slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα Νέα Του Συνδέσμου Σικινητών


Συμμετοχή του Συνδέσμου
στα συνέδρια των φορέων
από τους οποίους χρηματοδοτήθηκε

Ο Σύνδεσμος για πρώτη φορά συνέλαβε, οργάνωσε, διατύπωσε και κατέθεσε προτάσεις για χρηματοδότηση σε διάφορους φορείς τον τελευταίο χρόνο. Στις πέντε προτάσεις του, οι τέσσερις έτυχαν θετικής αξιολόγησης και έτσι ο Σύνδεσμος χρηματοδοτήθηκε με 10.000 ευρώ από το Cycladic Identity για να καταγράψει τη χλωρίδα του νησιού, να αναπαράξει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από ντόπιους βλαστούς και να κατασκευάσει ερμπάριο (φυτολόγιο). Ο δήμος βοήθησε πολύ αναλαμβάνοντας τις μετακινήσεις και τη φιλοξενία των βοτανικών με ένα κόστος που πλησίασε τις 2000 ευρώ.
Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος έλαβε 5000 ευρώ από το Cyclades Preservation Fund για να διοργανώσει δύο περιβαλλοντικές δράσεις πολιτισμού το καλοκαίρι που πέρασε, να αγοράσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό/αλουμίνιο αλλά και για ποτήρια καφέ, πήλινα τασάκια και τέλος να ενεργοποιήσει ένα app για τη φύση του νησιού. Έλαβε 3000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού για τη διοργάνωση του νέου θεσμού των Ημερών Ποίησης Στη Σίκινο και, τέλος, έλαβε 10.000 ευρώ από το Ίδρυμα Λεβέντη, στο πλαίσιο των Σημείων Στήριξης, για να ψηφιοποιήσει το ερμπάριο της χλωρίδας του νησιού και να κατασκευάσει ένα επισκέψιμο βοτανόκηπο.


Οι τρείς από τους φορείς, το Κυκλαδικό Μουσείο, του οποίου πρωτοβουλία αποτελεί το Cycladic Identity, το Ίδρυμα Μποδοσάκη το οποίο συντονίζει τα Σημεία Στήριξης και το Cyclades Preservation Fund, διεξάγουν στην Αθήνα (οι δύο πρώτοι) και την Σαντορίνη (ο τρίτος) μέσα στον Οκτώβριο συναντήσεις εργασίας με όλους τους χρηματοδοτούμενους φορείς και ο Σύνδεσμος θα είναι εκεί, να γνωριστεί και να αλληλεπιδράσει με άλλους φορείς και χρηματοδότες. Οι ανάγκες του νησιού είναι ποικίλες, οι ιδέες μας επίσης, οπότε όλο αυτό θα αποτελέσει μια εξαιρετική ζύμωση για περαιτέρω υλοποιήσεις προγραμμάτων.

Με την ευκαιρία να ενημερώσουμε ότι προχωράει το πρόγραμμα του Cycladic Identity με την έναρξη της εργασίας στο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη για την αναγνώριση και ταξινόμηση των φυτικών ειδών που έχουν συλλεχθεί από το νησί και είναι σχεδόν έτοιμα περίπου 500 γλαστράκια από αρωματικά, φαρμακευτικά και λίγα καλλωπιστικά φυτά του νησιού. Για το Cylades Preservation Fund, μετά τις γλάστρες - τασάκια και τα stations της παραλίας για τα πλαστικά και τα αλουμίνια, παραγγέλνονται αυτές τις μέρες και τα ειδικά δοχεία ανακύκλωσης για τα ποτήρια και τα υπολείμματα καφέ και χυμών. Όλα θα τοποθετηθούν στην αρχή της επόμενης σεζόν σε μέρη που θα υποδείξει ο δήμος.

Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει και η υλοποίηση της κατασκευής του επισκέψιμου βοτανόκηπου σε χώρο που παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο πολύ κοντά στο σχολείο. Θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες επισκευής βουλισμάτων και καθαρίσματος του χώρου από πέτρες που έχουν πέσει από τη κατασκευή του δρόμου πριν δεκαετίες. Τις εργασίες της πέτρας θα διαδεχθούν αυτές του χώματος, αφού θα γίνει εμπλουτισμός του εδάφους και κατόπιν θα δημιουργηθούν οι διαδρομές. Ο βοτανόκηπος θα είναι έτοιμος στα τέλη της άνοιξης του 2025.

Τέλος, λάβαμε μια πρόδρομη θετική απάντηση από το Ίδρυμα Κωστοπούλου σχετικά με το έργο της καθαίρεσης των σοβάδων και του εκ νέου σοβατίσματος με σωστότερα υλικά του Αγίου Παντελεήμονα. Η πρότασή μας πέρασε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και η τελική απάντηση του ιδρύματος θα μας κοινοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2025. Έχουν ζητηθεί 5000 ευρώ ενώ το έργο μπορεί να υπερβεί συνολικά τις 15.000 με τον δήμο να προτίθεται να το φέρει εις πέρας με τη νέα χρονιά.

Να σημειώσουμε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις είναι βάση προϋπολογισμών και τα χρήματα κατατίθενται στον Σύνδεσμο ο οποίος τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά για τα προβλεπόμενα και αυστηρά και μόνο με τιμολόγια, εξ άλλου ελέγχεται για την υλοποίηση από τους φορείς που χρηματοδοτούν.

Δείτε τι έγινε στα δύο συνέδρια που ήδη έγιναν στην Αθήνα:
Για το Cycladic Identity εδώ και εδώ και εδώ αλλά κι εδώ
Για τα Σημεία Στήριξης εδώ






Αποκτήσατε το αντίτυπο του βιβλίου "Σίκινος, Ηθογραφία";

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο κατευθείαν σε μας, στέλνοντας ένα email εδώ.
Στηρίξτε αυτή τη προσπάθεια του Συνδέσμου μας και εμπλουτίστε την βιβλιοθήκη σας με μια έκδοση, από τις σπάνιες που έχουν γίνει για το νησί μας.
Ο Κώστας Σαϊτας, ειρηνοδίκης Σικίνου το 1935-36 παραθέτει έμμετρα όλα όσα έζησε στο νησί τη ταραγμένη περίοδο που βρέθηκε στη Σίκινο. Με ονόματα Σικινωτών, με ήθη και έθιμα και όλα όσα κράτησε σε σημειώσεις και στο μυαλό του επί 35 χρόνια, μέχρι να τα εκδώσει το 1972. Στη β' έκδοση που κυκλοφορήσαμε υπάρχουν διορθώσεις και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής γραμμένο από τον υιό του συγγραφέα, τον Γιάννη Σαίτα.
Το κόστος του βιβλίου είναι 10 ευρώ και με την αγορά του, εκτός των άλλων, μας βοηθάτε να καλύψουμε τα έξοδα παραγωγής κι εκτύπωσής του και να συγκεντρώσουμε ένα μικρό κεφάλαιο για την επόμενη έκδοσή μας!





Το κόστος των δράσεων του καλοκαιριού

Το φετινό καλοκαίρι ζήσαμε μια ομορφιά με όλες αυτές τις δράσεις του Συνδέσμου. Με την αιγίδα του δήμου καταφέραμε να έχουμε μια δράση κάθε 2-3 ημέρες.
Όλο αυτό είχε, βέβαια, ένα κόστος.
Αρκετές δράσεις ήταν πρακτικά δωρεάν: η συμμετοχή μας στις Φρυκτωρίες και το beach party στον Άη Γιώργη δεν κόστισε σε χρήματα. Η Yoga και η προβολή των ταινιών από το Σινέ Καλησπερίτης πληρώθηκαν από τη χορηγία του Cyclades Preservation Fund. Η ανάγνωση παραμυθιού κόστισε 150 ευρώ και η αστροπαρατήρηση κόστισε περίπου 500 ευρώ (μετακινήσεις και διαμονή - διατροφή για μια μέρα δύο ατόμων). Οι δύο μέρες του Θεάτρου Σκιών κόστισαν περίπου 550 ευρώ (και πάλι διαμονές και μετακινήσεις ενώ η Ζάντε Ferries μας πρόσφερε δωρεάν τα εισιτήρια της ομάδας από τη Σαντορίνη). Η δράση μαγειρέματος κόστισε περίπου 900 ευρώ (οι προμήθειες κατά βάση, κυρίως τα 30 κιλά κρέας και τα 20 κιλά κρασί).
Το τριήμερο των ημερών ποίησης ήταν η μεγάλη μας δαπάνη: 12.000 ευρώ περίπου, από τα οποία τα 3000 κάλυψε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Τα κόστη αναλύονται σε 1800 ευρώ για μεταφορές από και προς το νησί (μετά την μεγάλη διευκόλυνση από την Ζάντε Ferries να μας δώσει 50% έκπτωση στα ναύλα όλων), 3700 ευρώ για διαμονή, περίπου 250 ευρώ για εσωτερικές μεταφορές, 2800 για φαγητό ενώ 3400 ευρώ κόστισαν οι αμοιβές καλλιτεχνών και άλλων.
Οι Ημέρες Ποίησης θα συνεχίσουν κάθε χρόνο και η επένδυσή μας θα αποδώσει δίνοντας υπεραξία στον πολιτισμό του νησιού μας.
Το καλοκαίρι αυτό έδειξε το δρόμο: η Σίκινος μπορεί να διοργανώνει όμορφα πράγματα και όσοι την επιλέγουν αλλά και οι Σικινιώτες, μόνιμοι ή όχι, θα περνούν καλά!





Εκδρομή στη Σίκινο την 28η Οκτωβρίου σχολείων της Γλυφάδας για να παρελάσουν οι μαθητές τους μαζί με τα μικρά Σικινιωτάκια


Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου θα βρεθούν στο νησί παιδάκια από το 9ο δημοτικό σχολείο της Γλυφάδας μαζί με τους συνοδούς τους καθώς και παιδιά του 2ου λυκείου Γλυφάδας μαζί με καθηγητή τους. Ο Σύλλογος Γονέων εξέφρασε την επιθυμία να παρελάσουν τα παιδιά μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας και έτσι οργανώθηκε η επίσκεψη. Τα παιδιά φέρουν μαζί τους και δώρα για τους μαθητές της Σικίνου. Παράλληλα, ο δήμος Γλυφάδας θα δωρίσει στη σχολική βιβλιοθήκη της Σικίνου 200 βιβλία. Ο ομάδα από τη Γλυφάδα θα βρεθεί στο νησί το Σάββατο 26 και θα αναχωρήσει τη Τρίτη 29 Οκτωβρίου και θα υπάρξει γνωριμία με τα παιδιά του σχολείου του νησιού και τους δασκάλους, καθηγητές και γονείς, ξενάγηση στο νησί, συνάντηση με τον δήμαρχο και φυσικά η παρέλαση της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου.
Τη διαμονή των ταξιδιωτών χορηγεί το καινούργιο συγκρότημα δωματίων "Livadi Village" που βρίσκεται στην Αλοπρόνοια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον συντοπίτη μας, Αρχοντή Καρακωνσταντή, για τη σπουδαία αυτή κίνηση.






Εγγραφείτε ή ανανεώστε
τη συνδρομή σας στον Σύνδεσμο.
Είναι κρίμα να μένετε μακριά μας.


Ο Σύνδεσμος Σικινητών υπάρχει επί 96 χρόνια. Οι γονείς μας και οι παππούδες μας ήταν μέλη, αγωνίζονταν να κρατήσουν τον Σύνδεσμο ενεργό και μάλιστα χωρίς πολλά από τα σημερινά βοηθήματα, όπως τα ενοίκια που εισπράττει ο Σύνδεσμος. Σε χαλεπούς καιρούς ήταν όλοι μαζί και παρήγαγαν έργο. Ο Σύνδεσμος συμμετείχε σε σχεδιασμούς έργων όπως η κατασκευή του λιμανιού, του δρόμου Λιμάνι-Χώρα ή της υδροδότησης του νησιού. Δεν ήταν "για να κάνει ένα χορό το χρόνο". Τότε.

Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Τα μεγάλα έργα πλέον έχουν τον δήμο να τα σχεδιάζει και εκτελεί αλλά στα καθ' ημάς, πλέον υπάρχουν τα εισοδήματα, υπάρχει το σχέδιο, υπάρχει εκ νέου το έργο που παράγεται από τον Σύνδεσμο, διαφορετικό από τις παλιές δεκαετίες, έργο που όμως μεγεθύνεται και γίνεται πιό ευρύ περιλαμβάνοντας πολλούς τομείς: τη φύση και τη βιοποικιλότητα, τα μονοπάτια, τον πολιτισμό, την παιδεία. Έχουμε όλοι αλλάξει πολύ και πιστεύουμε ότι πρέπει να είστε και πάλι κοντά μας, όπως οι πρόγονοί σας. Δεν υπάρχει λόγος να μένει κάποιος Σικινιώτης μακριά από τον Σύνδεσμο. Είστε η δύναμή μας, η φωνή μας, η συνέχεια μιας ιστορικής παράδοσης ενός αιώνα περίπου.

Στείλτε email στο SikinosUnion@gmail.com για να δηλώσετε ονόματα που θέλετε να εγγράψετε, ή να ανανεώσετε τη συνδρομή τους. Μπορείτε να πληρώσετε ηλεκτρονικά. Ή με όποιο άλλο τρόπο θέλετε. Καλέστε στο 6932 308092 για λεπτομέρειες.
















Facebook icon
Instagram icon
Email icon
Website icon

Δεν υπάρχουν σχόλια: