slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στο Blue Sky: «Στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, κρατάμε το νησί μας ζωντανό!».

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία κατέγραψε η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, καθώς κατετάγη στη δεύτερη θέση της λίστας του γαστρονομικού site Taste Atlas με τα 53 καλύτερα ευρωπαϊκά τυριά μεικτού γάλακτος!

Μιλώντας στην εκπομπή «Ραντεβού με την επικαιρότητα» του Blue Sky και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, στάθηκε σε αυτό το νέο επίτευγμα του κορυφαίου τυριού του νησιού μας, τονίζοντας: «Πρόκειται για ένα προϊόν εξαιρετικό, ένα προϊόν Π.Ο.Π., που έχει ωραία, γλυκιά γεύση, καθώς παράγεται από 80% κατ' ελάχιστον αγελαδινό γάλα. Χρειάζονται περίπου 11 κιλά γάλακτος για να παραχθεί ένα κιλό Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. Το προϊόν παράγεται μόνο από γάλα Νάξου».

Στο σημείο εκείνο, ο Δ. Καπούνης στάθηκε, ξανά, στο γεγονός ότι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου αποτελούσε και αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και της οικονομίας γενικότερα, της Νάξου: «Χρόνια τώρα κρατάμε, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία, τη γεωργία που έχουν αναπτυχθεί, όλο το νησί στη ζωή. Περίπου 21 χιλ. άνθρωποι, χειμώνα-καλοκαίρι, είναι εδώ στο νησί μας, όταν σε άλλα νησιά πηγαίνουν μόνο επαγγελματίες για να δουλέψουν το καλοκαίρι και τον χειμώνα εξαφανίζονται και τότε αυτά τα νησιά ερημώνουν».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε στην απόλυτα επιτυχημένη συμμετοχή της Ε.Α.Σ. Νάξου στη φετινή διεθνή έκθεση Food Expo: «Υποδεχθήκαμε πάρα πολλούς επισκέπτες και επαγγελματίες από όλον τον κόσμο, που ζητούσαν τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε σε 12 χώρες. Το τριήμερο της έκθεσης πραγματοποιήσαμε 62 περίπου συναντήσεις με επαγγελματίες από το εξωτερικό για συνεργασία. Είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., βέβαια, γιατί οι ποσότητες της πρώτης ύλης έχουν μειωθεί κατά πολύ. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής προωθείται στην ελληνική αγορά. Στο εξωτερικό εξάγουμε περίπου 50 τόνους, καθώς δεν μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερες ποσότητες λόγω του ότι είναι περιορισμένες οι ποσότητες της πρώτης ύλης».

Συμπληρώνοντας τη δήλωσή του για το θέμα αυτό, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κίνηση της Ε.Α.Σ. Νάξου να φέρει ζώα («μοσχίδες βελτιωμένης ράτσας», όπως διευκρίνισε) από την Ολλανδία για να ενισχύσει τη ζώνη γάλακτος του νησιού μας: «Τα ζώα θα εγκλιματιστούν στο νησί μας, θα τρέφονται με ζωοτροφές και θα πίνουν νερό από αυτό. Οι προδιαγραφές του Π.Ο.Π. αναφέρουν πως όταν το ζώο εγκλιματίζεται και εκτρέφεται στο νησί και παράγει γάλα, αυτό το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή του Π.Ο.Π. προϊόντος. Έτσι, ενισχύουμε τη ζώνη γάλακτος, ώστε να έχουμε περισσότερες ποσότητες τυριού στην αγορά. Παράλληλα, με το σύγχρονο, ελβετικού τύπου τυροκομείο μας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 4 μήνες και ήδη λειτουργεί, έχουμε βελτιωθεί όσον αφορά στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε για να παραχθεί το τυρί. Με αυτόν τον τρόπο, με τα σύγχρονα μηχανήματα που έχουμε, θα διαθέτουμε περισσότερες ποσότητες Γραβιέρας Νάξου στην αγορά».

Ερωτηθείς πόσο πωλείται η Γραβιέρα Νάξου, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Περίπου 16 με 16,40 ευρώ. Το κόστος παραγωγής, μαζί με τα μεταφορικά, στο 1 κιλό ξεπερνά τα 10,20 περίπου. Εμείς, όμως, είμαστε συνεταιρισμός. Συγκρατούμε και ελέγχουμε τις τιμές, δεν αισχροκερδούμε και θα δείτε στα σούπερ μάρκετ ότι η δική μας Γραβιέρα είναι η φθηνότερη. Αλλά, το κόστος είναι όσο προανέφερα, όταν στη Νάξο πληρώνουμε το ακριβότερο γάλα στον κόσμο! Στην Ολλανδία πληρώνουν 38 λεπτά – εμείς σήμερα πληρώνουμε 55-62 λεπτά το αγελαδινό και το αιγοπρόβειο 1,37 ευρώ το κιλό. Μόνο η πρώτη ύλη, λοιπόν, κοστίζει 8 ευρώ περίπου».

Τέλος, όσον αφορά στην τουριστική κίνηση στη Νάξο το τριήμερο της Αποκριάς, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε: «Θα έλθουν στη Νάξο τόσο Ναξιώτες που μένουν στην Αθήνα όσο και επισκέπτες από άλλα μέρη. Υπάρχει μεγάλη πληρότητα στα πλοία καθώς επίσης και στα ξενοδοχεία που είναι αυτήν την περίοδο ανοικτά. Η πληρότητα των ξενοδοχείων θα είναι στο 100%. Θα υπάρχει πολύς κόσμος, που θα έχει τα πάντα στη διάθεσή του! Το τριήμερο της Αποκριάς θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά και αναβίωση εθίμων, όπως των Κορδελάτων και των Κουδουνάτων – μάλιστα, φέτος, για πρώτγη φορά, οι Κορδελάτοι θα συμμετάσχουν και στο καρναβάλι του Δήμου Αθηναίων! Όποιος έλθει στη Νάξο, θα περάσει πάρα πολύ όμορφα!».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: