slider

Naxios

«Σε τρίτη έκδοση το σπουδαίο έργο του Καθηγητή Μανόλη Γ. Σέργη για τον Παχώμιο Ρουσάνο»

 

Η τρίτη κατά σειρά έκδοση του έργου του Καθηγητή Μανόλη Γ. Σέργη για τον Ζακύνθιο μοναχό και λόγιο του 16ου αιώνα, Παχώμιο Ρουσάνο, είναι πλέον γεγονός.
Ο Παχώμιος Ρουσάνος (1508–1553), γνωστός και ως ο «Ρακένδυτος» μοναχός, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λόγιους, θεολόγους και διδασκάλους του 16ου αιώνα. Θεωρείται ο πρώτος «καθαρός» και επιφανής εκκλησιαστικός συγγραφέας του Νέου Ελληνισμού μετά την Άλωση, προσφέροντας τεράστιο έργο σε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο αμάθειας για το υπόδουλο γένος.
Οι λεπτομέρειες των εκδόσεων παρουσιάζονται παρακάτω:
  • Η πρώτη έκδοση: «Ο Ζακύνθιος μοναχός Παχώμιος Ρουσάνος και ο λαϊκός πολιτισμός του 16ου αιώνα», έγινε στην Αθήνα το 2000 από τις εκδόσεις Paulos.
  • Η δεύτερη έκδοση: «Εκκλησιαστικός λόγος και λαϊκός πολιτισμός τον 16ο αιώνα: Η περίπτωση του Παχωμίου Ρουσάνου», έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη.
  • Η τρίτη έκδοση (Νέα Επανέκδοση): «Εκκλησιαστικός λόγος και λαϊκός πολιτισμός τον 16ο αιώνα: Η περίπτωση του Παχωμίου Ρουσάνου», έγινε το 2026 στη Θεσσαλονίκη από τις Εκδόσεις Αντώνης Σταμούλη.

  • Μανόλης Σέργης
αγαπητές, αγαπητοί,
Ο εκδότης μου κ. Αντώνης Σταμούλης ήταν κατηγορηματικός: "Το βιβλίο σου για τον Παχώμιο Ρουσάνο είναι πολύ ενδιαφέρον. Θέλω να μου επιτρέψεις να το επανεκδώσω".
Όταν σου γίνονται τέτοιες προτάσεις, δεν αρνείσαι...
Ιδού λοιπόν ο αγαπημένος μου (όντως) Ρουσάνος στην τρίτη του έκδοση, βελτιωμένος, συμπληρωμένος με νεώτερη βιβλιογραφία, διορθωμένος ελάχιστα. Ιδού και πάλι αναπαριστώμενος ο λαϊκός πολιτισμός του 16ου αι., αφού στα κείμενά του ο "ιδεολογικός πυλωρός" της Ορθοδοξίας λόγιος επιδιώκει να καταπολεμήσει έναν ολόκληρο κόσμο "ελληνικών" αντιλήψεων και πρακτικών, αλλά αυτή η ίδια η πολεμική του τον αναγκάζει να τον καταγράψει και να τον διασώσει (το παράδοξο “condemning what he preserved”) και ο λαογράφος επιχαίρει για την συγκεκριμένη επιλογή του. Αν δεν κατηγορούσε τον ελληνίζοντα λαό της εποχής του, δεν θα είχαμε σήμερα στοιχεία γι' αυτήν, σε ποικίλες εκφάνσεις της...
Ευχαριστώ και πάλι (και από τη θέση αυτήν) τον κ. Σταμούλη για την τιμή...
Έρρωσθε!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: