slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στο Mega: «Θα γίνει νέο συλλαλητήριο, αν δεν ενισχυθούμε! Εκτιμούμε πως κάτι θα δοθεί!».

Τον απολογισμό του πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη, έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο».

Επίσης, ο Δ. Καπούνης, που συμμετείχε στο συλλαλητήριο μαζί με αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού μας, αναφέρθηκε και στη συνέχεια των κινητοποιήσεων των παραγωγών, εκτιμώντας πως εάν οι τελευταίοι δεν ενισχυθούν από την κυβέρνηση θα γίνει κι άλλο συλλαλητήριο. Μετέφερε, πάντως, τις εκτιμήσεις των αγροτών της χώρας πως, λόγω ευρωεκλογών, «κάτι θα δοθεί».

Ο Δ. Καπούνης ξεκίνησε αναφέροντας: «Είμαστε στον στάβλο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου βρίσκεται το ζωικό κεφάλαιο που έχουμε φέρει για να το δώσουμε στους κτηνοτρόφους της Νάξου για να ενισχύσουμε τους ίδιους και τη ζώνη γάλακτος του νησιού μας. Μάλιστα, την άλλη Δευτέρα φεύγουμε για Ολλανδία για να φέρουμε άλλα 100 ζώα για τον ίδιο σκοπό. Έχουν φύγει πάρα πολλά ζώα από τη Νάξο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρώτη ύλη (το γάλα) και να υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειψη Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.».

Αναφορικά με το αγροτικό συλλαλητήριο, ο Δ. Καπούνης σχολίασε: «Ήταν μία ειρηνική συγκέντρωση. Δεν άνοιξε μύτη, για πρώτη φορά στην Αθήνα δεν υπήρχαν επεισόδια. Οι αγρότες περιφρουρήσαμε και διαφυλάξαμε τη συγκέντρωση και, εάν δεν πάρουμε κάποια χρήματα, θεωρώ πως θα γίνει κι άλλο συλλαλητήριο. Ο κόσμος κατάλαβε. Ήταν μαζί μας. Έρχονταν άνθρωποι και μας έλεγαν να μην φύγουμε από εκεί, γιατί "θέλουμε να τρώμε ελληνικά προϊόντα και ποιοτικά και να ξέρουμε τι τρώμε", όπως μας έλεγαν!».

Ερωτηθείς, έπειτα, από τους παρουσιαστές όσον αφορά στο… ταμείο που έκαναν οι αγρότες και τι περιμένουν από εδώ και πέρα μετά το σπουδαίο συλλαλητήριο της περασμένης Τρίτης, ο Δ. Καπούνης απάντησε: «Κατ' αρχάς, το ταμείον είναι… μείον! Δεν κάναμε ταμείο! Δεν πήραμε τίποτα και περιμένουμε… Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις μέχρι και τη Δευτέρα, που θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα της ΚΑΠ, μήπως και αλλάξει κάτι. Θα υπάρξουν κάποιες δράσεις τη Δευτέρα, λ.χ. με τρακτέρ που θα μπαίνουν σε πόλεις ή καταλήψεις δημόσιων κτιρίων (όπως δήμων, περιφερειών, κ.ά.) και μετά βλέπουμε αν θα συνεχίσουμε, αν και μάλλον τα μπλόκα θα σταματήσουν Δευτέρα ή Τρίτη. Η εκτίμηση, πάντως, όλων, αγροτών, συμμετεχόντων στα μπλόκα και συνεταιρισμών, είναι πως, λόγω ευρωεκλογών, θα δοθεί κάτι».

Συνεχίζοντας, ο Δ. Καπούνης επεσήμανε ξανά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα του νησιού μας: «Η ΚΑΠ μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα και να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις όσον αφορά στην "πράσινη" ανάπτυξη ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να πάρουν τις επιδοτήσεις που πρέπει να πάρουν. Ειδικά εδώ στη Νάξο, τα κόστη μας είναι μεγάλα και υπάρχει τεράστια διαφορά σε αυτά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Λ.χ., το πετρέλαιο εδώ είναι στο 1,95 και η βενζίνη στο 2,15, ενώ εκτός από τα καύσιμα έχουμε και τα μεταφορικά (είτε για να έλθει κάτι στη Νάξο είτε για να μεταφερθεί από αυτή), που έχουν πολλαπλασιαστεί από το 2021».

Δείτε το απόσπασμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: