slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μιχαήλ Νεκτάριος Καπίρης Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου: Συνειδητή απόκρυψη της αλήθειας από τον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείου Νάξου

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα απάντησε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στις καταγγελίες της δημοτικής συμβούλου Δήμου Νάξου, Κατερίνας Μουστάκη, για την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Νοσοκομείο Νάξου αλλά και της γενικότερης απαξίωσης των δημοσίων δομών υγείας των νησιών στις Κυκλάδες.

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός επινόησε μετακίνηση αναισθησιολόγου από τη Σύρο στη Νάξο, όταν η μετακίνηση αφορούσε έναν πολύτιμο χειρούργο, χαρακτήρισε συγκυριακή την αδυναμία διενέργειας κατάλληλων διαγνωστικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης ακτινολόγου, τη στιγμή που οι συγκεκριμένες εξετάσεις έχουν σταματήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο από τον περασμένο Αύγουστο, απέφυγε εντέχνως να απαντήσει για τις ελλείψεις ενδοκρινολόγου, γαστρεντερολόγου, αγγειολόγου και πνευμονολόγου, καθώς και για τις δυσκολίες προγραμματισμού τακτικών ραντεβού, ενώ εκθείασε το σύστημα διακομιδών που εφαρμόζεται σήμερα παρά το ότι έχει αποδειχτεί ανεπαρκές, επισφαλές και συχνά εκ του αποτελέσματος τραγικά ακατάλληλο.

Δεδομένου ότι η κυρία Μουστάκη εκπροσώπησε την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι στη Νάξο, ενώ ο κ Γεωργιάδης παρουσίασε μια εικονική εναλλακτική που δεν θα υιοθετούσε ως αλήθεια ούτε η Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε μια πάγια πρακτική της κυβέρνησης που την έχουμε δει να επαναλαμβάνεται πολύ συχνά.

Ενώ η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα του Νοσοκομείου Νάξου, ο κ Γεωργιάδης επέλεξε να μην απευθυνθεί στους κατοίκους της Νάξου αλλά να πείσει οποιοδήποτε άλλο πολίτη δεν έχει γνώση, δεν θα έρθει σε επαφή και δεν μπορεί να διαπιστώσει από μόνος του ποια είναι η αλήθεια. Ο Υπουργός Υγείας δεν συμμετείχε στην εκπομπή πανελλήνιου μέσου υψηλής τηλεθέασης για να παρουσιάσει το τι πραγματικά συμβαίνει και ενδεχομένως να διαφωνήσει με την κα Μουστάκη για πραγματικά γεγονότα και περιστατικά, αλλά επέλεξε να παρουσιάσει μια ανύπαρκτη πραγματικότητα θέλοντας να πείσει όσους πραγματικά δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι ασκεί υπεύθυνα τον ρόλο του, ότι ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας και ότι οι κάτοικοι της Νάξου τελικά είναι αγνώμονες και υπερβάλλουν.

Ο ισχυρισμός του δε ότι ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων του μετέφερε σε συνάντησή τους ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών, εάν είναι αληθής και δεν είναι μέρος του φανταστικού κόσμου που εκπροσωπεί στο πανελλήνιο ο κ. Υπουργός, εγείρει πολλά ερωτήματα για το τι τελικά ο Υπουργός (ενδεχομένως και ο αναφερόμενος Δήμαρχος) θεωρούν επαρκές για τα νησιά, θεωρούν κατάλληλο για τους νησιώτες και μάλιστα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, σε έκταση και πληθυσμό, με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα. 

Η τοπική κοινωνία της Νάξου γνωρίζοντας και βιώνοντας τα προβλήματα στελέχωσης, τις ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, των προβλημάτων, του χρόνου και των κινδύνων διακομιδών ιδίως τη χειμερινή περίοδο και στις συχνές περιπτώσεις ισχυρών ανέμων, δεν αναμένουμε ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο αλλά λύσεις και ανάληψη της ευθύνης όπως οφείλει. Το γεγονός ότι ο Υπουργός όχι απλώς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά ψεύδεται δημόσια για την κατάσταση που επικρατεί οφείλει να μας προβληματίσει, όχι για το τι θα κάνει στο μέλλον η κυβέρνηση για το Νοσοκομείο Νάξου που προφανώς στερείται το ανάλογου ενδιαφέροντος, αλλά σε πόσα άλλα ζητήματα που δεν βιώνει η νησιωτική Ελλάδα η κυβέρνηση ψεύδεται καλλιεργώντας την εντύπωση παραγωγής έργου και σε πόσα άλλα ζητήματα που βιώνουν οι νησιώτες η κυβέρνηση επίσης ψεύδεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Χαρακτηριστικό ίσως είναι η εμμονή της κυβέρνησης να μην μειώνει το ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων ισχυριζόμενη ότι οι κάτοικοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος νησιωτικής ζωής, οι απίστευτες καθυστερήσεις απόδοσης του μεταφορικού ισοδύναμου, η απουσία ουσιαστικών παρεμβάσεων για τη δημιουργία κατάλληλων δημόσιων υποδομών στις Κυκλάδες, η εγκατάλειψη των λιμανιών στις Κυκλάδες, αλλά και η απροθυμία της να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας, ζήτημα για το οποίο τουλάχιστον στη Νάξο έχουμε εμπειρία λόγω της σημαντικής παραγωγικής δυναμικής του νησιού μας.

Μια κυβέρνηση όμως που επενδύει στο ψέμα αντί να αναζητά λύσεις, δεν είναι κατάλληλη, δεν είναι υπεύθυνη, δεν μπορεί να συνεχίσει διότι είναι τελικά επικίνδυνη για τα νησιά και για όλη τη χώρα.

 

 

Μιχαήλ Νεκτάριος Καπίρης

Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: