Σειρά εργαστηρίων με αφορμή την ανάθεση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου Χωρικός Σχεδιασμός για την Διάσωση της Κυκλαδίτικης Ταυτότητας στην Πάρο Στα δύο τελευταία από τη σειρά των εργαστηρίων μας θα μιλήσουμε για τους άμεσους μεγάλους κινδύνους, αλλά και για τον μεγάλο περιφρονημένο πλούτο μας.
Ετούτη η χρονική στιγμή είναι οριακή για την εξέλιξη του νησιού μας.
Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η καταστροφική αστικοποίηση με όσα αυτή συνεπάγεται για τη φυσιογνωμία της Πάρου είναι δραματικός, εντείνοντας ανάμεσα στα άλλα τους κινδύνους που διατρέχει το νησί από την Κλιματική κρίση, που επίσης προχωρά με ταχύτατος ρυθμούς,
Όμως, ακόμα υπάρχουν τρόποι να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων. Στα προηγούμενα εργαστήρια συζητήσαμε αρκετούς από αυτούς. Ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο, ένας διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης, ένας σχεδιασμός του χώρου που θα προστατεύει, είναι εφικτοί στόχοι, αν όλοι μαζί θελήσουμε να κάνουμε κάτι γρήγορα και αποφασιστικά.
Σε αυτά τα 2 τελευταία εργαστήρια, συζητάμε για όσα μπορούμε και πρέπει να φροντίσουμε άμεσα: Τα υπέροχα αγροτικά μνημεία μας (κατοικιές, αναβαθμίδες, μονοπάτια,) που καταρρέουν αγνοημένα και χαμένα ανάμεσα στις νέες υπεροπτικές οικοδομές, τη πρωτογενή παραγωγή που πάσχει να κρατηθεί ζωντανή κάτω από μεγάλες πιέσεις, τους βυθούς των θαλασσών μας που ερημοποιούνται, τη γεωργική γη που χάνεται μέρα με τη μέρα. Όλα αυτά που κράτησαν το νησί ασφαλές, λειτουργικό και ακμαίο για χιλιετίες, και που αυτή τη στιγμή η κλιματική κρίση τα κάνει πιο πολύτιμα και αναντικατάστατα από ποτέ, γιατί όλα αυτά ενσωμάτωναν όλα όσα ο δυτικός πολιτισμός τώρα αναζητά ως βιοκλιματική σωτηρία.
Από τα προηγούμενα εργαστήρια έχουν ήδη προκύψει σημαντικές προτάσεις που, μέσω του Δήμου Πάρου, στείλαμε στην Εταιρεία Σαμαράς Α.Ε, για να παρθούν υπόψη στο σχεδιασμό του επικείμενου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την Πάρο. Όμως μέχρι τη θεσμοθέτηση του Τ.Π.Σ θα έχουν περάσει ακόμα τουλάχιστον δύο και πιθανότατα τέσσερα, εξαιρετικά κρίσιμα και αποφασιστικά χρόνια. Και υπάρχουν πολλά που μέχρι τότε θα έχουν ήδη εκ των πραγμάτων κριθεί. Και υπάρχουν πολλά που μέχρι τότε μπορούμε να προλάβουμε. Και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είμαστε εμείς. Όσοι αγαπήσαμε το νησί, όσοι ζούμε στο νησί. Μπορούμε να συνθέσουμε -και να αναλάβουμε- προτάσεις άμεσης δράσης, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα αναγκαία. Μπορούμε να είμαστε παρόντες.
Οι συν-ομιλητές που θα είναι μαζί μας αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν και τη θεωρητική γνώση και την άμεση εμπειρία που απαιτείται για να μας βοηθήσουν να εστιάσουμε στις πραγματικές συνθήκες που έχουμε μπροστά μας στην Πάρο, σήμερα.
Σας περιμένουμε. Σάββατο 20/4
Η Πάρος μπροστά στην διπλή επιβάρυνση: Κλιματική κρίση + Ανθρωπογενής Υπερφόρτιση. Τι είδους υποδομές χρειαζόμαστε; Χάρης Μπίσκος
Αρχιτέκτονας, Εμπειρογνώμονας δικτύωσης και προγραμμάτων του Κόμβου Κλιματικής Αλλαγής Μιχάλης Ραγκούσης
Ωκεανολόγος/ Βιολόγος, Ειδικός Διατήρησης Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α Μόνικα Θέμου
Χωροτάκτης Πολεοδόμος Θέμης Καρποδίνης
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου Κυριακή 21/4
Το τοπίο που αγαπήσαμε, το τοπίο που κινδυνεύει. Στοχεύοντας στη διαφύλαξη
Κατερίνα Κανακάρη
Περιβαλλοντολόγος, ερευνήτρια σε θέματα αγροτικής κληρονομιάς και ανάπτυξης. Σεμέλη Δρυμωνίτη
Αρχιτέκτων – Γεωγράφος, Ιδρυτικό Μέλος Μιτάτου Αμοργού Κατερίνα Μόσχου
Γεωπόνος, Ιδιοκτήτρια Τυροκομείου «Πάριον» Νίκος Μαλατέστας
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Πρόεδρος Πάρκου Πάρου και ΑΜΚΕ Αρχαίων Λατομείων Γιάννης Χατζόπουλος
Αρχαιολόγος, Αγρότης, Μελισσοκόμος, Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου
Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Τόνια Παντελαίου, 6974341367
| | | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου