slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Ο κτηνοτρόφος να πουλήσει στα 8 ευρώ, αυτός θα την πατήσει πάλι με το "Καλάθι του Πάσχα"!».

Τα 8 ευρώ ανέφεραν ως την ικανοποιητική τιμή που πρέπει να πουλήσει φέτος το Πάσχα το αρνί και το κατσίκι του ο Κτηνοτρόφος ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, Νίκος Κοττάκης και Κώστας Κοττάκης, μιλώντας ζωντανά από τη Νάξο σε Mega («Mega Σαββατοκύριακο») και Action 24 («Action Σαββατοκύριακο»).

«Όπως ακούσαμε, φέτος το αρνί και το κατσίκι θα μπει στο "Καλάθι του Πάσχα" ξανά. Υπάρχει μία δυσαρέσκεια για αυτό, καθώς το προϊόν θα πωλείται κάτω από τα 10 ευρώ. Όμως, οι κτηνοτρόφοι της Νάξου πρέπει να πουλήσουν σε κάποια συγκεκριμένη τιμή έτσι ώστε να βγει το κόστος τους. Εάν το προϊόν μπει στο "Καλάθι του Πάσχα", πάλι ο Κτηνοτρόφος θα την πατήσει και όχι οι έμποροι!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Καπούνης.

Από την πλευρά τους, οι δύο Ναξιώτες κτηνοτρόφοι ανέφεραν, μεταξύ άλλων: «Για να πάει στο σφαγείο ένα αρνί πρέπει να γίνει 60 ημερών, περίπου 10 κιλά. Το κόστος την ημέρα είναι 1,5 ευρώ, συνολικά περίπου 80-90 ευρώ δηλαδή. Εάν πουλήσουμε κάτω από 8 ευρώ το κιλό το αρνί έχουμε μπει μέσα. Εάν μπει στο "Καλάθι του Πάσχα" το αρνί δεν γίνεται να το πιάσουμε αυτό το ποσό. Με το "Καλάθι" θα αγοράσει πιο φθηνά ο καταναλωτής, αλλά πρέπει να σκεφτούν πως ο πολίτης θα δώσει 20 ευρώ παραπάνω για να φάνε 15 άτομα και ο παραγωγός θα δώσει από 500 έως 700 αρνιά και θα πάρει 20 ευρώ λιγότερα για το καθένα. Είναι μεγάλο το ποσό. Για 500 αρνιά ο παραγωγός θα χάσει 10 χιλ. ευρώ και στα 700 θα χάσει 14 χιλ. ευρώ. Με το "Καλάθι" θα τα δώσουμε για ψίχουλα!».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης διευκρίνισε: «Εάν οι παραγωγοί πουλήσουν στα 8 ευρώ χονδρική, μαζί με τον ΦΠΑ, τα μεταφορικά, τα έξοδα σφαγείου, κλπ, το προϊόν θα πάει γύρω στα 10 με 10,50 ευρώ και οι καταναλωτές θα το πάρουν στα 11-12 ευρώ. Ήδη ακούσαμε ότι αυτή τη στιγμή στα συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται το αρνί και το κατσίκι στα 13,5 ευρώ και το Πάσχα θα φτάσει στα 15 ή και 16. Πόσο πρέπει τελικά να πουλήσει ο κτηνοτρόφος για να φτάσει από 15-16; Πρέπει η τιμή που θα πουλήσει ο παραγωγός να παγιωθεί και να είναι 8 ευρώ τουλάχιστον».

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης είπε: «Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν κάποια προβλήματα. Δεν υφίστανται αρκετές ποσότητες προϊόντος, καθώς έγιναν εξαγωγές πάνω από 350 χιλ. αμνοεριφίων σε άλλες χώρες για το Καθολικό Πάσχα. Ακούμε, παράλληλα, πως υπάρχουν εισαγωγές ζώντων ζώων που θα ελληνοποιηθούν και θα ρίξουν την τιμή. Αυτό είναι άδικο. Έπρεπε και πρέπει η Πολιτεία να κάνει ελέγχους στα σύνορα ώστε να μην μπουν στη χώρα μας ζώντα ζώα, να χαλάσουν την αγορά και να μην ξέρει και ο καταναλωτής τι αγοράζει».

Τέλος, ο Δ. Καπούνης ξεκαθάρισε, για μία ακόμα φορά, ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου «κρατά τις ίδιες τιμές» για την περίφημη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. που, όπως υπογράμμισε, «δεν είναι ακριβή, είναι φθηνή, είναι… μονάκριβη!» ενώ, όσον αφορά στην προσπάθεια της Ε.Α.Σ. να αναπτύξει την ορεινή Νάξο δημιουργώντας εκεί ένα νέο τυροκομείο για την παραγωγή του Αρσενικού τυριού, είπε: «Ένας γείτονας μας έχει πάει στο δικαστήριο. Ενώ είχαμε πάρει προσωρινή άδεια για να λειτουργήσουμε και σε μερικές ημέρες θα ξεκινούσαμε, η υπόθεση αυτή μας έχει πάει πίσω. Ρωτώ, λοιπόν, εγώ την Πολιτεία, για να ξέρουμε κι εμείς: την άδεια πρέπει να την πάρουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης ή από το δικαστήριο;».

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο»:
https://www.youtube.com/watch?v=F4oJIMrcj58&t=2s

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο»:
https://www.youtube.com/watch?v=nMcbYE3_yGQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: