slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκόπηση Alco: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές

Η πρώτη μέτρηση της μεγάλης δημοσκόπησης της ALCO παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές φέρνει την Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση με υπερδιπλάσια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 26,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, το ΠΑΣΟΚ 11%, η Ελληνική Λύση 7,4% το ΚΚΕ 6,9%, η ΝΙΚΗ 4,7%, το ΜΕΡΑ25 και η Νέα Αριστερά 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,6%, η Φωνή Λογικής 2,3%, οι Δημοκράτες 1,8%.

Οι Αναποφάσιστοι είναι 14,2% και η αποχή φτάνει το 9,4%.



Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ, στο ανώτατο όριο ξεπερνά τον πήχη του εκλογικού ποσοστού των ευρωεκλογών του 2019, καθώς αγγίζει το 33,9%, ενώ στο κατώτατο περνά κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 30%, αφού βρίσκεται στο 29,5%.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το ταβάνι είναι επίσης στο όριο των εθνικών εκλογών, 17,8% ενώ στο κατώτατο κινείται στο 14,6%. Το ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη περίπτωση πέφτει κάτω από τα ποσοστά του Ιουνίου με 10,8%, ενώ στην καλύτερη αγγίζει το 13,8%



Το ενδιαφέρον του κόσμου για τις ευρωεκλογές φαίνεται σταθερά αυξημένο, πάνω από το 50%.



Στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τα θέματα που συζητήθηκαν αύξησαν το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές μόνο για το 22% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% απάντησε ότι το ενδιαφέρον του έμεινε ίδιο.



Το 60% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.



Το 58% των πολιτών εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία δεν θα δημιουργήσει ζητήματα σταθερότητας στην διακυβέρνηση.



Μόνο το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι ευρωεκλογές θα είναι ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.



Η ψήφος των αναποφάσιστων τον Ιούνιο του 2023 διαμορφώθηκε ως εξής:



Οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (9%) μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ 8%, μεταξύ ΝΔ και Ελληνικής Λύσης (7%), μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 5%, ενώ ένα 6% κυμαίνεται ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και Φωνής Λογικής, καθώς και μεταξύ ΝΔ και Πατριωτών.




Δεν υπάρχουν σχόλια: