slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψήφισμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς για το φαινόμενο slapp

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Νέας Αριστεράς Κυκλάδων

Η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, ενόψει της εκδίκασης στο Εφετείο της αγωγής της ΟΝΕΧ - ιδιοκτήτρια εταιρεία του Νεωρίου - ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους και τους φορείς της Σύρου καθώς και σε όλους τους διωκόμενους από  τις πρακτικές slapp (στρατηγικές νομικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού).

Ψήφισμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς για το φαινόμενο slapp.

H Νέα Αριστερά χαιρετίζει τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία «anti – slapp» για την «προστασία των προσώπων που έχουν δημόσια παρέμβαση από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές διώξεις ή αγωγές» γνωστές και ως «στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού» και ζητάει την ταχύτατη ενσωμάτωση της στο ελληνικό δίκαιο.

Η Οδηγία, που εισάγει ένα πλαίσιο εγγυήσεων για την πρόωρη απόρριψη των σχετικών αγωγών από τα δικαστήρια, στοχεύει συνολικά στην προστασία δημοσιογράφων, ακτιβιστών, υπερασπιστών του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι ευάλωτοι σε καταχρηστικές μορφές παρενόχλησης ή και απόπειρας εξόντωσης από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα.

Μεταξύ των προτάσεων που υπερψηφίστηκαν ήταν η εφαρμογή της Οδηγίας σε ήδη ανοιχτές υποθέσεις και η δυνατότητα των θυμάτων να αναζητήσουν αποζημίωση και κάλυψη δικαστικών εξόδων. 

Στη χώρα μας έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις παλιότερα στις Σκουριές και πιο πρόσφατα στη Σύρο και θεωρούμε πως η Οδηγία θα αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας των πολιτών.

Με αυτή την αφορμή, η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς, ενόψει της εκδίκασης στο Εφετείο της αγωγής της ΟΝΕΧ ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στους κατοίκους και τους φορείς της Σύρου καθώς και σε όλους τους διωκόμενους από αυτές τις πρακτικές.

Δηλώνει ταυτόχρονα ότι στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα που σέβεται τόσο  τις εργασιακές σχέσεις με μόνιμες, ασφαλείς και καλοπληρωμένες δουλειές όσο και την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων. 

5/3/2024

Νέα Αριστερά Κυκλάδων

newleft.cyclades@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: