slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα Νέα Του Συνδέσμου Σικινητών

Λεπτομέρειες για τη πρόταση του Συνδέσμου την οποία
θα χρηματοδοτήσει το Cycladic Identity του Κυκλαδικού Μουσείου



Όπως είχαμε ανακοινώσει, στις 7 του Φλεβάρη το Cycladic Identity - το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κυκλαδικού Μουσείου η οποία χρηματοδοτεί προτάσεις φορέων σε συγκεκριμένους τομείς - μας ενημέρωσε ότι η πρόταση του Συνδέσμου με τίτλο “Καταγραφή της Χλωρίδας της Σικίνου και έκθεση αυτής στο κοινό” στον τομέα της Βιοποικιλότητας, θα χρηματοδοτηθεί με το αιτηθέν ποσό των 10.000 ευρώ το οποίο περιλαμβάνει αμοιβές επιστημόνων, ΦΠΑ, φόρο και ποσοστό ΕΛΓΟ. έναντι συγκεκριμένου έργου και εξόδων τα οποία έχουν προϋπολογιστεί. Η υπογραφή του συμφωνητικού έγινε και το έργο ξεκίνησε επίσημα την 1η Απριλίου. Τα χρήματά αυτά θα εκταμιευθούν μέσα στη διάρκεια ενός έτους (Απρίλιος 24 με Μάρτιος 25)




Η χαρά μας είναι μεγάλη όπως και και η ευθύνη μας να παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο μέσα στον ένα ημερολογιακό χρόνο ο οποίος διατίθεται για να ολοκληρωθεί.
Ο σχεδιασμός, που έγινε εξ ολοκλήρου από τον Σύνδεσμο (υπεύθυνος: Κώστας Πλατής), περιλαμβάνει τα εξής: μετάβαση στο νησί, τουλάχιστον τέσσερις φορές αυτή την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ομάδας βοτανολόγων από τη Θεσσαλονίκη (όλοι εξαιρετικοί επιστήμονες: η Ελένη Μαλούπα, διευθύντρια του τμήματος Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η βοτανικός Χαρά Χαραλαμπίδου και η Κατερίνα Γεωργιάδου), συλλογή δειγμάτων και αποξήρανσή τους και στη συνέχεια, στο εργαστήριο του ΕΛΓΟ, ταυτοποίηση και καταγραφή τους μέχρι του σταδίου υποείδους, με μεγάλη λεπτομέρεια δηλαδή.

Θα δοθεί έμφαση στα αρωματικά φυτά που είναι ντόπια αλλά γενικά θα εξεταστούν όσα περισσότερα φυτικά είδη γίνεται. Οι επισκέψεις θα είναι παντού, όπως σε μέρη που μπορεί να φυτρώνουν είδη που απαντώνται αποκλειστικά στη Σίκινο, σε μέρη που δεν δέχονται όχληση από τον άνθρωπο (όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας και το Παλαιόκαστρο) αλλά και πέριξ των οικισμών και σε μέρη όπου συναντάται διαφορετικό μικροκλίμα όπως η Βλυχάδα, η Επισκοπή και το Διαλισκάρι.

Επειδή είναι ακατόρθωτο να καταγραφεί όλη η χλωρίδα σε ένα τόπο τόσο πλούσιο σε βιοποικιλότητα, θα αποκαλέσουμε αυτή τη φάση ως “πρώτη φάση” και θα είμαστε εδώ να συνεχίσουμε τη προσπάθεια με ίδιους πόρους τα επόμενα χρόνια.

Θα γίνει και προσπάθεια να καταγραφούν και οι τοπικές ονομασίες όσων φυτών γίνεται καθώς και η εθνοβοτανολογία τους, δηλαδή η χρήση τους από τους ντόπιους σήμερα και στο παρελθόν.
Μια παρόμοια προσπάθεια αλλά σε εντελώς ερασιτεχνική βάση παρότι περιείχε επιστημονικά στοιχεία αντλούμενα από τη βιβλιογραφία, είχε γίνει και πριν 21 χρόνια όπου οι μαθητές του σχολείου Σικίνου είχαν συγκεντρώσει στοιχεία για τη χλωρίδα του νησιού κατά τη διάρκεια σχολικής εργασίας, και ο Σύνδεσμος είχε συνδράμει καλύπτοντας τα κόστη της έκδοσης σε βιβλίο της όλης εργασίας.

Εκτός από τις εργασίες στο πεδίο και το εργαστήριο, τα δείγματα θα εκτεθούν ως ερμπάριο (χοντρικά σαν το “Φυτολόγιο” που πολλοί φτιάχναμε στο σχολείο). Το ερμπάριο θα δημιουργηθεί από τους βοτανολόγους και θα μεταφερθεί στο νησί όπου θα εκτεθεί από την άνοιξη του 2025 και μετά. Ο ενδιάμεσος ένας χρόνος (Απρίλιος 24 με Μάρτιο 25) είναι ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το υπό χρηματοδότηση έργο.

Φυσικά προκύπτουν και ζητήματα για το μέλλον, όπως η ολοκλήρωση της συλλογής δειγμάτων με επισκέψεις και σε άλλες εποχές εκτός Άνοιξης και καλοκαιριού, η ψηφιοποίηση του ερμπαρίου για να ανέβει στο site του Συνδέσμου ώστε η πληροφορία να είναι διαθέσιμη από όλους ανά πάσα στιγμή και η δημιουργία ενός βοτανόκηπου με φυτά που θα έχουν πολλαπλασιαστεί από σπόρους και ιστό ντόπιων, Σικινιώτικων φυτών. Αυτά θα είναι οι επόμενες “φάσεις” του έργου, χρηματοδοτούμενες από τον ίδιο τον Σύνδεσμο στο βαθμό που μπορεί και με τον ρυθμό που μπορεί.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί στα αρωματικά φυτά της Σικίνου, ένα πλούτο της γης του νησιού, με τη καταγραφή τους, τη παρουσίασή τους και την ανάλυση τρόπων καλλιέργειάς τους. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο νησί το 2025 πριν το Πάσχα παρουσία των επισήμων από το Cycladic Identity.

Η πρόταση του Συνδέσμου βρήκε αρωγό και τον δήμο Σικίνου ο οποίος δέχτηκε πρόθυμα να καλύψει έξοδα όπως η μετάβαση και η φιλοξενία στο νησί των επιστημόνων από τη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο, κάτι το οποίο έπαιξε ρόλο στη θετική γνώμη των μελών της επιτροπής του Cycladic Identity, επιβραβεύοντας τις συνέργειες, τη συνεργασία φορέων δηλαδή. Η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος και ευχαριστούμε τον δήμο Σικίνου που είναι τόσο ανοικτός στη συνεργασία.

Θα καλύψουμε δημοσιογραφικά όλη τη πορεία ολοκλήρωσης του έργου ώστε να το…ζήσουμε όλοι μαζί!
Είναι η πρώτη φορά που ο Σύνδεσμος χρηματοδοτείται για ένα έργο το οποίο πρότεινε ο ίδιος από το μηδέν και αυτό μας γεμίζει χαρά μα και ευθύνες.

Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη της επιτροπής και τους ανθρώπους της πρωτοβουλίας Cycladic Identity.

Η παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, από το site του Cycladic Identity, έχει ως εξής:

”Στόχος μας στο Cycladic Identity είναι να συμβάλουμε στην προστασία της
πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των νησιών των Κυκλάδων και να αφήσουμε
θετικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, υποστηρίζοντας την υλοποίηση δράσεων για τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη της κυκλαδικής
ταυτότητάς τους. Ως κυκλαδική ταυτότητα ορίζουμε τα στοιχεία εκείνα και τις
δραστηριότητες που εμπίπτουν στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος /
(με έμφαση στη Βιοποικιλότητα) και της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των νησιών.




Σε μια εποχή που οι τοπικές κοινωνίες είναι περισσότερο από ποτέ ευάλωτες σε
φαινόμενα της σύγχρονης καθημερινότητας όπως ο αυξημένος τουρισμός,
η εγκατάλειψη των παραδοσιακών πρακτικών και η κλιματική αλλαγή, το Cycladic
Identity επιδιώκει να παρέχει τα μέσα αλλά και το κίνητρο στα νησιά να συμμετέχουν
ενεργά στη διατήρηση της κληρονομιάς τους, διαφυλάσσοντας τα στοιχεία εκείνα που τα έφεραν από το χθες στο σήμερα και που διαθέτουν τη δύναμη να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και στο μέλλον”





Μέρες Ποίησης στη Σίκινο τον Αύγουστο




Ο Σύνδεσμος Σικινητών ήθελε πάντα να αναπτύξει τον πολιτισμό στο νησί. Το ίδιο θέλει και το παρόν ΔΣ. Η αρχή έγινε πέρυσι με το πρόγραμμα των δράσεων όλο το καλοκαίρι.

Όμως, θέλαμε κάτι που να εξελιχθεί σε θεσμό. Κάτι που να αναδεικνύει τη “ποιητικότητα” του νησιού μας. Του νησιού του οποίου τη ποιητικότητα ύμνησε ο Οδυσσέας Ελύτης ο οποίος μας τίμησε αφήνοντάς μας παρακαταθήκη, εκτός από το έργο του, και το εκκλησάκι της Παντοχαράς.

Έτσι φτάσαμε στη σύλληψη της ιδέας να διοργανώσουμε τις Μέρες Ποίησης στη Σίκινο, γύρω από την ημέρα που λειτουργείται το εκκλησάκι της Παντοχαράς, στις 22 Αυγούστου.

Οι δράσεις έχουν οριστικοποιηθεί, οι συμμετέχοντες ποιητές, ηθοποιοί, εκπρόσωποι εκδοτικών οίκων, καλλιτέχνες, μουσικοί, έχουν προσκληθεί και σύντομα θα ανακοινώσουμε το πλήρες πρόγραμμα. Όλη η δράση έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να τύχει χρηματοδότησης και συνδιοργάνωσης και αναμένουμε τα αποτελέσματα των προτάσεων μετά το Πάσχα.






Το Καλοκαίρι του 2024 και οι πολιτιστικές του δράσεις




Το καλοκαίρι πέρυσι ήταν η επιστροφή, ουσιαστικά, μετά από την περιπέτεια των “έγκλειστων” ετών του Covid. Διοργανώσαμε αρκετές δράσεις, συναυλία, stand up comedy, σινεμά στην άμμο, στηρίξαμε τα πανηγύρια του Ιουλίου, βρεθήκαμε στον Άγιο Μάμα σε λειτουργία για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια και γενικά ήμασταν ενεργοί πολιτιστικά μετά από χρόνια.


Για το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξουν και πάλι δράσεις πολιτισμού οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθούν σε ένα από τα επόμενα newsletters.
Θα περιλαμβάνουν και πάλι συναυλία, stand up comedy και σινεμά με τους Κιμωλίστες, αλλά επιπλέον θα υπάρξει παράσταση θεάτρου, Καραγκιόζη και βραδιά ανάγνωσης παραμυθιού. Θα μαγειρέψουμε ντόπιες συνταγές και με ντόπια υλικά με γνωστή σεφ και θα χορέψουμε στη παραλία σε ένα πάρτι τη βραδιά της πανσελήνου. Θα συμμετέχουμε στις Φρυκτωρίες του 2024 ανάβοντας τις φωτιές της αρχαιότητας στη κορφή της Αγίας Μαρίνας και θα ξαναπάμε στον Άγιο Μάμα και στα πανηγύρια του Ιουλίου. Συν, βέβαια, τις Μέρες Ποίησης Στη Σίκινο γύρω από τις 22 Αυγούστου, όπως διαβάσατε παραπάνω.
Οι δράσεις αυτές προτάθηκαν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για χρηματοδότηση και συνδιοργάνωση και αναμένουμε τα αποτελέσματα μετά το Πάσχα και σε αυτή τη περίπτωση.





Ο εορτασμός της Παντάνασσας
στην Αθήνα




Στις 24 Μαρτίου έγινε στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Καλλιρόης, στον Νέο Κόσμο, ο εορτασμός της γιορτής της Παντάνασσας παρουσία πάρα πολλών συμπατριωτών μας και φίλων της Σικίνου που γέμισαν την αίθουσα θυμίζοντάς μας παλιότερες εποχές. Ακολούθησε αρτοκλασία και κέρασμα καφέ.
Το κόστος ανήλθε στα 620 ευρώ.
Την εικόνα για την νέα χρονιά ανέλαβε να φιλοξενήσει στο σπίτι της η Ρούλα Γαβαλά ενώ από πέρυσι είναι γνωστοί όλοι οι επόμενοι Σικινιώτες που θα φιλοξενήσουν την εικόνα για τα επόμενα χρόνια.
Ευχόμαστε σε όλους τους Σικινιώτες και φίλους του νησιού, χρόνια καλά, ειρήνη και αλληλεγγύη με τη χάρη Της να φωτίζει όλους μας.


Η βοήθεια του Συνδέσμου προς το Γυμνάσιο - Λύκειο της Σικίνου για την πραγματοποίηση της εκδρομής του.




Ο Σύνδεσμος, πιστός στη βοήθεια προς τους μαθητές του νησιού, κατέβαλε 500 ευρώ για την διεξαγωγή της εκδρομής των παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείου. Η καταβολή του ποσού ήρθε σε συνέχεια της αγοράς αξίας 400 ευρώ τον Νοέμβριο, για λογαριασμό των παιδιών, των χειροποίητων ημερολογίων και των γουριών τα οποία πωλήθηκαν τον Δεκέμβριο για να συγκεντρωθούν έξτρα χρήματα για την εκδρομή. Άρα, φέτος τα παιδιά έλαβαν εμμέσως, περισσότερα χρήματα!
Θα συνεχίζουμε να βοηθούμε το σχολείο της Σικίνου, όπως και όσο μπορούμε όπως κάνουμε χρόνια τώρα.


Το νέο προεδρείο της ΟΣΥΜΙΚ




Οι εκλογές της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων, στην οποία ανήκει ο Σύνδεσμος Σικινητών, εξέλεξε για τα επόμενα δύο χρόνια το νέο της προεδρείο μετά από τη ΓΣ τον Δεκέμβριο και τις εκλογές τον Ιανουάριο. Αυτό είναι:

Πρόεδρος ο Γιώργος Σταυρουλάκης, από την Ηρακλειά.
Αντιπρόεδρος η Φρατζέσκα Κουνάνη, από το νησί των Ανέμων
Γραμματέας η Άννα Γαβαλά, από τα Κατάπολα Αμοργού
Ταμίας ο Αντώνιος Κουζούπης, από τη Σέριφο (απερχόμενος Πρόεδρος)
Έφορος η Στέλλα Δεμένεγα και Μέλη ο Φοίβος Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και η Εύη Πρέκα.
Καλή θητεία και από εμάς.

Στην ΓΣ ο Σύνδεσμος εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Βενιέρη και το μέλος, Κώστα Πλατή ενώ στις εκλογές εξουσιοδοτήθηκε να παραστεί και να να ψηφίσει για λογαριασμό του Συνδέσμου, ο Μιχάλης Βενιέρης.


Η ανανέωση της συνδρομής σας
για το 2024



Ευχαριστούμε τους δεκάδες πατριώτες που έχουν ανανεώσει τη συνδρομή τους για το 2024. Σε περίπτωση που θέλετε να συνεχίσετε να είστε μέλος μας ή θέλετε να εγγραφείτε, μπορείτε να το κάνετε και ηλεκτρονικά.

Το κόστος είναι 10 ευρώ για το 2024 και μπορείτε να το καταθέσετε στον λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας IBANGR0501101890000018929602227. Δικαιούχος: ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΙΚΙΝΗΤΩΝ.

Μπορείτε με μια κατάθεση να πληρώσετε για πολλαπλές συνδρομές. Παρακαλούμε γράψτε οπωσδήποτε στην αιτιολογία το όνομα ή τα ονόματα για τα οποία πληρώνετε και στείλτε μας ένα email στο sikinosunion@gmail.com με μια διεύθυνση για να σας στείλουμε την απόδειξη ή τις αποδείξεις.

Είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να σας έχουμε κοντά μας, φυσικά όχι μόνο για οικονομικούς λόγους! Είναι ψυχολογική ανάταση για το ΔΣ να νιώθει ότι υποστηρίζεται από όσους Σικινιώτες υπάρχουν. Είναι ασφάλεια απέναντι σε κάθε αντιξοότητα ή επιβουλή. Είναι δύναμη να συνεχίσουμε και να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε. Και, κυρίως, ο Σύνδεσμος Σικινητών είναι οι Σικινιώτες και το νησί. Οπότε πως μπορεί να λείπετε εσείς;






















Δεν υπάρχουν σχόλια: