slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στον ΑΝΤ1: «Αφού είναι στο "Καλάθι" τα αμνοερίφια, δεν γίνεται να πουληθούν 8 ευρώ!».

Τους λόγους για τους οποίους είναι ανέφικτο ο κτηνοτρόφος να αποσπάσει την, ικανοποιητική, τιμή των 8 ευρώ για το αρνί και το κατσίκι του φέτος το Πάσχα από τη στιγμή που αυτά βρίσκονται στο «Καλάθι του Πάσχα» και θα πουληθούν στα 10 ευρώ εξήγησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στον «αέρα» της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.

«Η Ε.Α.Σ. Νάξου προσπάθησε να αγοράσει στα 8 ευρώ από τον παραγωγό, αλλά δεν καταφέραμε να πουλήσουμε στα 10. Δεν γινόταν. Θα μπαίναμε μέσα. Οπότε, αγοράσαμε στα 7 ευρώ και διαθέσαμε στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ το προϊόν, το οποίο τώρα μπαίνει στο "Καλάθι" με 10 ευρώ. Θα είναι στο "Καλάθι" και αμνοερίφια από τη Νάξο. Ωστόσο, ήταν ένας… κράχτης! Πουλήσαμε στα σούπερ μάρκετ περίπου στα 9,30 με 9,40 ευρώ μαζί με τα υπόλοιπα έξοδα (ΦΠΑ, σφαγείου, μεταφοράς, κλπ) γιατί είχαμε αγοράσει στα 7», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης.

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Μιλώντας με παραγωγούς από την υπόλοιπη Ελλάδα μαθαίνω ότι προσπαθούν να πουλήσουν στα 8 ευρώ αλλά δεν τα καταφέρνουν, διότι το προϊόν έχει μπει στο "Καλάθι" του Πάσχα στα 10 ευρώ. Αν αγοραστούν τα αμνοερίφια στα 8 ευρώ, θα πρέπει έπειτα να πουληθούν πάνω από 10 ευρώ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν το πρόβλημα. Τα αμνοερίφια πωλούνται στα 6 με 6,70 ευρώ, όπως μαθαίνω. Εδώ στη Νάξο, δε, οι κτηνοτρόφοι πούλησαν από 6 ευρώ και κάτω. Πολύ χαμηλή τιμή. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ωστόσο, βλέπουμε να διατίθεται το προϊόν στα 14, στα 15, στα 16 ευρώ…».

Στη συζήτηση μπήκε, έπειτα, το ζήτημα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων, για το οποίο ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Υπάρχει σφραγίδα που δείχνει τον τόπο προέλευσης του προϊόντος. Εδώ και 15 μέρες, όμως, ζωντανά ζώα εισάγονται στην Ελλάδα από Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, κ.α., μένουν λίγο καιρό σε στάβλους ή άλλες μονάδες και, όταν πηγαίνουν στο σφαγείο, μπαίνει ελληνική σφραγίδα επάνω τους, οπότε δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε πλέον από τα ελληνικά».

Τέλος, οι παρουσιαστές της εκπομπής στάθηκαν και στο μεγάλο πρόβλημα της ανομβρίας που ταλανίζει το νησί μας. «Δυστυχώς», υπογράμμισε ο Δ. Καπούνης, «δεν έχει γίνει τίποτε από το 2009 μέχρι σήμερα για το φράγμα του Τσικαλαριού. Δεν υπάρχει νερό για τον αγροτοκτηνοτροφικό μας κόσμο. Για τον τουρισμό έφεραν αφαλατώσεις και θα υπάρχει νερό. Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν έχουν ενδιαφερθεί καθόλου… Τον Αύγουστο τι θα γίνει; Από πού θα ποτίζουμε; Δεν θα έχουμε να ποτίσουμε τις πατάτες! Τα πηγάδια έχουν στερέψει, οι γεωτρήσεις το ίδιο. Η Πολιτεία πρέπει να φέρει νερό με πλοία, με βυτία, να γεμίσουν τα φράγματα. Η κτηνοτροφία δεν θα υπάρχει πλέον στο νησί, θα καταστραφεί η αγροτιά, θα φύγουμε… Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κρατούν το νησί τον χειμώνα, αλλά δεν θα μείνει κανείς».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: