Περαιτέρω συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων στο εξής με απόληξη την εκλογική τους συνεργασία επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπως προανήγγειλε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Νίκος Παππάς.
Με τις εσωκομματικές εξελίξεις και στα δύο κόμματα του προοδευτικού πόλου να «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, ο κ. Παππάς ξεκίνησε – καθόλου τυχαία- τη χθεσινή του τοποθέτηση στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» λέγοντας πως «η χώρα θα αλλάξει μόνο με μία προοδευτική στροφή» και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο «εγγυητή μιας προοδευτικής εκλογικής συνεργασίας».
Ερωτηθείς από το «ΘΕΜΑ» αν αυτή η «προοδευτική εκλογική συνεργασία αφορά και το ΠΑΣΟΚ ανεξαρτήτως του προσώπου που θα εκλεγεί σε λίγες μέρες στην ηγεσία του», ο Νίκος Παππάς απάντησε πως «τις παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις παρακολουθούμε μόνο από τη θέση της επισπεύδουσας δύναμης για μια, όπως έχουμε περιγράψει στη συλλογική μας απόφαση, μεγάλη εκλογική, προοδευτική συνεργασία και συμμαχία», συμπληρώνοντας ακόμη ότι «θεμέλιο αυτής της προοπτικής ή τέτοιων πρωτοβουλιών, θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και στη Βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παππάς σκιαγράφησε ως πρώτα πεδία δυνητικής συνεργασίας των δύο προοδευτικών κομμάτων την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και των προμηθειών στις χρεώσεις των τραπεζών.
Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ως εναλλακτική λύση για την Προεδρική εκλογή την επιλογή ενός προσώπου από τον προοδευτικό χώρο, ως κίνηση υψηλού συμβολισμού που θα μπορούσε να συσπειρώσει -αν όχι να συμπαρατάξει εκλογικά- την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πιθανότητα ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είτε της διαδοχής της από τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε με εγκωμιαστικό τρόπο στους Κωστή Στεφανόπουλο, Κάρολο Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλο ως ανθρώπους «οι οποίοι πραγματικά ανταποκρίθηκαν σε αυτό που προσδοκούσε τη κοινωνία από ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούν το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην κατεύθυνση αυτή, «γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος που προέρχεται από την Αριστερά ή τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αυτή τη φορά;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εξαίροντας από το κάδρο του Προεδρικού Μεγάρου τον Αλέξη Τσίπρα.
Κληρονόμος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Στα σενάρια, μάλιστα, μιας «χρυσής αποστρατείας» του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηρώδου Αττικού, «ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλά να προσφέρει ως στέλεχος της Αριστεράς. Σας είπα ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματός μας, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διεθνείς διασυνδέσεις» παρατήρησε ο κ. Παππάς και επανερχόμενος στην πρότασή του «δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι άβατο αυτό το αξίωμα για τα στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά ή τον προοδευτικό χώρο», όπως σημείωσε.
Τα εγκωμιαστικά σχόλια, άλλωστε, του Νίκου Παππά προς τον άλλοτε πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κορύφωσαν τη χθεσινή ρητορική του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εμφανίστηκε ως υπερασπιστής και συνάμα πολιτικός «κληρονόμος» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας μια σειρά στρατηγικού χαρακτήρα επιλογές της, όπως η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών και με ονοματεπώνυμα.
Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς εξήρε δύο φορές το κυβερνητικό έργου του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ μνημόνευσε και την συμβολή σε αυτό του προκατόχου του, Σωκράτη Φάμελλου, ενώ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για «ιστορικό αναθεωρητισμό».
Την ίδια στιγμή πραγματοποιώντας αρχηγική εμφάνιση και με την νομιμοποίηση της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη ΔΕΘ από την τελευταία κεντρική επιτροπή, ο κ. Παππάς άφησε σαφείς αιχμές για τους… διερμηνείς του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνοντας με νόημα ότι και «αυτό που θα ήταν λειτουργικό στο δημόσιο διάλογο, θα έλεγα ότι ούτε να τον επικαλούνται κάποιοι είναι, ούτε να τον μεθερμηνεύουν».
Εκτός κούρσας μέχρι νεωτέρας
Με την αντίστροφη μέτρηση, πάντως, για την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει αρχίσει, ο Νίκος Παππάς απέρριψε συλλήβδην τις πληροφορίες για μια νέα υποψηφιότητά του για τη αρχηγία, παρατηρώντας με νόημα πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια κουβέντα αυτή τη στιγμή», χωρίς να αποκλείεται, όμως, η συζήτηση αυτή να ανοίξει σε χρόνο μέλλοντα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Παππάς απέφυγε να σχολιάσει μετωπικά τυχόν λάθη και παραλείψεις του έκπτωτου προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, παρότι απάντησε στο «ΘΕΜΑ» ότι «θα μας κρίνει νομίζω ο ελληνικός λαός και όχι όσο παράγουμε περισσότερο εσωτερική δημοσιότητα, απ’ όση μπορεί ο κόσμος που μας παρακολουθεί να καταναλώσει».
Στον αντίποδα, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποπομπής του κ. Κασσελάκη από την κούρσα στην περίπτωση επιθυμίας του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε με έμφαση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει Καταστατικό και το Καταστατικό του δεν προβλέπει ούτε εκτροπές ούτε πραξικοπήματα. Προβλέπει πεντακάθαρα, όμως, ότι όλες οι εξουσίες και όλα τα αξιώματα είναι και ελεγκτέα και ανακλητά», δηλαδή ακόμη και αυτό του προέδρου, όπως τόνισε, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα ως «μεγάλο αγκάθι είναι ότι υπήρξαν αποχωρήσεις και δυστυχώς πήραν και τις έδρες υπό μάλης και αποχώρησαν κάποιοι». «Αυτό δεν είναι μια καλή προϋπόθεση για να υπάρξουν συζητήσεις και συγκλίσεις. Είναι μια πληγή ηθική και πολιτική», συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην Νέα Αριστερά.
Στις νέες συνθήκες, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να προσαρμοστεί άμεσα, κλείνοντας αρχικά παλιές εσωκομματικές πληγές, μέσω τραπεζικού δανεισμού. «Θα σπάσει και το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει δανειστεί καθόλου», όπως προανήγγειλε χθες ο κ. Παππάς, εξηγώντας πως θα είναι ένας δανεισμός ο οποίος θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε με τρόπο αξιόπιστο τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος», όπως δήλωσε ο κ.Παππάς.
Η παραπάνω αποστροφή, όμως, ήρθε σε συνέχεια της κίνησης του Στέφανου Κασσελάκη να άρει την περασμένη Παρασκευή πληρεξούσιο που είχε παραχωρήσει στο Γενικό Διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη. Μετά την άρση του πληρεξούσιου, «με ποίου την υπογραφή λειτουργεί σήμερα το κόμμα;» διερωτώνται πηγές από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, παρατηρώντας πως «με βάση το καταστατικό άρθρο 44 μόνο ο/η πρόεδρος μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση». Συνεπώς, κατά τον νόμο και σύμφωνα με το καταστατικό ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει Πρόεδρος, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές. Αν όχι, όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, τότε «ποιος είναι;», καταλήγει το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη.
Γεωργία Σαδανά
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου