slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος: Επί τάπητος στην Δημοτική Επιτροπή, το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός – Αντιπαραθέσεις και διχογνωμίες στη συνεδρίαση

.kykladiki.gr

Η συνεδρίαση διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, αφού μπορεί τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να μην ήταν πολλά, ωστόσο ήταν πολύ σημαντικά, όπως η κατάρτιση του σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το έτος 2024.

Αναλυτικά τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  1. Έγκριση πρακτικού και ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια έτοιμου σκυροδέματος.
  2. Έγκριση πρακτικού κατακύρωσης σύμβασης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια πόσιμου νερού ελάχιστης ποσότητας 1600 κυβικών μέτρων ανά ημέρα.
  3. Λήψη απόφασης επί αιτήματος πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης φοιτητή του Τμήματος Γεωγραφίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
  4. Λήψη απόφασης περί διαγραφής προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
  5. Έγκριση αποδοχής κατανομών – επιχορηγήσεων.
  6. Ενημέρωση δικαστικής υπόθεσης για έγκριση παράστασης.
  7. Κατάρτιση σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έτους 2024.
  8. Κατάρτιση σχεδίου Προϋπολογισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έτους 2024.

Οι αφαλατώσεις και η αύξηση των Δημοτικών Τελών ξανά στο προσκήνιο

Το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης περί έγκρισης πρακτικού κατακύρωσης σύμβασης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια πόσιμου νερού ελάχιστης ποσότητας 1600 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, αποτέλεσε αφορμή, για να έρθει στην επιφάνεια το θέμα των αφαλατώσεων, της λειψυδρίας και της οριζόντιας αύξησης των δημοτικών τελών.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και απέμενε η κατακύρωση. Το ποσό ανέρχεται στα 332.160 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ 411.878,40.

Το λόγο πήρε αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Δήμαρχε το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να κάνουμε θέμα, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξεύρεση νερού, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε το παραμικρό πρόβλημα. Απεναντίας θέλω να σας τονίσω για ακόμη μία φορά, ότι για τα χρήματα αυτά, θα πρέπει να κάνετε ενέργειες, ώστε να τα πάρουμε από την κεντρική Κυβέρνηση και να μην επιβαρύνουμε τους δημότες».

Ο κ. Λιανός απάντησε: «Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους για τις συγκεκριμένες δράσεις. Πρέπει να είμαστε τίμιοι στην κοινωνία. Το κόστος του νερού με την αφαλάτωση είναι στα 3 ευρώ ανά κυβικό. Και το λέω αυτό γιατί δεν υπήρχε κατανόηση από μέρους σας για την αύξηση και την ενοποίηση των τελών.

Είμαστε σε μία κατάσταση δύσκολη, υπάρχει μία κρίση αυτή τη στιγμή, όταν κατά 75% μειώθηκε η βροχή, σε σχέση με πέρυσι.

Κοιτάξτε. Υπάρχουν προβλήματα σε όλα τα νησιά, μας το είπε και η κυρία Μιχαηλίδου προχθές. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να μισθώσουμε αφαλατώσεις. Με προσπάθειες μεγάλες εμείς, διατηρούμε επάρκειες νερού και βέβαια είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων και προμήθειας, προκειμένου όλοι οι δημότες να έχουν νερό, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί και η δημόσια υγεία.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρήματα εμείς πάντως. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, οι πολίτες η Δημοτική Αρχή, η μειοψηφία, η πλειοψηφία, όλοι, έτσι ώστε το 2024 να κυλήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει».

Ο κ. Χατζηανδρέου πήρε το λόγο λέγοντας τα εξής: «Κύριε Λιανέ, άμα δεν μπορείτε να πιέσετε εσείς την Κυβέρνηση που είστε μέλος αυτής και να διεκδικήσετε αυτό το έσοδο για το δήμο, τότε να το κάνουμε εμείς. Δεν μας πειράζει».

Είναι άλλο κύριε Δήμαρχε να φέρνατε μία λογική αύξηση που θα την στηρίζατε στην αύξηση της ενέργειας κτλ και άλλο να πάτε στο Θεό τα τιμολόγια. Δεν ήρθατε να πείτε εδώ ότι θα κάνετε μία αύξηση 5-7 % στα τιμολόγια, να πω εντάξει. Όταν φτάνει 500% δεν γίνεται».

Ο κ. Λιανός απάντησε: «Εσείς ψηφίζετε τα έργα που πρέπει να γίνουν για το νερό. Εσείς που είστε έμπειρος αυτοδιοικητικός το γνωρίζετε πολύ καλά, πως το πλαίσιο της ύδρευσης, της αποχέτευσης και όλες αυτές τις αρμοδιότητες, τις έχει ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης. Ξέρετε τι θα έπρεπε να πείτε; Ότι αφού δεν ψηφίσατε την αύξηση των τελών, να καταψηφίσετε και την αφαλάτωση!

Είναι ανταποδοτικό το τέλος της ύδρευσης και της αποχέτευσης και πρέπει να επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Εσείς όμως κάνετε α λα καρτ πολιτική. Λέτε να γίνουν τα έργα, αλλά τα λεφτά να τα διεκδικήσετε από την κεντρική πολιτεία! Αυτό δεν γίνεται, γιατί βραχυπρόθεσμα, -τώρα έχουμε το πρόβλημα, σήμερα δεν έχουμε νερό- δεν θα ωφελήσει. Εάν δεν υπήρχε η κρίση, δεν θα ανέβαινε τόσο πολύ το νερό, αλλά ανέβηκε γιατί έχουμε λειψυδρία. Και δεν είναι μόνο στη Νάξο το πρόβλημα, που λέτε συνέχεια για τη Νάξο, εδώ σχεδόν ολόκληρη η Μεσόγειος έχει πρόβλημα.

Είναι θλιβερό γιατί δεν σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων.

Το λόγο πήρε ο κ. Κορρές: «Εμείς είχαμε πει από την αρχή ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε αυτό το κόστος να το επωμιστούν οι πολίτες. Είναι πρόκληση να ακούμε συνέχεια πως στερείται το κράτος πόρους. Που ταΐζει με ζεστό χρήμα από Ταμείο Ανάκαμψης εφοπλιστές και να στέλνει φρεγάτες να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αυτό τουλάχιστον είναι πρόκληση».

Το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024

Το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε να κάνει με το τεχνικό πρόγραμμα, όπου εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Βαθρακοκοίλης.

Ο Αντιδήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αναφέρθηκε στα 115 έργα που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στην αξία τους, τα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως η Υπηρεσία συγκέντρωσε όλα τα αιτήματα των Κοινοτήτων που ανήκουν στον Δήμο, για να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους.

Λ. Χατζηανδρέου: «Έχουμε μία σημαντική διαφορά αντίληψης των πραγμάτων»

Με την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Βαθρακοκοίλη, το λόγο πήρε ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επισήμανε τη διαφορά αντίληψης μεταξύ της δικιάς του παράταξης και της Δημοτικής Αρχής, ως προς την εκτέλεση και έκβαση των έργων στο νησί της Νάξου.

«Θα ήθελα να με ακούσετε με προσοχή. Όπως έχετε καταλάβει έχουμε μια πολύ σημαντική διαφορά αντίληψης των πραγμάτων και για αυτό ίσως μερικά πράγματα δεν γίνονται κατανοητά από αυτά που λέμε.

Το πρώτο και το κυριότερο, είναι ότι σήμερα 4 Ιουνίου θέλετε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2024. Κάτι που θα έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή τέλη Δεκεμβρίου, έπρεπε όλα που θα συζητήσουμε σήμερα, να ήταν εγκεκριμένα.

Άρα λοιπόν έχετε μία τεράστια πολιτική ευθύνη. Επί 6 μήνες σέρνετε το Δήμο σε μία κατάσταση να κινείται χωρίς ψηφισμένο και εγκεκριμένο προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση του Τεχνικού Προγράμματος.

Αυτό είναι μία ευθύνη που έχετε προσωπικά εσείς κύριε Δήμαρχε ως επικεφαλής και βέβαια οι υπηρεσίες, που είστε προϊστάμενος.

Τι λέει η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό; Από το τέλος του καλοκαιριού, αρχίζουμε να μαζεύουμε στοιχεία προκειμένου να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του νέου έτους.

Θέλετε λοιπόν τώρα να συζητήσουμε ένα ζήτημα με τρομερό ετεροχρονισμό.

Επίσης δεν βλέπω κανέναν εκπρόσωπο της τεχνικής υπηρεσίας εδώ. Ένα Τεχνικό Πρόγραμμα θα συζητηθεί με την απουσία των τεχνικών του Δήμου».

Ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρθηκε και στο γεγονός πως η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε στην παράταξή του, τα αιτήματα των Κοινοτήτων για να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να προσπαθήσουν να περισυλλέξουν όσο πιο πολλά μπορούν. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο κ. Κορρές τα είχε όλα εδώ και αρκετές ημέρες.

«Τα περισσότερα έργα που σας απέστειλαν οι Κοινότητες και με την ιεράρχηση που τα έχουν, εσείς τα έχετε εκτός Τεχνικού Προγράμματος. Στη λίστα αυτών των 115 έργων, έχετε τα περισσότερα που είναι συνεχιζόμενα και έχετε και κάποιες κατηγορίες με μηδενικό προϋπολογισμό, προφανώς γιατί θα θέλετε να εγγραφεί κάτι εκεί.

Εσείς τώρα εδώ θέλετε μέσα από ένα τυφλό σύστημα να πάτε σε μία ιστορία εκβιασμού των προέδρων των κοινοτήτων, αγνοώντας τους, αγνοώντας την αντιπολίτευση, αφού δεν μας δώσατε κανένα στοιχείο. Εδώ είναι όλα συνεχιζόμενα έργα, όλοι είναι κομμένοι.

«Σας λείπει ένα όραμα για το αύριο»

Ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρθηκε και για το γεγονός πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχουν πολύ σημαντικά έργα, που αφορούν το νησί.

«Εδώ δεν υπάρχει πουθενά το λιμάνι. Τι γίνεται με το λιμάνι; Δεν υπάρχει κάπου να λέει χωροθέτηση νέου λιμένα Νάξου. Δεν υπάρχουν μεγάλα έργα για την ύδρευση. Εδώ λείπει η κατεύθυνση που θέλουμε να πάμε τη Νάξο, για τα επόμενα 10 χρόνια. Εδώ μέσα σε αυτό το χαρτί είναι η προοπτική της Νάξου και εμείς δεν την βλέπουμε πουθενά».

Δημήτρης Λιανός: «Για εμάς δεν υπάρχουν ξένα έργα»

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Δημμήτρης Λιανός πήρε το λόγο, τονίζοντας πως έργα όπως αυτά του αεροδρομίου, του νοσοκομείου και στο Αργοκοίλι είναι και μεγάλα και μεγίστης σημασίας για το νησί.

«Για εμάς και για εμένα προσωπικά δεν είναι ξένο έργο το Αργοκοίλι. Δεν είναι ξένο έργο το νοσοκομείο, το αεροδρόμιο, η κατεδάφιση στο Αλυκό, το γηροκομείο. Δεν είναι ξένα έργα αυτά. Αφορούν την κοινωνία. Μπήκαμε μπροστάρηδες και θα συνεχίσουμε να μπαίνουμε, γιατί είμαστε ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας και για αυτό προσπαθούμε.

Συν τοις άλλοις, τόσο για τα τέλη, όσο και για τα σημερινά ζητήματα, θα μπορούσατε να έχετε φέρει μία δική σας πρόταση και να τη συζητήσουμε, αλλά δεν μπήκατε στον κόπο.

Για εμάς κ. Χατζηανδρέου δεν υπάρχουν ξένα έργα».

  • Ο κ. Χατζηανδρέου και ο κ. Γρυλλάκης ψήφισαν «κατά».

«Φάκελος» Προϋπολογισμός – Β. Κατσαράς: «Ο Δήμος δούλευε κανονικά»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανέρχεται για το 2024, στα 53.383.296 ευρώ.

Ο κ. Κατσαράς αναφέρθηκε επί του ζητήματος, διευκρινίζοντας πως παρότι ο προϋπολογισμός άργησε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται έργα στο νησί.

«Όπως γνωρίζετε όλοι, ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα δούλευε κανονικά. Με πολυετίες και με έργα που είναι σε εξέλιξη, τα οποία πληρωνόντουσαν κανονικά. Ο ίδιος ο νομοθέτης θέσπισε τις περιπτώσεις που Δήμοι δεν είχαν προϋπολογισμό, να έχουν την δυνατότητα να υλοποιούν κανονικά. Δεν το βάζω αυτό σαν δικαιολογία.

Από εκεί και έπειτα έπρεπε να γίνει η αύξηση των τελών για να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό, για αυτό το λόγο και η καθυστέρηση.

Πιστεύω στο σημείο που έχουμε φθάσει θα βγει νωρίτερα ο προϋπολογισμός του 2025, κάτι που είμαι και εγώ υπέρ. Φέτος επειδή υπήρχαν κάποιες συγκυρίες συγκεκριμένες, αναγκαστικά φτάσαμε στο σήμερα. Ο Δήμος όμως δούλευε κανονικά. Έξω νομίζουν ότι τίποτα δεν κινείται χωρίς προϋπολογισμό, όλα είναι μηδέν. Σας πληροφορώ ότι 41.600.000 είναι σε εξέλιξη, υλοποιούνται και πληρώνονται οι ανάδοχοι κανονικά. Ελάχιστοι κωδικοί είναι αυτοί που δεν δουλεύουν».

Ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε στους παρευρισκόμενους πως αυτό δεν είναι η κανονικότητα και μην προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να δικαιολογηθούν. Παράλληλα τεκμηρίωσε την απόφασή του να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως το τεχνικό πρόγραμμα είναι μη αναπτυξιακό, ενώ παράλληλα μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχει και η αύξηση των Δημοτικών Τελών, κάτι που η παράταξή του ήταν και συνεχίζει να είναι αντίθετη.

Δ. Λιανός: «Είναι υποκριτικό η αντιπολίτευση να μην ψηφίζει ακόμα και τα έργα που μεμονωμένα ψήφισε»

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πήρε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης το λόγο λέγοντας τα εξής: «Είναι υποκριτικό η αντιπολίτευση να μην ψηφίζει ακόμα και τα έργα που μεμονωμένα ψήφισε. Από τη μία λέει συμφωνεί στην προμήθεια αφαλάτωσης και από την άλλη να μην ανέβουν τα τέλη.

Φοβάστε την γενική κατακραυγή να μην ψηφίσετε τις αφαλατώσεις.

Γιατί δεν φέρατε, όπως το προβλέπει η νομοθεσία, εναλλακτική πρόταση να την βάλουμε σε ψηφοφορία; Παρά μόνο κριτική. 

Το ξαναλέω. Έπρεπε να έρθετε με εναλλακτικό σχέδιο και να το συζητήσουμε. Κάτι που δεν κάνατε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: