slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ακρίβεια: Εκτιμήσεις για αυξήσεις τιμών σε κρέας, γάλα, φέτα λόγω της ευλογιάς

Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού κρέατος
Νέες εστίες ανατιμήσεων προκαλεί η έξαρση της ευλογιάς στη χώρα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί περίπου 263.000 αιγοπρόβατα, εκ των οποίων τα 137.000 «χάθηκαν» από την παραγωγή το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου.

Στα κρέατα, οι πρώτες αυξήσεις είναι γεγονός, ωστόσο το επόμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο, ακριβότερα έως και 20% εκτιμάται ότι θα πωλούνται και τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα και κυρίως η φέτα. Σύμφωνα δε με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κλάδου, αν εφαρμοστεί το lockdown, δηλαδή η καθολική απαγόρευση μετακίνησης και διακίνησης των ζώων σε όλη τη χώρα -σενάριο που είναι στο τραπέζι όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- οι τιμές θα εκτιναχθούν, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ύψος των αυξήσεων.

Ανοδικά

«Ηδη από τον παραγωγό τα κρέατα φεύγουν ακριβότερα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, πουλούσαμε τα αρνιά στα 7,5 ευρώ το κιλό και τώρα σφάζουμε με 9,5 ευρώ. Αντίστοιχα, η τιμή παραγωγού για τα πρόβατα από τα 3,5-4,8 ευρώ ανέβηκε στα 4,5-4,8 ευρώ το κιλό, ενώ πλέον δεν υπάρχουν ζώα α’ και β’ ποιότητας, που συνήθως ήταν πιο φθηνά στα 1,9 ευρώ το κιλό. Ολα πωλούνται το ίδιο. Κι αυτό γιατί λείπουν από την αγορά πάνω από 120.000 τεμάχια», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος.

Οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού έχουν περάσει ήδη και στη λιανική, καθώς το πρόβειο μπούτι από τα 8,5-9,5 ευρώ στα τέλη Ιουλίου διατίθεται πλέον στα κρεοπωλεία από 10,5 έως 10,90 ευρώ το κιλό, δηλαδή έως και 28% ακριβότερα. Αντίστοιχα, τα πρόβεια παϊδάκια από τα 9-10 ευρώ το κιλό πριν από περίπου 1,5 μήνα, σήμερα κοστίζουν από 10,5 έως και 12,5 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: