slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μανώλης Μπαρδάνης στην εφημερίδα «Κυκλαδική : Η έλλειψη υποδομών σημαντικό εμπόδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Νάξου

Η έλλειψη υποδομών, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την τουριστική ανάπτυξη της Νάξου, αν και αναμένονται έργα στο μέλλον. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, Μανώλης Μπαρδάνης, μίλησε στην εφημερίδα «Κυκλαδική» για τη φετινή τουριστική χρονιά, την οποία χαρακτήρισε ως “δύο ταχυτήτων”.

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

«Παρά την καλή έναρξη, υπήρξαν διακυμάνσεις στη ζήτηση λόγω της αυξημένης προσφοράς, αλλά οι πληρότητες αυξήθηκαν τον Αύγουστο και αναμένεται και ο Σεπτέμβριος να κλείσει δυναμικά», αναφέρει ο Μανώλης Μπαρδάνης. Τόνισε επίσης στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των επισκεπτών για τη λειψυδρία και στην αναμενόμενη αύξηση των τελών ύδρευσης, τονίζοντας ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προσπαθούν να μην επιβαρύνουν τους επισκέπτες με επιπλέον κόστη.



Ο κ. Μπαρδάνης επεσήμανε επίσης το άδικο πλεονέκτημα των καταλυμάτων Airbnb που πληρώνουν χαμηλότερα τέλη και ζήτησε ισοτιμία στον τουριστικό τομέα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Νάξος από την αύξηση του τουρισμού, λόγω των ελλιπών υποδομών και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού μέσω της επέκτασης του αεροδρομίου.



Τουριστική σεζόν δύο ταχυτήτων



Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής τουριστικής χρονιάς για τη Νάξο μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, μιλά για μια σεζόν δύο ταχυτήτων «Η φετινή χρονιά ήταν δύο ταχυτήτων. Ξεκίνησε αρκετά ικανοποιητικά, με σημάδια πάρα πολύ ενθαρρυντικά. Μετά υπήρξαν κάποιες αυξομειώσεις, προφανώς λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης προσφοράς που υπάρχει, οπότε είχαμε μια καθίζηση στην ζήτηση. Περίμενε μάλλον ο κόσμος ώστε να κλείσει με όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.



Ο Αύγουστος κινήθηκε σαν κλασικός παραδοσιακός Αύγουστος με πολύ αυξημένες πληρότητες . Μάλιστα και ο Σεπτέμβρης δείχνει να είναι έτσι. Θα δούμε πώς θα κλείσει συνολικά η χρονιά. Πιστεύω ότι θα είναι μια αντίστοιχη της περσινής χρονιάς θα έλεγα από άποψη επισκεψιμότητας». Η Νάξος διαθέτει υψηλό επίπεδο τουριστικών υπηρεσιών, ωστόσο η έλλειψη υποδομών αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την εμπειρία των τουριστών. Ερωτηθείς για αυτή τη δυσαναλογία και αν επηρεάζεται αρνητικά η τουριστική δυναμική της Νάξου, ο κ. Μπαρδάνης υπογραμμίζει ότι «Όντως, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα, δυσανάλογο μάλλον σε σχέση με τη δυναμική που μπορεί να έχει Νάξος σε σχέση με τις υποδομές. Δυστυχώς στο κομμάτι υποδομών έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω και σε κομμάτι σχεδιασμού και προφανώς και στο κομμάτι της υλοποίησης. Είναι κάποια έργα τα οποία σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Περιμένουμε με ανυπομονησία να ολοκληρωθούν. Κερδήθηκε το φετινό στοίχημα του να μη μείνει το νησί από νερό. Έτσι δεν είχαμε τέτοια προβλήματα γιατί είναι τεράστιο το πρόβλημα με την λειψυδρία σε όλα τα νησιά. Ωστόσο, θα ζήσουμε και να βιώσουμε στο πετσί μας το αυξημένο κόστος των τελών ύδρευσης».



Τα τέλη ύδρευσης πρέπει να είναι ανταποδοτικά για τις επιχειρήσεις



Η αναμενόμενη αύξηση των τελών ύδρευσης στη Νάξο, που μπορεί να φτάσει έως και 600%, όπως ανέφερε στην Κυκλαδική ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λεονάρδος Χατζηανδρέου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επιχειρηματίες του νησιού. Ο κ. Μπαρδάνης αναφέρει στην «Κυκλαδική» πως ήδη οι τουριστικές μονάδες στη Νάξο έχουν ξεκινήσει καμπάνιες για να ευαισθητοποιήσουν τους επισκέπτες σχετικά με την ανάγκη εξοικονόμησης νερού καθώς η συνειδητοποίηση του προβλήματος της λειψυδρίας έχει γίνει πλέον ένα κρίσιμο μέρος της πολιτικής πολλών τουριστικών μονάδων στη Νάξο. «Ήδη έχουμε τρέξει καμπάνιες στις ξενοδοχειακές τουριστικές μονάδες. Πρόκειται για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις ως επί το πλείστον στη Νάξο, όπου ενημερώνουμε τους επισκέπτες ούτως ώστε να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, ειδικά όταν δεν τους είναι απαραίτητο και το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει συνειδητοποίηση του προβλήματος της λειψυδρίας από τους επισκέπτες και μας ρωτούν για αυτό, αν υπάρχει προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς η έλλειψη βροχοπτώσεων φαίνεται ότι είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται χρόνο με το χρόνο». Σχετικά με πιθανή μετακύληση του κόστους του νερού στους επισκέπτες, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Νάξου αναφέρει πως η πιο αποδοτική χρήση των πόρων θα μειώσει το κόστος και πως οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θέλουν να μετακυλήσει αυτό το κόστος στους επισκέπτες. «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αύξηση των τελών είχε να γίνει πάρα πολλά χρόνια. Εφόσον έχουν αυξηθεί και τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, είναι λογικό να αυξάνονται και τα έξοδα που θα έχει η μέση επιχείρηση. Θα πρέπει όμως όλα αυτά να είναι ανταποδοτικά και σε καμία περίπτωση να μην μετακυλήσουμε όλο αυτό το κόστος στους επισκέπτες».



Άμεσα μέτρα για τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ο κ. Μπαρδάνης στέκεται στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα ενοικιαζόμενα στην πλατφόρμα Airbnb που πληρώνουν χαμηλότερα τέλη, γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένους ιδιοκτήτες βιλών να αποφεύγουν τα αυξημένα κόστη, που δεν αποδίδονται στον Δήμο και που βαρύνουν τη μέση τουριστική επιχείρηση. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ισότητα στον τουριστικό τομέα. «Εμείς αυτό που ζητάμε-και το συζητήσαμε πάλι τις προάλλες στο δήμο και αποτελεί θέμα που συνέχεια τίθεται σε επίπεδο δήμου αλλά Πανελλήνιων Τουριστικών Ομοσπονδιών, είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για τις μισθώσεις μέσω Airbnb και να θεσπιστούν ίδιες υποχρεώσεις και τέλη όπως στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί μία τουριστική επιχείρηση να πληρώνει έξοδα ως επιχειρηματική δραστηριότητα και μια τουριστική επιχείρηση που νοικιάζεται μέσω Airbnb,που φαίνεται ότι είναι κατοικία, ενώ δεν είναι, να πληρώνει φόρους και έξοδα με βάση την ιδιοκτησία ως κατοικία και όχι ως επιχείρηση. Υπάρχουν μεγάλες βίλες και στη Νάξο και στην Πάρο, το 90% με πισίνα- 3.000 σπίτια στη Νάξο και 3.000 με 3.500 σπίτια στην Πάρο- που ενοικιάζονται μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Τώρα μιλάμε για αδιανόητο νούμερο. Αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν μια απλή οικία ενός αγρότη σε ένα χωριό της Νάξου. Άρα θα πρέπει να τροποποιηθεί αυτό το πλαίσιο και για να αυξηθούν και τα έσοδα του δήμου. Πρέπει να πληρώνουμε όλοι και να υπάρχει ανταποδοτικότητα».



Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στη Νάξο

Η Νάξος δεν αντιμετωπίζει το ίδιο επίπεδο υπερτουρισμού που παρατηρείται σε άλλα νησιά, αναφέρει ο κ. Μπαρδάνης. Παρόλα αυτά, υπάρχει αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει επιπτώσεις στην τοπική κοινότητα και το περιβάλλον, κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών και της λειψυδρίας που πλήττει την περιοχή. «Αυτή τη στιγμή εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχει υπερτουρισμός στο νησί. Οι δείκτες που μετρούν και αναλύουν τις τιμές καταδεικνύουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Δημοτική Ενότητα του Αγίου Αρσενίου, που για κάποια συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχει μεγάλη πίεση και τείνει να πάει προς το πορτοκαλί, αλλά η επίδραση του τουρισμού παραμένει διαχειρίσιμη και αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε και για τη δημοτική ενότητα Δυρμαλίας ούτε για τη δημοτική ενότητα Νάξου».



Λείπουν οι υποδομές

Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η τουριστική δυναμική της Νάξου, ο κ. Μπαρδάνης εστιάζει στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις υποδομές για να γίνει καλύτερη διαχείριση στην αύξηση της ζήτησης που συνδέεται άμεσα και με τις προκλήσεις στη διαχείριση του νερού, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει αυξημένο τουριστικό ρεύμα. «Με προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα έργα υποδομών για τα επόμενα 20 χρόνια και θα πρέπει να πιέσουμε ώστε να προχωρήσουν (αυτά τα έργα)» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «Το πρόβλημα λύνεται με τις υποδομές, έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την αύξηση της ζήτησης και την λειψυδρία λόγω της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Μπαρδάνης εκφράζει την ικανοποίησή του για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που δείχνουν οι Κεντροευρωπαϊοι και Έλληνες τουρίστες επιλέγοντας τα νησιά για ακόμα μία χρονιά, όπως επίσης και για την αυξημένη συχνότητα ακτοπλοϊκών δρομολογίων που στηρίζουν τον προορισμό. Ωστόσο, ο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχει ανάγκη για πιο προσιτές τιμές . Τέλος τονίζει ότι επαγγελματίες και τοπική κοινωνία αναμένουν την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης του αεροδρομίου κατά 2.100 τ.μ., και την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης και του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών έτσι ώστε να αυξηθεί και η επισκεψιμότητα στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: