slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκτός σχεδίου δόμηση / ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ



--




-----


από τη Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία
Φωτογραφία που δείχνει τον όρμο του Αποκοφτού στην Σίφνο

Δελτίο Τύπου

Εκτός σχεδίου δόμηση:

Η Σίφνος υπό πίεση

του Γιάννη Παλαιολόγου

Το ζήτημα της δόμησης – του όγκου, της μορφής και του ελέγχου της – βρίσκεται στην καρδιά των προκλήσεων βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες. Με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο που θα καθορίσει το μεταβατικό καθεστώς στις εκτός σχεδίου περιοχές ως την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (τέλη του 2025), θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε πολύπλευρα το σύνθετο αυτό ζήτημα. Στην πρώτη μας έρευνα διερευνήσαμε τις αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες των Κυκλάδων στις κυοφορούμενες διατάξεις, οι οποίες ήταν διαμετρικά αντίθετες από αυτές των συλλόγων πολεοδόμων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στη δεύτερη, που δημοσιεύθηκε σήμερα, εμβαθύνουμε στην περίπτωση της Σίφνου και το πώς (δεν) λειτουργεί στο νησί το σύστημα ελέγχου της δόμησης. Με την πολιτική πίεση που ασκείται από ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων, από απλούς νησιώτες που θέλουν να πουλήσουν ακριβά τη γη ως το λόμπι των μηχανικών και τους ραγδαία πολλαπλασιαζόμενους επενδυτές, το κύμα της τσιμεντοποίησης των Κυκλάδων δείχνει ασταμάτητο στο ορατό μέλλον.

Το περιεχόμενό της έρευνας είναι διαθέσιμο στο κοινό και τα ΜΜΕ για αναδημοσίευση με άδεια Creative Commons (CC-ΒΥ).

Πλοηγηθείτε στο sustainablecyclades.gr και διαβάστε τις έρευνες από την ομάδα των Βιώσιμων Κυκλάδων, σχετικά δημοσιεύματα, γνωρίστε τον δραστήριο τοπικό τύπο και ενημερωθείτε για δραστηριότητες που συμβαίνουν τώρα στις Κυκλάδες.

Τι είναι οι «Βιώσιμες Κυκλάδες»

Βάλτε κι εσείς το λιθαράκι σας για Βιώσιμες Κυκλάδες. Επικοινωνήστε μαζί μας, εμπιστευτικά αν θέλετε, και βοηθήστε μας να συγκεντρώσουμε στοιχεία.

Facebook iconTwitter icon

#sustainablecyclades

Δεν υπάρχουν σχόλια: