slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

: Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ: «Λόγω "Καλαθιού του Πάσχα", τα κέρδη των κτηνοτρόφων συμπιέστηκαν!».


Στο γεγονός ότι «συμπιέστηκαν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι τιμές στις οποίες οι κτηνοτρόφοι διέθεσαν τα αρνιά και τα κατσίκια τους για το Πάσχα επειδή τα προϊόντα αυτά συμπεριελήφθησαν στο «Καλάθι του Πάσχα» αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, συνομιλώντας live από τη Νάξο με τους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ.

Η εκπομπή, πριν «ταξιδέψει» στο νησί μας, είχε πρώτα συνδεθεί με συνοικιακό κρεοπωλείο της Γλυφάδας, στέλεχος του οποίου είχε αναφέρει πως η εν λόγω επιχείρηση αγόρασε τα αμνοερίφια στα 10 ευρώ και τα πουλά στα 15,90.

Με το που πήρε τον λόγο, ο Δ. Καπούνης τόνισε, αρχικά, πως «στενοχωριέται» με αυτά που άκουσε, καθώς, όπως είπε, ο εν λόγω κρεοπώλης «έβγαλε κέρδος 6 ευρώ με το… καλημέρα!», θεωρώντας πολύ μεγάλο αυτό το ποσό κέρδους.

Συνεχίζοντας, δήλωσε: «Συμπιέστηκαν στα 6 και στα 7 ευρώ οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι, γιατί το αρνί και το κατσίκι μπήκαν στο "Καλάθι του Πάσχα". Έτσι, ο κάθε κρεοπώλης ή μεσάζων λέει ότι υπάρχει το "Καλάθι", που η τιμή του προϊόντος είναι στα 10 ευρώ, οπότε αυτόματα συμπιέζεται η τιμή του κτηνοτρόφου. Δεν είναι λογική αυτή! Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το πράγμα! Πουλώντας στα 6 και στα 7 ευρώ το κιλό ο παραγωγός δεν έχει κέρδος, καθώς διαθέτει στα 8-10 κιλά (που είναι ό,τι πρέπει για την αγορά) τα ζώα του, άρα στα 60-70 ευρώ, αλλά προηγουμένως τα έχει εκθρέψει για 60 μέρες και του έχουν στοιχίσει 60-70 ευρώ!».

Αναφερόμενος, έπειτα, στην τιμή που αγόρασε η Ε.Α.Σ. Νάξου φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι των κτηνοτρόφων του νησιού μας, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «στόχος μας ήταν να αγοράσουμε στα 8 ευρώ. Δεν το κάναμε, επειδή δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε, όταν μπαίνει στο "Καλάθι" με 10 ευρώ. Αγοράσαμε, λοιπόν, στα 7 ευρώ, την ώρα που στη Νάξο οι κρεοπώλες αγοράζουν περίπου στα 6 ευρώ, μπορεί και πιο κάτω και τα πουλούν στα 12-13 ευρώ. Εμείς όντως διαθέσαμε περίπου 3.000 αμνοερίφια σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μαζί με τα διάφορα έξοδα (φύρα, ΦΠΑ, μεταφορικά, σφαγείου, κλπ) έφευγε από εδώ στα 9,40 με 9,50 ευρώ, το σούπερ μάρκετ το πουλάει στα 10 και βγάζει και μισό ευρώ κέρδος».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: