slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δευτέρα, 10 Μαΐου 2010

Δήλωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας
κ. Αντώνη Σαμαρά
μετά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών

Στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, που συνήλθε σήμερα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση:

* Πρώτον, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην Οικονομία - αυτό που ονομάζουμε νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη.

Πρότεινα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Πρότεινα, επίσης, μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πρότεινα τέλος την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για την θωράκιση των δημοσίου συμφέροντος.

* Δεύτερον, πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό Λαό:

-- Τέτοια μέτρα αφορούν την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του «Καλλικράτη». Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα…

Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για το μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο Πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε.

-- Τέλος πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα - γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ - από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά.

* Τρίτον, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα.

-- Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

-- Είναι, επίσης, απαραίτητη μια «σταυροφορία» για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα.

-- Καθώς και η άμεση ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου.

Ακόμα τόνισα ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν αναιρεί την αποκλειστική ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.

Πιστεύω, όμως, ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα.

Δεν συζητάμε για «συγκυβέρνηση» ή για «οικουμενικά» σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση.

Κι εδώ, ασφαλώς, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των κομμάτων της Αριστεράς. Και θα ζητήσω να συναντηθώ μαζί τους έστω και διμερώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: