slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός: Σήμερα, εκτελούνται σημαντικά έργα για τα νησιά μας


 Σήμερα, στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εκτελούνται σημαντικά έργα για τα νησιά μας, όπως είναι η επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Νάξου, η επισκευή του κρηπιδώματος στο λιμάνι, έναντι Μυρτιδιώτισσας, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο τμήμα Σαγκρί-Τρίποδες-ΒΙΟ.ΚΑ., η κατασκευή νέων τάφων σε δημοτικά κοιμητήρια, η μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ στο πλαίσιο της βελτίωσης του αερολιμένα Νάξου, η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης, η αντικατάσταση και επέκταση δικτύου ύδρευσης σε διάφορα σημεία, τσιμεντροστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις οδών, η βελτίωση αγροτικής οδού από το αντλιοστάσιο στην περιοχή Λαμπαδά έως τις Κάπαρες και του δρόμου στα Καλαμούρια.

Επιπλέον, η σύμβαση επέκτασης του Νοσοκομείου υπεγράφη και άμεσα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την επέκτασή του. Το έργο του Φράγματος Τσικαλαριού θα συνεχιστεί το Φθινόπωρο, καθώς εγκρίθηκε η επιπλέον χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με θετική εισήγηση εστάλη στο Υπουργείο Υποδομών για τη συνέχιση του έργου. Η Δημοτική Αρχή και οι Υπηρεσίες του Δήμου καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την ολοκλήρωση των έργων.  


Για εμάς, από την πρώτη στιγμή, κύρια προτεραιότητά μας ήταν και είναι να έχουμε όλοι νερό!


Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την λειψυδρία για το τρέχον έτος. Καταρτίσαμε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο υλοποιείται, μισθώνοντας νέες γεωτρήσεις και αφαλατώσεις, οι οποίες τοποθετήθηκαν προσωρινά (για 6 μήνες) στη χερσαία λιμενική ζώνη και στο Δημαρχείο, καθώς στα σημεία αυτά υπήρχαν οι απαιτούμενες υποδομές για την εγκατάστασή τους. Επίσης, πραγματοποιήσαμε γεωτρήσεις στο Μαρμαροπέραμα, στην Ποταμιά και στην Αριοβέσα για να καλύψουμε τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. 

Οι εγκαταστάσεις της ύδρευσης λειτουργούν στο μέγιστο της απόδοσής τους για να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών μας.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να καλυφθεί η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς και να περιορισθεί η υπερκατανάλωση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2015 ο Δήμος πλήρωνε 245.000 € για την κατανάλωση ενέργειας ενώ το 2023 το ποσό εκτοξεύθηκε στα 2.733.000 €! Καθορίσαμε ενιαία τιμολογιακή πολιτική με 0,80 € ανά κυβικό σε όλον τον Δήμο μας, όταν το 2003 με την υπ΄ αριθμ. 47/14-2-2003 ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δρυμαλίας είχε καθορίσει την τιμή του κυβικού στο 1€.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη. Είναι απαραίτητη, όμως, η ορθολογική χρήση του από όλους μας, ώστε να διαφυλάξουμε τα διαθέσιμα αποθέματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: