουβαλάει κανένα προπατορικό αμάρτημα; Είναι μίασμα της κοινωνίας; Τι κακό έχει η δεξιά; Επειδή η κα. Μπακογιάννη είναι …πολιτικός ολκής, θα απαντήσει ότι μιλάει πολιτικά. Θα της απαντήσω, λοιπόν, και εγώ πολιτικά.

Προφανώς υπονοεί ότι ο Σαμαράς διοικεί τη Ν.Δ. συγκεντρωτικά, κτίζοντας μηχανισμούς και αποκλείοντας στελέχη. Να της θυμίσω ότι ο Σαμαράς εξελέγη από τη βάση του κόμματος, ενώ εκείνη επέμενε να εκλεγεί από μηχανισμούς! Επέβαλλε την εκλογή του Προέδρου τη ΟΝΝΕΔ από τη βάση. Και την Κυριακή εκλέγονται και οι πρόεδροι της ΝΟΔΕ από τη βάση! Όσον αφορά στους αποκλεισμούς αφήστε το καλύτερα!

Δεύτερον, η κα. Μπακογιάννη υπονοεί ότι ο Σαμαράς υιοθετεί …ακραία αντιπολιτευτική τακτική, και προφανώς αναφέρεται στην καταψήφιση της συμφωνίας του ΔΝΤ, αλλά και στην αντίδραση στην επίσκεψη Ερντογάν. Θέλετε να ανατρέξουμε στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθούσε η Ν.Δ. με αρχηγό τον Μητσοτάκη; Θέλετε να ανατρέξουμε σε δικές σας ομιλίες και συνεντεύξεις; Επί πλέον, η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Παπανδρέου είναι …κεντρώα, σοσιαλιστική; Τι ακριβώς χαρακτηριστικά έχει, για να συνεννοούμαστε; Ούτε ο Μητσοτάκης τόλμησε να εφαρμόσει τέτοια ακραία πολιτική!

Τρίτον …κατηγορεί τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ότι θέλει να «επιβάλλει ιδεολογική καθαρότητα»! Και είναι κακό αυτό, αν το επιχειρεί; Δηλαδή η Ν.Δ. δεν πρέπει να έχει ξεκάθαρη ιδεολογία; Πρέπει να ψαρεύει στα θολά νερά; Να λέει ναι σε όλα; Να μη διαφοροποιηθεί ιδεολογικά από τα άλλα κόμματα;

Τέλος, η κα. Μπακογιάννη ψελλίζει και κάτι περί αξιοκρατίας! Καλά σε ποιους απευθύνεται; Δεν είναι χθεσινή στην πολιτική. Από Γραμματέας του Μητσοτάκη στο Υπουργείο Συντονισμού μέχρι σήμερα έχει μια διαδρομή που είναι γνωστή. Ξέρουμε τι έκανε. Ξέρουμε και τι πιστεύει. Είναι γνωστό και με ποιους συνεργάζεται. Αλλά είναι που δεν ξέρουμε, αλλά αυτά δεν είναι δική μας δουλειά.

Που ελπίζει;

Όταν πριν λίγους μήνες ο κ.Μητσοτάκης, είχε δημοσίως προτείνει μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, αν θυμάσθε, δεν συμπεριέλαβε κανένα στέλεχος της Ν.Δ. Δηλαδή η παράταξη που τον έκανε αρχηγό και Πρωθυπουργό, δεν είχε ούτε ένα στέλεχος άξιο και ικανό να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση. Επειδή ο κ.Μητσοτάκη αρέσκεται να σχεδιάζει το ….μέλλον (άσχετα αν τις περισσότερες φορές να δε του βγαίνει το σενάριο) προφανώς και ήξερε τις κινήσεις της θυγατρός του. Η επόμενη κίνηση της θα είναι να δημιουργήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή με πιστούς βουλευτές της και να παριστάνει την αρχηγό. Δεν θα είναι πολλοί, αλλά μια ομάδα, έστω και μπάσκετ, μπορεί να συγκροτήσει! Στόχος της θα είναι να στηρίζει την Κυβέρνηση Παπανδρέου και, όταν τα πράγματα ξεφύγουν, να διεκδικήσει ρόλο σε ευρύτερα σχήματα.

Όταν το προσωπικό πρόβλημα γίνεται πολιτική

Η κα. Μπακογιάννη, τα τελευταία χρόνια είχε πειστεί ότι θα διαδεχόταν, σχεδόν χωρίς αντίπαλο, τον Καραμανλή. Έστησε μηχανισμούς, δημιούργησε στρατούς και ένα πολυδάπανο σύστημα παραεξουσίας. Διέπραξε, όμως, ένα παιδαριώδες λάθος. Επειδή προφανώς ένοιωθε πάντα ξένο σώμα στη Ν.Δ. και έβλεπε τα πράγματα με μια … αυτοκρατορική αντίληψη, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να μάθει πώς σκέπτεται η βάση της. Έκανε εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία, αλλά μιλούσε σε άλλο ακροατήριο. Εκεί οφείλεται η συντριβή της. Και από τη συντριβή αυτή δε θα συνέλθει ποτέ.

Όσο, λοιπόν, βλέπει την πολιτική με προσωπικούς όρους, θα κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Οδηγείται σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο. Και κόμμα να κάνει, μιας χρήσεως θα είναι! Δε βλέπει το ποτάμι της οργής που έρχεται και επιχειρεί να στηρίξει μια κυβέρνηση που το προκάλεσε. Πάλι λάθος εκτιμήσεις κάνει!!! www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: