slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιοι έχουν επιτέλους αυτά τα 138 δις € των καταθέσεων; Δείτε τα διαθέσιμα στοιχεία!


Κώστας Παπαϊωάννου
Τι θα κάνει η ασφαλιστική αγορά για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (δείτε εδώ) το Νοέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν μεν κατά 409 εκατ. €, αλλά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος με μέση μηνιαία αύξηση 
στο 4,2%, από 4,3% τον προηγούμενο μήνα.
Άρα το συμπέρασμα παραμένει. Υπάρχουν περίπου 138 δις. € των νοικοκυριών σε τραπεζικές καταθέσεις αναξιοποίητα, με σχεδόν μηδενικό ή έστω πολύ χαμηλό επιτόκιο! (δείτε εδώ)

Οι διευθύνσεις πωλήσεων, marketing και στατιστικής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των επισήμων φορέων εκπροσώπησης της ασφαλιστικής αγοράς θα έπρεπε να έχουν βαρέσει συναγερμό, προκειμένου να συγκεντρώσουν συστηματικά αυτά τα στοιχεία και τα δεδομένα και να τα επεξεργαστούν, για να μπορέσουν να βοηθήσουν και να κατευθύνουν ορθολογικά τα δίκτυα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά! Παρόλα αυτά ΔΕΝ βλέπουμε να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση! Πως θα αναπτυχθούν οι πωλήσεις χωρίς κεντρική συστηματική βοήθεια και εκπαίδευση των δικτύων πώλησης;

Ποια είναι όμως αυτά τα νοικοκυριά που έχουν όλα αυτά τα διαθέσιμα χρήματα και πως μπορούμε να τα εντοπίσουμε; Σε αυτά θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, προκειμένου αφενός μεν να δώσουν διεξόδους για την άριστη χρησιμοποίησή τους στους πελάτες και τους υποψήφιους πελάτες τους και αφετέρου δε να αυξήσουν την προσωπική τους παραγωγή, αλλά και την συνολική ασφαλιστική παραγωγή, που επί χρόνια παραμένει κολλημένη στο 2,5% του ΑΕΠ και δεν ανταγωνίζεται επ’ ουδενί τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους ανάπτυξης;

Σκεφτείτε ότι αυτά τα δεδομένα, εφόσον συνδυαστούν με τα επίσημα δεδομένα (για παράδειγμα) της ΑΑΔΕ (εφορίας), ή της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, μπορούν να βγάλουν πραγματικούς θησαυρούς!

Πάρτε μια γεύση από τα στοιχεία που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ!

Οι Έλληνες φορολογούμενοι, τα νοικοκυριά, διαθέτουν σήμερα 4.096.198 αυτοκίνητα, 93.737 σκάφη αναψυχής, 391 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία είναι δηλωμένα στο όνομά τους. Επίσης, 14.364 νοικοκυριά δηλώνουν στην Εφορία ότι έχουν εξωτερική πισίνα και 251 διαθέτουν εσωτερική πισίνα στην κατοικία τους. Πόσα απ’ όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι ασφαλισμένα; Πόσα είναι ανασφάλιστα ή υπασφαλισμένα ή ελλιπώς ασφαλισμένα μέσω aggregators;



NEWSLETTER

Λάβετε τα καλύτερα του Nextdeal στα εισερχόμενά σας, κάθε μέρα.




Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΑΑΔΕ σε 6.529.279 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν το 2021 και αφορούν εισοδήματα του 2020. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το συνολικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2021 ανήλθε στα 79,727 δισ. €, έναντι 78,358 δισ. € το 2020 και 75,224 δισ. € το 2019.

Από την εν λόγω επεξεργασία προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία όπως τα ακόλουθα:1.199 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 900.000 €! Μάλιστα, την πρώτη χρονιά της πανδημίας οι πλούσιοι τριπλασιάστηκαν, αφού από 393 που ήταν το 2019, έφθασαν στους 1.199 το 2020.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, αν υποθέσουμε ότι αυτή αφορά τις δηλώσεις εισοδημάτων από 20.000 € έως και 50.000 €, ήταν 986.382 (σχεδόν 1 εκατ. νοικοκυριά).
Από το συνολικό εισόδημα των 79,727 δισ. € τα 32,5 δισ. € δηλώθηκαν από μισθωτούς, τα 24,89 δισ. € από συνταξιούχους, τα 10,7 δισ. € από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τα 8,242 δισ. € από εισοδηματίες και τα 3,3 δισ. € από φορολογούμενους με αγροτική δραστηριότητα.
61.997 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαθέτουν εισοδήματα, ακίνητα, καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
978.051 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών που συνολικά φθάνουν τα 3,44 δισ. €
4.697.685 νοικοκυριά διαμένουν σε κύρια ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη κατοικία, ενώ 941.324 εμφανίζονται με δευτερεύουσα κατοικία.
102.183 φορολογούμενοι πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία καταβάλλοντας συνολικά 409 εκατ. €.
4.124 φορολογούμενοι καταβάλλουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, σοφέρ και δασκάλους, συνολικής αξίας 33,658 εκατ. €.

Όλα αυτά σε ένα σύνολο πληθυσμού περίπου 10 εκατ. ανθρώπων!

Που «κρύβονται» όλοι αυτοί οι (υποψήφιοι) πελάτες; Θα βοηθήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, με τις δυνάμεις που έχουν, να τους εντοπίσουμε με σχετική, έστω στατιστική, προσέγγιση;

Θα εκπαιδεύσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σύγχρονα τα δίκτυά τους, προκειμένου να αναπτυχθούν οι πωλήσεις και να αναπτυχθούν τα πελατολόγια, σε μια ανασφάλιστη Ελληνική αγορά;

Ποιος είναι ο Κώστας Παπαϊωάννου

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ασφαλιστικών γνωστικών αντικειμένων, με πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία.

Έχει γράψει τα βιβλία «Επενδύσεις και Ασφάλιση», εκδόσεις Σπύρου 2021, που αφορά τις πιστοποιήσεις της ΤτΕ στα προϊόντα Unit Linked και «Ασφαλιστικοί Πράκτορες», Εκδόσεις Σπύρου 2022, που αφορά τις υποχρεωτικές γνώσεις και τις πιστοποιήσεις γνώσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, από την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχει επιπλέον συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων του ΕΙΑΣ και του ΕΤΙ. Είναι αρθρογράφος του Next Deal.

Συνεργάζεται ως ειδικός επιστήμονας, για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διδάσκει στο ΜΒΑ Τραπεζικής και Ασφαλιστικής Διοίκησης, καθώς και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΚΠΑ. Επιπλέον συνεργάζεται και διδάσκει στο ΕΙΑΣ και στο ΕΤΙ (Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο - ΕΕΤ), καθώς και σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

Έχει κάνει σπουδές οικονομικής κατεύθυνσης και μεταπτυχιακές σπουδές στα ασφαλιστικά. Έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις εκπαίδευσης, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: