slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βασίλης Φλεριανός, Αντιδήμαρχος: Χθες είχαμε την χαρά να απολαύσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ τον Οθέλλο.

Η ιστορία πραγματεύεται δύο θέματα που εξακολουθούν να ταλανίζουν τις ζωές των ανθρώπων μέχρι και σήμερα: την εξαπάτηση και τη ζήλια.
Έρωτας, ζήλια, παράνοια, προδοσία, φόνος! Τα εντονότερα συναισθήματα της ανθρώπινης φύσης συντάσσουν μια τραγωδία, που με καταλύτη το διαφορετικό και τον οποιοδήποτε ρατσισμό που αυτός επιφέρει, μας οδηγεί στα σκοτεινότερα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής: υποκρισία , φαρισαϊσμός ,τυχοδιωκτισμός. Ένα έργο που αν και γράφτηκε σχεδόν πριν 5 αιώνες (1603), η υπόθεση του παραμένει επίκαιρη και στις μέρες μας. Στο έργο ο Οθέλλος στο τέλος σκοτώνει τη Δυσδαιμόνα, πιστεύοντας άδικα ότι τον έχει προδώσει, παρασυρμένος από τη ζήλια του, που υποδαυλίζει σκόπιμα ο δεινός δολοπλόκος θεατρίνος Ιάγος, παίζοντας επιδέξια μαζί του το παιχνίδι της παραπλάνησης με εργαλείο την απωθημένη φοβία του ότι λόγω του χρώματος του δέρματος του, υποτιμάται.
Μόλις αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι έχει πέσει θύμα πλεκτάνης και έχει αδίκως δολοφονήσει ο ίδιος τον έρωτα της ζωής του, δεν αντέχει το βάρος των πράξεων του και αυτοκτονεί.
Για κάθε "Οθέλλο" στις μέρες μας, που κυνηγάει τα όνειρα του, που προσπαθεί με τον αγώνα του και την τιμιότητα του να πετύχει τους στόχους του και να διεκδικήσει μια ευτυχισμένη ζωή, υπάρχει πάντα κάποιος "Ιάγος" ο οποίος μέσα από την δολοπλοκία προσπαθεί να δηλητηριάζει τη ζωή του άλλου χρησιμοποιώντας κάποιους "Ροδριγους" εμπλέκοντας κάποιους "Κασιους", από ζήλια διότι δεν είναι το ίδιο ικανός να πετύχει όπως ο άλλος.
Στην πραγματική ζωή λοιπόν, το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις δυνάμεις μας, να προσπαθούμε πάντα για αυτό που θεωρούμε ότι είναι σωστό και καλό και να κλείνουμε τα αυτιά μας στους διάφορους "Ιάγους" που πάντα θα προσπαθούν να δηλητηριάσουν τη ζωή μας, τα όνειρα μας και τις προσπάθειες μας!
Και ο μόνος ασφαλής δρόμος να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!
Ευχαριστούμε θερμά τη θεατρική ομάδα Main Point, που αν και ερασιτεχνική χθες δεν το καταλάβαμε σε καμία στιγμή αυτό.
Θερμά συγχαρητήρια και στον δικό μας Αριστείδη Ψαρρά για την εκπληκτική ερμηνεία του στο ρόλο του Οθέλλο.

Και φυσικά ευχαριστούμε τον πολιτιστικό σύλλογο Δάμαρις για την πολύ όμορφη συνεργασία που είχαμε για να καταφέρουμε να φέρουμε αυτήν την τόσο απαιτητική παραγωγή στο νησί μας.
#Οθελλος #θέατρο #veggerespolitismou #ΒεγγέρεςΠολιτισμού #Νάξος #Πολιτισμός














+5






Όλες οι αντιδράσεις:16Εσείς, μακης μαυρογιαννης, Νικόδημος Λιανός και 13 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: