slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μεταφορικό Ισοδύναμο – Κουτουλάκης:” Οι Νησιώτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, θα πάρουν τα χρήματά τους” (video)

Απόnaxospress
Καθησυχαστικός σε ότι αφορά τις πληρωμές μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου ήταν ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μάνος Κουτουλάκης.

Από τη Χίο όπου παραβρέθηκε την Παρασκευή στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» (το οποίο διοργανώνεται 3-5 Νοεμβρίου στη Χίο από την «Τριήρης Αναπτυξιακή ΑΕ ΑΟΤΑ» και το «Forum Training & Consulting») μίλησε και για τον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που εξετάζεται να είναι προσαρμοσμένο ανά ομάδα νησιών.

Ερωτηθείς με αφορμή την επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου που έθετε το θέμα της μη καταβολής του Μεταφορικού Ισοδύναμου τόνισε στη δήλωσή του «ότι οι επιχειρήσεις, έχουν πληρωθεί για το Α’ εξάμηνο του 2022, οι αιτήσεις του Β΄ εξαμήνου ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχει μια σταθερή ροή. Εκείνο που όντως υπάρχει μεγάλο διάστημα το οποίο έχει παρέλθει, είναι για τις μετακινήσεις των επιβατών, ενέργειες που κάνει η πολιτική ηγεσία, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός για να έχουμε τις σχετικές πιστώσεις ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια σταθερή ροή. Σε κάθε περίπτωση, ανειλημμένες υποχρεώσεις του κράτους πάντα πληρώνονται. Επομένως, οι νησιώτες δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε σε σχέση με την απόδοση των οφειλόμενων πόρων γι’ αυτούς».

Στο ερώτημα αν υπάρχει σκέψη για κατάργηση του μέτρου ο κ. Κουτουλάκης σημείωσε ότι «κανένα μέτρο δεν καταργείται. Μπορεί να προσαρμόζεται να εξορθολογίζεται. Έχουμε ήδη διαπιστώσει και κακή χρήση του μέτρου και με διασταυρώσεις που γίνονται από την ΑΑΔΕ, θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση μεταφορικό ισοδύναμο, είτε λέγεται μεταφορικό ισοδύναμο είτε οπωσδήποτε αλλιώς, θα έχει στόχευση στους νησιώτες προσαρμοζόμενο για να καλύψει τις ανάγκες».

Σημείωσε ότι κάθε νησί είναι διαφορετικό και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε και στο μεταφορικό ισοδύναμο. «Άλλες οι ανάγκες της Χίου, άλλες της Ρόδου, άλλες της Κρήτης. Νομίζω το 2024 θα μπορούμε να δούμε ένα πιο στοχευμένο μέτρο και όχι κατάργηγή του», κατέληξε ο Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής Μάνος Κουτουλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: