Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Βούλγαρος συνάδελφός του Αντρέι Κοβάτσεφ με αφορμή τις πρόσφατες εθνικιστικές και αλυτρωτικές δηλώσεις των αξιωματούχων των Σκοπίων προέβησαν σε κοινή δήλωση.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Μίτσκοσκι: «η ομοφωνία στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να παρακαμφθεί καθώς μόνο τους τελευταίους μήνες έχουν ληφθεί δύο ή τρεις αποφάσεις χωρίς ομοφωνία».
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η αρχή της ομοφωνίας στην πολιτική της διεύρυνσης έχει θεσπιστεί στη Συνθήκη της ΕΕ και έχει θεσπιστεί στο διαπραγματευτικό πλαίσιο όλων των προηγούμενων και των τρεχουσών διευρύνσεων.
Χωρίς τη σαφή υποστήριξη της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και όλων των κρατών μελών, καμία διεύρυνση δεν είναι δυνατή.
Οι πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, υπονομεύουν το θεσμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλούν αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και διχόνοια μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία αναμένουν από τους εταίρους τους στα Δυτικά Βαλκάνια να σέβονται το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες και τις συνθήκες, να προωθούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να επιδεικνύουν πρόοδο στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν στις εθνικές μειονότητες.
Όλα αυτά είναι απαραίτητα προαπαιτούμενα στη διαδικασία της διεύρυνσης. Οι θέσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας έχουν καθοριστεί σαφώς με αποφάσεις των Εθνικών τους Κοινοβουλίων. Τέτοιες θέσεις εκφράζουν τη βούληση των πολιτών και των δύο χωρών σχετικά με τη διαδικασία εκπλήρωσης των κριτηρίων ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμόζει με καλή πίστη τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Η αποχή από μονομερείς ενέργειες και αλυτρωτική ρητορική, η πιστή υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η αναγνώριση της υπεροχής του Διεθνούς Δικαίου και η πλήρης εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και για την ολοκλήρωση της ένταξης υποψήφιων χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Παραχωρήσεις σε θεμελιώδεις αρχές δεν είναι αποδεκτές.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου