Με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, ο περιφερειακός σύμβουλος από τη Νάξο της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο», Μιχάλης Φραγκίσκος, παραχώρησε για πρώτη φορά συνέντευξη στο «Λόγο » και στο Βασίλη Καραμαλέγκο και κάνει τη δική του αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής πορεία της Περιφέρειας και του Συμβουλίου.
Απαντώντας στο πώς βλέπει τη μέχρι στιγμής πορεία της Περιφερειακής Αρχής τονίζει ότι δεν πρόκειται για την πρώτη της θητεία και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν ήταν η πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής, άρα ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Λίγο ως πολύ την περιμέναμε την κατάσταση έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Ποια είναι αυτή η κατάσταση; Να μη συζητιούνται σοβαρά θέματα και πολιτικές σχετικές με τη νησιωτικότητα, που να έχουν σχέση με το Νότιο Αιγαίο»
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι πρόθεση της παράταξης τους ήταν να βρίσκουν σημεία συνεργασίας και συνεννόησης: «Ξεκινήσαμε αρχικά με το ότι θα συνεργαστούμε και θα βάζουμε εμείς το κάτι παραπάνω στις προτάσεις της Περιφέρειας. Και μπορώ να σου πω ότι και στο πρώτο-δεύτερο Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι σχετικό και με τη Σύρο τώρα, είχαμε το θέμα για τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, θα εγκρίναμε με την περιβαλλοντική μελέτη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Εκεί λοιπόν έμπαινε και το θέμα της Γυάρου, που μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου, φέρνανε δύο πάρκα. Εκεί κατορθώσαμε και πείσαμε τον Περιφερειάρχη, με κάποια συναλλαγή βέβαια, ότι ψηφίζουμε το υπόλοιπο χωροταξικό και η Περιφέρεια με πρόταση δικιά μας ψήφισε να μην μπούνε αυτά τα πάρκα μέσα στον προστατευόμενο θαλάσσιο χώρο της Γυάρου. Σιγάσιγά όμως οι προτάσεις μας άρχισαν έτσι να αντιμετωπίζονται με κάποια δυσπιστία και όχι μόνο. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει αυτό το κλίμα.»
Συχνά έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την κριτική της πλειοψηφίας και του ίδιου του Περιφερειάρχη, ο οποίος αρκετές φορές έχει αναφερθεί στο χαμηλό επίπεδο προετοιμασίας των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο κ. Φραγκίσκος σε αυτή τη μομφή απαντά: « Αν είναι δυνατόν να μπορούμε να προετοιμαστούμε όταν έρχονται οι εισηγήσεις σχεδόν και την ίδια μέρα και το υλικό των εισηγήσεων, για παράδειγμα μία Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη, είναι 900 σελίδες, προφανώς και δεν είναι δυνατόν να έχεις διαβάσει τις 900 σελίδες. Όχι βέβαια ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι προετοιμασμένη, γιατί αν ήταν προετοιμασμένη θα είχε στείλει και την εισήγηση. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Παρόλο που δεν έχουμε τη βοήθεια των υπηρεσιών που έχει η πλειοψηφία, νομίζω ότι προλαβαίνουμε πάρα πολλά και σχηματίζουμε θέσεις και τοποθετούμαστε μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.»
Στο ερώτημα αν υπάρχουν σημεία συνεννόησης μέσα στην αντιπολίτευση απαντά: «Μπορώ να πω με τη Λαϊκή Συσπείρωση πως έχουμε ένα επίπεδο συνεννόησης, γιατί δεχόμαστε και τις πολλές πιέσεις και το μπούλινγκ από τον Περιφερειάρχη και ταυτιζόμαστε σε αρκετές θέσεις. Με την αξιωματική αντιπολίτευση αρχικά είχαμε κάποιες συνεννοήσεις. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια ότι ταυτιζόμαστε σε προγραμματικά ζητήματα. »
Επιπλέον, ο κ. Φραγκίσκος εκτιμά ότι μπορεί να εξευρεθεί ένα καλύτερο κλίμα: «Εγώ νομίζω ότι είναι αυτονόητο το να υπάρχει ένα πολιτισμένο κλίμα. Η κάθε παράταξη έχει την πολιτική της και είναι σεβαστή. Ένα μεγάλο ποσοστό έχει πάρει η παράταξη Χατζημάρκου. Από εκεί και έπειτα τι άλλο θέλει; Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει μέχρι και το τελευταίος και από εκεί και έπειτα αν δεν συμφωνεί να τιμωρείται; Να σεβαστούν και τις απόψεις των άλλων. Θα μπορούσαμε να συζητάμε πολιτισμένα. Εμείς σεβόμαστε το θεσμό. Έχουμε παλέψει για τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σεβόμαστε και το θεσμό του Περιφερειάρχη. Εκείνος μας λέει συμμορία της μιζέριας. Εμείς δεν του έχουμε απαντήσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο.»
Κλείνοντας, ο κ. Φραγκίσκος κλήθηκε να αναφέρει τα κυριότερα θέματα που αφορούν τις Κυκλάδες και ξεχώρισε το ζήτημα του νέου Οργανισμού, του υπερτουρισμού, των υποδομών και της σύνδεσης των νησιών: «Ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι το κύριο θέμα που αφορά τις Κυκλάδες, γιατί είναι πίσω από όλα τα άλλα θέματα. Ο νέος Οργανισμός που δημιουργήθηκε στην ουσία φτιάχνει μία Περιφέρεια χωρίς Έδρα, που δεν υπάρχει άλλη τέτοια Περιφέρεια στην Ευρώπη. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει στη Σύρο. Υπάρχει ένα διοικητικό κέντρο και αυτό είναι η Ρόδος. Καταργήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία των Κυκλάδων που ήταν από τις αρχαιότερες της νεότερης Ελλάδας και ήταν στη Σύρο, επίσης διαλύθηκε η υγειονομική διεύθυνση των Κυκλάδων στη Σύρο. Αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό. Γιατί όλα τα ζητήματα των έργων μεταβιβάζεται στη Ρόδο σε πάρα πολλές διευθύνσεις και ελέγχεται απευθείας από τον Περιφερειάρχη. Έχουμε μία Περιφέρεια χωρίς ‘Εδρα. Πέρσι έγιναν μόλις δύο συνεδριάσεις από τις δώδεκα στη Σύρο. Είναι δυνατόν σε μία πρωτεύουσα να γίνονται δύο συνεδριάσεις; Και βλέπω ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από τη Σύρο σε αυτό το θέμα. Από εκεί και έπειτα τα ζητήματα των Κυκλάδων αφορούν τις υποδομές που λείπουν σε συνδυασμό με το ενδοκυκλαδικό συγκοινωνιακό αλλά και τη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε πρώτη προτεραιότητα εγώ βάζω και τη φυσιογνωμία των Κυκλάδων και τις πιέσεις που δέχεται από το τουριστικό μοντέλο. Ως παράταξη αυτό κάνουμε υπερασπιζόμενη το Σαρακήνικο και τέτοια θέση είχαμε και στο χωροταξικό του τουρισμού και στο χωροταξικό της Περιφέρειας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου