Αντώνης Γκιόκας
Αμηχανία στην ευρύτερη Κεντροαριστερά προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024 το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για διαφορετικούς λόγους, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Αντίθετα, φαίνεται ότι το ΚΚΕ θα αποκτήσει ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτή τη σύγκρουση με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ και η Νέα Αριστερά ευελπιστεί να αυξήσει το κύρος της στον προοδευτικό κόσμο και τη νεολαία.
Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τον φοιτητικών συλλόγων, εμφανίζεται η κυβέρνηση, που έχει οριοθετήσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ως τη νούμερο ένα προτεραιότητα της για το 2024.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αμέσως μετά τις γιορτές, θα ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου θα τα ενημερώσει για το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδίου.
«Ναι» το ΠΑΣΟΚ, «όχι» η ΠΑΣΠ
Αν και η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει ότι θα περιμένει να δει το νομοσχέδιο στο σύνολο του, αφήνοντας ανοιχτό το να «γκρινιάξει» για επί μέρους ζητήματα, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι από θέση αρχής, λέει «ναι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όμως, η θετική διάθεση του ΠΑΣΟΚ -που προσπαθεί να συγκρατήσει τη συντηρητική του βάση- φαίνεται ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την ΠΑΣΠ, τη φοιτητική οργάνωση του κόμματος, που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ενισχύεται και πάλι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, η ΠΑΣΠ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν και θα έρθει το νομοσχέδιο, γεγονός που θα δημιουργήσει έναν επιπλέον «πονοκέφαλο» στον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μεμονωμένα «ναι»
Η Κουμουνδούρου, μετά από αρκετές παλινωδίες τους προηγούμενους μήνες -όταν το θέμα δεν είχε καν τεθεί από το Μέγαρο Μαξίμου- κατέληξε να πει «όχι» στην επερχόμενη κυβερνητική πρωτοβουλία.
Είναι σίγουρο πως σε μεγάλο βαθμό θα δυσαρεστήσει τμήμα των ψηφοφόρων του - ειδικά εκείνων που αναζητούν στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, έναν κεντρώο πολιτικό αρχηγό. Όμως, το DNA του κόμματος, όσο και να έχει «αλλοιωθεί» το τελευταίο διάστημα, προβάλει ακόμα κάποιες αντιδράσεις στην πλήρη φιλελευθεροποίηση του και τη «δεξιά» στροφή που πραγματοποιεί.
Οι δυνάμεις του στα ΑΕΙ της χώρας είναι απειροελάχιστες, ενώ έχει απωλέσει και μεγάλο τμήμα των πανεπιστημιακών που βρίσκονταν στο κόμμα. Έτσι, δύσκολα θα μπορέσει να παρέμβει δυναμικά στο «κυοφορούμενο» φοιτητικό κίνημα, ενώ οι θετικές δηλώσεις βουλευτών του υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα τον απομονώσουν ακόμα περισσότερο από την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Πρωταγωνιστής ο Περισσός
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγάλος γνώστης των πολιτικών θεμάτων για να αντιληφθεί ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με δεδομένη την αμφίσημη στάση που κρατούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσπαθήσουν να πιαστούν από λεπτομέρειες για να στηρίξουν το «ναι» και το «όχι» τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ο Περισσός θα στηριχτεί σε θέσεις αρχής.
Επίσης, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια είναι εδώ και δύο χρόνια πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, έχοντας υποσκελίσει τη ΔΑΠ, κάτι που σημαίνει ότι ο Περισσός θα πρωταγωνιστήσει και στους αγώνες των φοιτητών, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το κύρος του στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου