slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Να μας στηρίξει η Πολιτεία για το νερό, αγροτιά-κτηνοτροφία θα εξαφανιστούν από το νησί!».



Τη στήριξη της Πολιτείας ώστε να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος ζήτησε, για μία ακόμη φορά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, σε συνέντευξή του στο «Action Τώρα» του Action 24.

Στην κάμερα της εκπομπής μίλησε και ο Ναξιώτης πατατοπαραγωγός και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαλανάδου, Στέλιος Βαθρακοκοίλης.

«Δεν έχουμε νερό στο νησί φέτος, γι' αυτό και η παραγωγή Πατάτας Νάξου είναι κατά πολύ μειωμένη», τόνισε αρχικά ο Δ. Καπούνης και ο Σ. Βαθρακοκοίλης πρόσθεσε: «Σε φυσιολογικές συνθήκες, με τον νερό και τον ήλιο της Νάξου, κυμαινόμαστε στους 4 με 4,5 τόνους πατάτας ανά στρέμμα, αλλά φέτος θα έχουμε γύρω στους 2 τόνους και αυτούς με το ζόρι. Δεν υπάρχει νερό για να ποτίσουμε και χρησιμοποιούμε αλμυρό, αγωγιμότητας 5 και 6 και 6,5 χιλιάδες, κάτι αντίστοιχο με θάλασσα. Επομένως, τι παραγωγή θα πάρουμε; Θα έχουμε πολύ μικρή παραγωγή για το νησί».

Συνεχίζοντας, ο Σ. Βαθρακοκοίλης είπε: «Έχουμε δύο μεγάλα άλυτα προβλήματα. Πρώτον, το φράγμα του Τσικαλαριού, που έχουμε εγκαινιάσει εδώ και 15 χρόνια και ακόμα υπό ανέγερση είναι και, αν το είχαμε, θα ποτίζαμε με άνεση. Δεύτερον, ο βιολογικός της Νάξου στέλνει εκατομμύρια κυβικά μέτρα στη θάλασσα κάθε μέρα και δεν έχουμε προσθέσει σε αυτόν τριτοβάθμια επεξεργασία για να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού μας». Ο Δ. Καπούνης ανέφερε, τότε: «Πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες. Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Έτσι όπως πάμε, θα έχουμε τεράστιο θέμα και ούτε κτηνοτροφία ούτε αγροτιά θα υπάρχουν στο νησί! Θα μεταναστεύσουν όλοι! Στην Πάρο, στη Μύκονο, στην Τήνο, φτιάχτηκε τριτοβάθμια επεξεργασία στους βιολογικούς καθαρισμούς – εδώ τίποτα!».

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης στηλίτευσε ξανά τα παράνομα «βαπτίσματα» Πατάτας Νάξου που αποδεδειγμένα λαμβάνουν χώρα, ζημιώνοντας το φημισμένο προϊόν του νησιού μας και τους παραγωγούς του: «Αυτή τη στιγμή εμείς, στα σπίτια μας, δεν έχουμε πατάτα. Η Πατάτα Νάξου βγαίνει από τέλος Μαΐου μέχρι 15 Ιουλίου, άρα δεν υπάρχει στην αγορά τώρα. Εάν, λοιπόν, τη βρίσκει κάποιος στην αγορά, είναι "μαϊμού", είναι κάποια άλλη πατάτα που την "βάφτισαν" Νάξου. Τα λέμε εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τον παραγωγό. Δεν μπορούμε όμως μόνοι μας. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι από την Πολιτεία στην αφορά, για να μην υπάρχει αυτή η νοθεία που γίνεται. Τελικά, ο καταναλωτής και ο παραγωγός την πατάνε με αυτές τις νοθείες!».

Τέλος, Δ. Καπούνης και Σ. Βαθρακοκοίλης στάθηκαν και στην τιμή της Πατάτας Νάξου, που θα επηρεαστεί από τη μειωμένη παραγωγή και τα αυξημένα κόστη.

«Εάν αυτή τη στιγμή τα έξοδα ανά στρέμμα κυμαίνονται στα 800 με 850 ευρώ και επειδή υπάρχει μείωση της παραγωγής κάτω του μισού σε σχέση με άλλες φυσιολογικές χρονιές, για μένα μέσα από το χωράφι θα πρέπει το προϊόν να φύγει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ», τόνισε ο Σ. Βαθρακοκοίλης και ο Δ. Καπούνης πρόσθεσε: «Είναι μεγάλα τα έξοδα του παραγωγού. Τα υπόλοιπα έξοδα, όπως εργατικά, μεταφορικά, επεξεργασία, συσκευασία, κλπ, είναι 50 λεπτά επιπλέον περίπου. Άρα, πάμε στο 1,40. Στην αγορά, όμως, το προϊόν το βλέπουμε πάνω από 1,80 με 2 ευρώ. Η λογική τιμή είναι από 1,70 μέχρι 1,90, αλλά πάει πάνω από 2 και αυτό κάτι σημαίνει…».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: