Στο 31% με αναγωγή, μαθαίνει το fimotro, ότι κινείται η ΝΔ στη δεύτερη κυλιόμενη έρευνα που έχει παραγγείλει και έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης δεν δείχνουν κάποια σημαντική μεταβολή στις ιοσρροπίες του πολιτικού συστήματος αν και οι προσεκτικότεροι περιμένουν γιατί υπάρχυν δυο ερωτηματικά που θα επηρεάσουν την δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία. Το κόμμα Σαμαρά και το κόμμα Κασιδιάρη.
Και τα δυο δεν έχουν ανακοινωθεί και κανένας δεν ξέρει με βεβαιότητα εφόσον κατέβουν στις εκλογές ποιες και πόσοι θα αλλάξουν τις υπάρχουσες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στα μικρότερα κόμματα. πάντως μια πρώτη εικόνα που έχει η ΝΔ είναι ότι το κόμμα Κασιδιάρη φαίνεται ότι μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική από το κόμμα Σαμαρά. Απευθύνεται σε ένα δεξιό αντισυστημικό κοινό που έχει απογοητευτεί από το πολιτικό σύστημα και είναι εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά. Αυτό το αντι-Μητσοτακικό μπλοκ στο δεξιό ακροατήριο εκπροσωπεί καλύτερα ο Κασιδιάρης και λιγότεροι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο Σαμαράς, ο Βελόπουλος κλπ. Στην κυλιόμενη δημοσκόπηση για το Μαξίμου η ΝΔ κινείται στο 31,2% η ΕΛΑΣ στο 16,6%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,4%.
Στην κυβέρνηση περιμένουν τουλάχιστον τρεις νέες δημοσκοπήσεις που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες και οι οποίες θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τον απόηχο των εξαγγελιών των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου έχει φυσικά η απήχηση που είχαν οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως το κατά πόσο οι πολίτες θεωρούν ότι το πακέτο μέτρων μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την καθημερινότητά τους.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που οι διεθνείς ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα δημιουργούν ένα νέο κύμα πιέσεων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η όποια δημοσκοπική βελτίωση μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη εάν η νέα άνοδος στο κόστος της βενζίνης, του πετρελαίου, του ντίζελ και της ενέργειας αρχίσει να μετακυλίεται μαζικά στην αγορά και στα νοικοκυριά.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση μπορεί να κερδίζει πόντους στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν θέλει να τους χάσει στη μάχη με την καθημερινότητα και ειδικά με την ακρίβεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου