slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατρακύλα δίχως τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ - Έλαβε 5,92% στις εκλογές του ΤΕΕ


Ιστορικά χαμηλά ποσοστά κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές. Συγκέντρωσε ποσοστό 5,92% καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση. Την πρώτη θέση επανακατέλαβε η Νέα Δημοκρατία υπό τον Γιώργο Στασινό με ποσοστό 40,96%, έχοντας αυξήσει τις δυνάμεις της από το 2019. Αύξηση σημείωσαν και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, συγκεντρώνοντας 19,57%.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη και συστηματικότερη δουλειά και διεργασίες με το συνδικαλιστικό τομέα χρειάζεται μεγαλύτερη γείωση με την κοινωνία, με τα συνδικάτα, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, αναφορικά με τα αποτελέσματα στις εκλογές του ΤΕΕ.

Η κοινή κάθοδος ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς στις εκλογές του ΤΕΕ ζημίωσε την Κουμουνδούρου λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές, ιδίως όταν πρόκειται για έναν από τους πολυπληθέστερους επιστημονικούς συλλόγους στη χώρα, που αριθμεί περί τα 120.000-130.000 μέλη και τα αποτελέσματα των εκλογών του συνιστούν, κατά παράδοση, ακτινογραφία της τάσης στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

Προβληματισμό και στα πρόσωπα πλησίον του Κασσελάκη έχει προκαλέσει το μονοψήφιο ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, καθώς, βάσει ποσοστών στις εκλογές ΤΕΕ, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να διεισδύει πειστικά στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, με τους διπλωματούχους μηχανικούς να αποτελούν ένα από τα πιο επιδραστικά, σε κοινωνική κλίμακα, επαγγέλματα. 

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ΤΕΕ απέχει από τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αλλά και την αίσθηση αισιοδοξίας, που μεταδίδεται σε όλους τους τόνους από την Κουμουνδούρου. 

Αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κασσελάκης ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. «Είναι βουλευτής και πολύ περήφανος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε ρόλος του στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός και βοηθητικός για μένα. Καμία φορά αστειεύομαι με τον Αλέξη. Του λέω: ''Εγώ είμαι στην Κοζάνη, εσύ είσαι στη Λωζάνη''.

Όσο για την «αποστρατεία» Τσίπρα, δεν θεωρείται από ορισμένα στελέχη και ασύνδετη με τις πυκνές αναφορές του Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες περί αλλαγών και Καταστατικού συνεδρίου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος τη Δευτέρα (20/5), μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, θα ανοίξουν οι δομές του Κόμματος, «έτσι ώστε όλος ο προοδευτικός κόσμος να μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα και να χτίσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη», χωρίς να αποκλείεται το κύμα των σαρωτικών αλλαγών να συμπεριλάβει και το όνομα του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: