slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στον Real FM: «Πάλι θα πουλήσει φθηνά ο κτηνοτρόφος και θα επωφεληθούν άλλοι!».

 

Μιλώντας στην εκπομπή των Αναστασίας Γιάμαλη και Γιώργου Παγάνη στον Real FM 97,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, εξέφρασε την ανησυχία του ότι, τελικά και το φετινό Πάσχα ο κτηνοτρόφος θα πουλήσει το αρνί και το κατσίκι του σε μία τιμή που δεν θα είναι ικανοποιητική…

«Στη διάρκεια του Πάσχα των Καθολικών εξήχθησαν περίπου 380 χιλ. ελληνικά αμνοερίφια στο εξωτερικό. Κατά το Ορθόδοξο Πάσχα, λοιπόν, εκτιμώ πως θα υπάρξει μια σχετική έλλειψη στην αγορά», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης.

«Αν δεν υπάρξει αυτή η έλλειψη», συνέχισε, «σημαίνει πως θα έχουν ελληνοποιηθεί πάρα πολλά ζώα. Όπως ακούω, από τη βόρεια Ελλάδα ή μέσω θαλάσσης έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα πολλά ζώντα ζώα, την προέλευση των οποίων δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, παραμένουν για μικρό διάστημα σε στάβλους, σε μάντρες, σε σφαγεία και έπειτα τα εμφανίζουν ως ελληνικά. Εάν εισέρχονταν στη χώρα μας σφαγμένα, θα έφεραν και σφραγίδα που θα πιστοποιούσε την προέλευσή τους. Μπαίνουν, όμως, ζωντανά και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, αφού δεν αναγράφεται πουθενά. Η Πολιτεία πρέπει να κάνει ελέγχους και μάλιστα αυστηρούς».

Ύστερα, ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε για την τιμή που θα βρει ο καταναλωτής φέτος το αρνί και το κατσίκι: «Ακούμε ότι το κατσίκι και το αρνί θα μπουν στο "Καλάθι του Πάσχα". Ας μπουν και με την τιμή στα 10 ευρώ, όπως πέρυσι, στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, πέρυσι, στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα είδαμε στα 14 και στα 15 ευρώ. Για να πουληθεί το προϊόν στα 9,99 ευρώ στο ράφι, ο κτηνοτρόφος πληρώθηκε 5,5 και 6 ευρώ – δεν πήρε τίποτα και επωφελήθηκαν άλλοι. Μιλώντας με Κρήτη, με βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές, θεωρώ ότι το κατσίκι δεν θα πουληθεί στον κτηνοτρόφο πάνω από 6,70 χωρίς ΦΠΑ. Το αρνί θα είναι πιο κάτω. Με ΦΠΑ, με έξοδα σφαγείου, κλπ, το πολύ να πάει στα 8,7 ευρώ. Με τιμή στα 15 και στα 16 ευρώ, ποιος βγάζει κέρδος; Στα 15 και στα 16 ευρώ θα βρίσκουμε το προϊόν και ο κτηνοτρόφος πάλι θα πουλήσει φθηνά. Ήδη πιέζουν οι κρεοπώλες».

Καταλήγοντας, ο Δ. Καπούνης τόνισε: «Εμείς, ως Ε.Α.Σ. Νάξου, αγοράζουμε στα 7,10 ευρώ συν ΦΠΑ, αλλά τι να το κάνεις; Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Εάν είχαμε εμείς ρόλο στα πράγματα, θα καθιερώναμε πάγια τιμή στα 7 ή στα 8 ευρώ στον κτηνοτρόφο. Μαζί με τον ΦΠΑ, τα έξοδα σφαγείου, κλπ, θα πήγαινε στα 10 ευρώ και θα πωλούνταν στα 11-12, για να βγάλει και ο κρεοπώλης το κέρδος του. Τώρα ο κτηνοτρόφος μπαίνει μέσα και ο κρεοπώλης βγάζει κέρδος 10 ευρώ! Η Ε.Α.Σ. Νάξου κινείται για να πιστοποιήσει το κατσίκι της Νάξου, των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού ως προϊόν Π.Ο.Π., ώστε να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Real FM:

Δεν υπάρχουν σχόλια: