Αυτό, τουλάχιστον, κατανόησε σειρά στελεχών από ορισμένες τοποθετήσεις, «δείχνοντας» προς την πλευρά των «νεοπροεδρικών», που άνοιξαν παράθυρο για νέα μετάθεση, τη στιγμή που το θέμα αποτελεί «αιτία πολέμου» για την πλευρά Τεμπονέρα. Ήδη χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας ζήτησε το Συνέδριο να διεξαχθεί μέχρι τα τέλη Γενάρη, ώστε στην συνέχεια να υπάρχει χρόνος ανασυγκρότησης του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών, ενώ δεν απέκρυψε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, πως στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκαν «δεύτερες σκέψεις» για το συνέδριο, με τις οποίες ο ίδιος διαφωνεί. «Τώρα είναι η ώρα το έκτακτο συνέδριο, να συζητήσει την κατάργηση των γραφειοκρατικών πλέον τάσεων και την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης που θα μπορούν να δημιουργούνται, να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν, από συνέδριο σε συνέδριο» τόνισε ο κ. Τεμπονέρας.

Προβληματισμένη με την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται και η πτέρυγα των «Προεδρικών», ενώ η διεξαγωγή του είναι κρίσιμη και για την εύρυθμη κομματική λειτουργία, όπως υπογραμμίζεται, με βάση το γεγονός ότι τα κομματικά όργανα έχουν μείνει… μισά σχεδόν μετά τη διάσπαση, ενώ ανασυγκρότησης χρήζουν και οι κομματικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα.

Τσιόκας: «ορόσημο η απόφαση να μην αναβάλει για 4η φορά» το συνέδριο

Αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στο «στρατόπεδο» Τεμπονέρα, από πλευράς του ο Χάρης Τσιόκας, στενός συνεργάτης του Διονύση Τεμπονέρα, ανέφερε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» πως είναι «ορόσημο η απόφαση να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου». Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιόκας, «κατανοώ και σέβομαι τους λόγους που οδήγησαν τους συντρόφους στη συγκεκριμένη επιλογή. Σκέφτομαι ωστόσο, ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτό το οξυγόνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία, για τη διαμόρφωση πλειοψηφιών που αντιπαραθέτουν εναλλακτική πολιτική πρόταση». Ωστόσο, «γίνεται πλέον καθοριστική η ανάγκη (και σ αυτό ένα μεγάλο δίκτυο στελεχών έχουμε καταθέσει τη συμβολή μας θεωρώντας το κομβικό σημείο), ο Συριζα ΠΣ να μην αναβάλει για 4η φορά τη διεξαγωγή ενός εξωστρεφούς συνεδρίου! Είναι μια οριογραμμή για την ανάγκη να αλλάξει η εσωστρεφής κομματική ατζέντα. Για να καταστούν ενεργά τα 150χιλιαδες νέα μέλη και διακριτή η πρόθεση βιώσιμης κοινωνικής γείωσης του πολιτικού φορέα». «Γιατί βρίσκεται πλέον σ ένα κρισιμο σταυροδρόμι ώστε να καταστήσει σαφες αν επιλέγει το δρόμο του αριστερού σοσιαλιστικού εναλλακτικού κομματος εξουσίας ή αν θα διολισθήσει σε μια κοινωνικά αδιάφορη εσωστρέφεια. Κι αυτό προϋποθέτει την ενεργοποίηση των αντιπροσωπευτικών καταστατικών συλλογικών οργάνων που στην πορεία προς το συνέδριο θα προσκαλούν για σύγχρονες συνθέσεις», καταλήγει ο κ. Τσιόκας.

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις

Την ίδια ώρα σε μαρτύριο της σταγόνας εξελίσσεται η διαδικασία των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σήμερα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις στελεχών και μελών του κόμματος που αποχαιρετούν την Κουμουνδούρου ένα 24ωρο μετά το... μαντήλι που κούνησε η ομάδα «6 συν 6».

Δύσκολο αναμένεται να είναι και το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς προοιωνίζονται νέες αποχωρήσεις, αφού το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας, με το κλίμα να έχει βαρύνει πάρα πολύ, όπως διαφάνηκε και από τις επετειακές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου στις οποίες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχαν στην πορεία στο μπλοκ των φοιτητών του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, εντείνοντας τις διεργασίες στα νεότερα ηλικιακά στρώματα του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι από την ώρα που έφυγε η «Ομπρέλα», 1.000 άτομα ζήτησαν να διαγραφούν από το κόμμα, ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά δηλαδή και την αποχώρηση της τάσης «6 συν 6», έχουν γραφτεί 125 νέα μέλη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.

Σήμερα, Παρασκευή, μέχρι το μεσημέρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, και ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης, με τους δύο τελευταίους, μάλιστα, να επικαλούνται στις αναρτήσεις-ανακοινώσεις τους τη φράση «ψυχή βαθιά», το σύνθημα που χρησιμοποίησαν οι αντάρες του ΕΛΑΣ.