slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο η διάταξη που αφορά τα σμυριδορυχεία Νάξου»

Την απόσυρση του άρθρου 48 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με τα σμυριδορυχεια Νάξου, ζήτησε στην ομιλία του στην επιτροπή επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο κ. Χριστοδουλάκης, ως ειδικός αγορητής του νομοσχεδίου, αναγνώρισε την αναγκαιότητα να δοθεί λύση στη λειτουργεία του σμυριδορυχείου Νάξου αλλά έψεξε την κυβέρνηση για το βιαστικό και αναιτιολόγητο της ρύθμισης που φέρνει.
«Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος μεταβιβάζει τόσο βιαστικά την αρμοδιότητα του στον Δήμο Νάξου, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε μεταβατική περίοδο. Στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, αναφέρεται ότι η μεταβίβαση αυτή θα συμβάλλει στην άμεση επαναλειτουργία των ορυχείων. Όμως πώς θα γίνει αυτό; Διαθέτει ο Δήμος Νάξου το κατάλληλο επίπεδο οργανωσιακής και επιχειρησιακής αρμοδιότητας για κάτι τέτοιο»; διερωτήθηκε και επεσήμανε ότι η μεταβίβαση αρμοδιότητας χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση πόρων θα οδηγήσει σε ασφυξία τα ορυχεία και σε ενδεχόμενο κλείσιμο τους.
Στηρίζοντας τις θέσεις των σμυριδεργατών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της ανάγκης για ένα βιώσιμο σχέδιο το οποίο θα δίνει νέα πνοή στα ορυχεία και θα βοηθήσει όντως να αναπτυχθούν τα 6 ορεινά χωριάτης Νάξου που εξαρτώνται οικονομικά από την δραστηριότητα αυτή.
Τόνισε δε, ότι χρειάζεται ένα business plan για την εμπορική εκμετάλλευσης της σμύριδας και επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τη συνέχιση λειτουργείας των ορυχείων.
«Ας τελειώσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η αδιαφορία της κυβέρνησης προς τους κατοίκους της Νάξου, που απασχολούνται στην εξόρυξη της σμύριδας και ας δοθεί μια λύση που αναβαθμίζει τα χωριά και δεν οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή τους», κατέληξε.

Μανώλης Χριστοδουλάκης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής



Δεν υπάρχουν σχόλια: