Η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών», έχει καθιερωθεί να τιμάται, στις 8 Μαρτίου κάθε έτους, ως υπενθύμιση του συνεχούς αγώνα για την προώθηση και την πραγμάτωση της ισότητας των φύλων παγκοσμίως. Αυτή η ημέρα δεν αποτελεί μόνον έναν επετειακό εορτασμό των επιτευγμάτων και των αγώνων διεκδίκησης των γυναικών, αλλά και μια έκκληση για ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν.
Την ημέρα αυτή καθίσταται αναγκαίο να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και το έργο που χρειάζεται να πραγματοποιηθεί για να διασφαλιστεί ένας κόσμος, όπου όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα μπορούν να ζουν χωρίς διακρίσεις και να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες.
Παρά τις σημαντικές αλλαγές που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, οι έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ παράλληλα οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω δράση.
Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να αμφισβητηθούν τα έμφυλα στερεότυπα που διαιωνίζουν την ανισότητα και περιορίζουν τις δυνατότητες των γυναικών και των κοριτσιών. Αυτό απαιτεί και τη συμμετοχή ανδρών και αγοριών ως συμμάχων στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, καθώς και την προώθηση μιας κουλτούρας σεβασμού και ισότητας στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία και την κοινότητα.
Η στήριξη των γυναικών στον αγώνα τους για ισότητα δεν είναι μόνον θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικοδόμησης ενός πιο ευημερούντος και ειρηνικού κόσμου. Όταν οι γυναίκες ενισχύονται οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, ωφελούνται ολόκληρες οι κοινότητες.
Για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας, απαιτείται η συνέχιση και ο εμπλουτισμός θεσμικών μέτρων και πολιτικών που να ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τα κορίτσια και να διασφαλίζουν την ορατότητά τους σε όλα τα πεδία και τους τομείς. Αυτό, ενδεικτικά, περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως επίσης την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) έχει αναπτυχθεί από το 2012 το Πανελλαδικό Δίκτυο 65 υποστηρικτικών δομών για την αντιμετώπιση της βίας/ή και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών. Το Δίκτυο αυτό αποτελείται από 44 Συμβουλευτικά Κέντρα, 20 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους και την 24ωρης λειτουργίας Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (365 μέρες τον χρόνο).
Στη Σύρο λειτουργεί, από τον Απρίλιο του 2013, Συμβουλευτικό Κέντρο, υπό τη διοίκηση και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, ανήκει στο Πανελλαδικό Δίκτυο και απευθύνεται σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή έμφυλης βίας, παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη, συνοδεία, παραπομπές κ.λπ.), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.
Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου
Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00
Τηλέφωνο: 22810 76496
E-mail: ermoupoli@isotita.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου