Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ
του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
Πρώην Γενικού διευθυντή Οικονομικού ΔΕΗ
1. Για την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για "ιδεολογία της παράταξης", για "επιστροφή στις ρίζες, τις ιδέες και τις αρχές της" χωρίς να αποσαφηνίζει ποια θεωρεί ότι είναι η ιδεολογία και οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας.
Ξέχασε να πει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο Α΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική τον Μάιο 1979, είχε με απόλυτη σαφήνεια προσδιορίσει την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας*:
"Ένα κόμμα θα κριθεί ως προς τη θέση την οποίαν έχει στην πολιτική ζωή της Χώρας απ' τις αρχές του κι απ' τις πράξεις του.
Με τα κριτήρια αυτά, τις αρχές της, τις πράξεις της και τη (...)** του παρελθόντος, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός. Και ευρίσκεται μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Κι όπως γνωρίζετε ο παραδοσιακός φιλελευθερισμός απέκλειε οιανδήποτε παρέμβαση του κράτους εις οιονδήποτε τομέα της εθνικής ζωής.
Λοιπόν, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός ευρίσκεται μεταξύ του παραδοσιακού φιλελευθερισμού και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Αυτή είναι η θέσις την οποίαν επιβεβαιώνουν οι πράξεις της Νέας Δημοκρατίας.
Οι αντίπαλοί μας συνεπώς και όχι η Νέα Δημοκρατία ευρίσκονται σε ιδεολογική ασάφεια και σε ιδεολογική σύγχυση".
Ο κ. Σαμαράς μίλησε μίλησε ως σχολιαστής:
- Με ρεπορταζιακές καταγραφές: "... Είδαμε τον Ερντογάν να γίνεται 'καλό παιδί' στα μάτια της Δύσης ώστε να πάρει τα F-16... ", "στον Ράμα δώσαμε τελικά χώρο για να κάνει τις συγκεντρώσεις του", "Μόλις προχθές η Σκοπιανή πρόεδρος διατράνωσε δημοσίως το αλυτρωτικό δόγμα"...
- Με χαρακτηρισμούς: "Το λόμπυ των κατευναστών"..., "Μένουμε σταθερά 'κομιλφό', μήπως και μας 'κακολογήσουν'!"...
Ο κ. Σαμαράς έκανε μια αόριστη διαπίστωση, "το νέο σύμφωνο σταθερότητας έχει ζητήματα", και μια αόριστη πρόταση, "Η Ελλάδα οφείλει άμεσα να αποφασίσει εάν θα μεταρρυθμίσει φιλελεύθερα την οικονομία της, αν θα την 'ανοίξει' στη μεσαία τάξη ή αν θα αποδεχτούμε οριστικά ύπαρξη ολιγοπωλίων στην αγορά".
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη "μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε".
Ξέχασε να πει πως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προσφάτως, το 2024 και όχι το 2012-15, έχουν αποφανθεί ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, όπως τα τρόφιμα, δεν αποτελεί κατάλληλο εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος της ακρίβειας.
4. Υπερβολές, γενικολογίες και άλλα επίμαχα ζητήματα στην ομιλία του κ. Σαμαρά, χωρίς σχόλια.
- "Το περιβόητο '41%' ήταν το αποτέλεσμα του φόβου που προκαλούσε στον ελληνικό λαό η πιθανότητα επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ".
- "Επειδή μετά τις περυσινές εκλογές υιοθετήσαμε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων, διαλύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίσαμε από τη συγκυβέρνηση 2012-2014".
- "Πως και γιατί δημιουργήθηκε 'η μικρότερη και πιο φοβική' Νέα Δημοκρατία όλων των εποχών, σε αυτές τις εκλογές";
- "Πως γίνεται όταν όλη η Δύση στρέφεται πιο Δεξιά, ορισμένοι να αναζητούν διαρκώς τους ανεμόμυλους ενός φαντασιακού κέντρου;".
- "Πως μπορεί να λειτουργήσει μια κεντρο-δεξιά παράταξη χωρίς τη Δεξιά, και με ένα κέντρο -'φάντασμα', που ο καθένας το ορίζει όπως θέλει;".
- "Γιατί αυτή η πολιτική μας εκδοχή αποδοκιμάστηκε από την κοινωνία; Και μάλιστα (...) σε συνθήκες πρωτοφανούς επικοινωνιακής παντοδυναμίας".
- "Αφού λοιπόν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρό της, γιατί να μην σας θεωρήσει ο κόσμος αλαζόνες κύριοι;".
* Από το https://www.facebook.com/watch/?v=10201250379284356 (απομαγνητοφώνηση του γράφοντος).
** Λέξη που δεν ακούγεται καθαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου