slider

Naxios

Να ανοίξουν τα σχολεία με όλες τις προϋποθέσεις – Η μόρφωση των παιδιών μας δεν είναι κόστος!

      Ως Λαϊκή Συσπείρωση θέλουμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους τις/τους μαθήτριες/τές, τις/τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Καλή δύναμη και κουράγιο σε όλες και όλους τις/τους νεοδιόριστες/ους και αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικούς που έφτασαν στο νησί μας με όρεξη να προσφέρουν στους μαθητές τους και, αντ’ αυτού, πασχίζουν να εξασφαλίσουν στέγη μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες, με ακατάλληλα σπίτια και πανάκριβα ενοίκια. Είμαστε στο πλευρό τους!

     Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες έχοντας να αντιμετωπίσουν για ακόμη μία χρονιά προβλήματα που δεν είναι ούτε καινούρια ούτε άγνωστα στη Δημοτική Αρχή και την Κυβέρνηση.

  • Τα σχολικά κτίρια δεν είναι αριθμοί – είναι η ασφάλεια των παιδιών μας

     Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για τον Δήμο μας είναι η κατάσταση και η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Τα σχολεία μας στεγάζονται στην πλειονότητα τους σε πολύ παλιά κτήρια και η ανάγκη για συστηματικό έλεγχο της στατικής τους επάρκειας είναι επιτακτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει γίνει γνωστό πως μέχρι το 2025 είχαν πραγματοποιηθεί μελέτες στατικής επάρκειας μόλις σε 3 από τα 68 σχολεία της Νάξου. 

     Δεν αποδεχόμαστε τη λογική «κάνουμε ό,τι μπορούμε όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα». Η αντισεισμική προστασία και η γενικότερη συντήρηση των σχολείων πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

  • Δεν φτάνει να υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα χαρτιά

     Η Κυβέρνηση επιχαίρει για τους περίπου 4.800 διορισμούς εκπαιδευτικών (μισοί από τους προαναγγελθέντες), ενώ έχει το θράσος να πανηγυρίζει για την πρόσληψη 30.000 αναπληρωτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας ως εργαζόμενοι «β’ κατηγορίας». Τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε από πέρσι: χιλιάδες ακάλυπτα κενά ακομα και στην πολύπαθη Ειδική Αγωγή, «σφαγή» σε παράλληλες στηρίξεις και κενά και στα σχολεία του Δήμου μας. 

     Στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, η νησιωτικότητα δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες. Η δημοτική αρχή πρέπει να εξασφαλίσει κίνητρα και ουσιαστική στήριξη στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στέγαση και το κόστος διαβίωσης. Δεν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να καλείται να υπηρετήσει στα νησιά και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το τεράστιο κόστος ενοικίου και διαβίωσης. Σε δήμους όπως ο δικός μας, η ανεξέλεγκτη διόγκωση του τουρισμού καθιστά την εύρεση φθηνής και βιώσιμης κατοικίας ακόμα πιο δύσκολη. Να δοθούν άμεσα κίνητρα και να παρασχεθεί βοήθεια στους εκπαιδευτικούς που έρχονται να διδάξουν και να υποστηρίξουν τα παιδιά μας.

  • Η καθαριότητα και η συντήρηση των σχολείων δεν μπορούν να βασίζονται στην «καλή θέληση»

     Τα σχολεία χρειάζονται μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης και επαρκή χρηματοδότηση για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους. Οι ανάγκες δεν σταματούν στον Σεπτέμβρη. Οι σχολικές εγκαταστάσεις χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, καθαριότητα, επισκευές και συντήρηση όλο τον χρόνο. Η λύση δεν είναι η υποκατάσταση των κρατικών υποχρεώσεων από γονείς, εκπαιδευτικούς, συλλόγους και χορηγούς.

  • Το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου δεν μπορεί να στεγάζεται σε ακατάλληλες συνθήκες

     Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου. Το κτιριακό πρόβλημα της δομής έχει αναδειχθεί επανειλημμένα, ενώ έχουν καταγγελθεί σοβαρές ακαταλληλότητες στο υφιστάμενο κτίριο των Εγγαρών. Το ζήτημα δεν αφορά μια απλή «έλλειψη χώρου». Αφορά μια υπηρεσία που στηρίζει παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Δεν είναι δυνατόν οι υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής και εκπαιδευτικής υποστήριξης να λειτουργούν σε χώρους που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους!

Η παιδεία δεν μπορεί να είναι υπόθεση «διαχείρισης»!

     Η Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους να διεκδικήσουμε μαζί όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά μας. Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Ο Δήμος, από την πλευρά του, δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης. Δεν δεχόμαστε, την ώρα που βρίσκονται εκατομμύρια για εξοπλισμούς και συμμετοχή σε πολέμους όπου γης, να ακούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις βασικές κοινωνικές ανάγκες! 

Διεκδικούμε ένα σχολείο σύγχρονο, ασφαλές, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν, που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών! Η μόρφωση είναι δικαίωμα – όχι εμπόρευμα!

Απαιτούμε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων:

  • Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές στη Χώρα, αλλά και στα χωριά της Νάξου, καθώς και στα μικρότερα νησιά του Δήμου.

  • Επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των σχολείων.

  • Ουσιαστική στήριξη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νησιά μας. Παροχή επιδόματος ενοικίου και άλλες διευκολύνσεις (εύρεση δωματίων, κ.λπ.) για την κάλυψη των οξυμένων στεγαστικών αναγκών τους.

  • Πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων με σταθερό προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.

  • Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών όπου απαιτείται.

  • Διεκδικούμε σύγχρονο, κατάλληλο και πλήρως εξοπλισμένο κτίριο για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου, με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μαθητές, γονείς και εργαζόμενους.

  • Πλήρη προσεισμικό και στατικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων.

  • Άμεση αποκατάσταση όλων των προβλημάτων που θα εντοπιστούν, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: