slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κινηματογραφικό φεστιβάλ Αμοργού : Ο Πολιτισμός και η Τέχνη του Κινηματογράφου «συναντήθηκαν» στην Αμοργό, γοητεύοντας το διεθνές κοινό! 14ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού: 12-17 Νοεμβρίου, 2023!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδιοργάνωσαν και φέτος, όπως τα τελευταία χρόνια, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού,  που συμμετείχαν , διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν ελληνικές αλλά και ξένες ταινίες από όλο τον κόσμο.

Είναι ένα Φεστιβάλ διεθνώς αναγνωρισμένο και είναι επίσημο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ CIFFT, που εδρεύει στη Βιέννη. 

Το 14ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού έλαβε χώρα από 12/11 έως 17/11 του 2023 κα περιελάμβανε διαγωνιστικό τμήμα με τουριστικές ταινίες και ντοκυμαντέρ από την Ελλάδα τον διεθνή χώρο.

Η 6η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμοργού,  φέτος πραγματοποιήθηκε καθ ολοκληρία σε όλα τα σχολεία της Αμοργού (Δημοτικά, Γυμνάσιο & Λύκειο)  για όλους τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους και τους καθηγητές που ενδιαφέρονται για την Τέχνη του Σινεμά.

‘Εγιναν  workshops, masterclasses και σημαντικές ομιλίες για τη φωτογραφία και το βίντεο, με παρότρηνση να κινηγούν το όνειρο τηε δημιουργίας.

 . Στα πλαίσια του 20ου διεθνούς  Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ που διεξήχθει παράλληλα, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν σε όλα τα σημαντικά μέρη του νησιού, όπως στην παραδοσιακή πρωτεύουσα Χώρα, στο ιστορικό Βυζαντινό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, στους αρχαίους οικισμούς της Αμοργού, στον Ελληνιστικό Πύργο στην Αρκεσίνη, και στα Βυζαντινά μουσεί της Χώρας και των Θολαρίων.. Δοκίμασαν τοπικά προϊόντα και τοπικές σπεσιαλιτέ σε όλο το νησί, γνώρισαν  τα φημισμένα βότανα της Αμοργού, και απόλαυσαν τοπικούς χορούς και μουσική, ενώ ήρθαν σε επαφή με τους ντόπιους κατοίκους, Ακόμη και στο ελαιοτιβείο που ήταν σε λειτουργία μια και είναι η εποχή του ελαιομαζώματος, δοκίμασαν φρέσκο λάδι με φρασκοψημένο ψωμί. 

Συμμετείχαν 5 παραγωγοί από το Λος Αντζελες  και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να γυρίσουν στο προσεχές μέλλον κάποια ταινία στην Αμοργό, καθώς .τα μέρη τα οποία επισκεύθηκαν τους ενέπνευσαν ως  καλιτέχνες.

Έγιναν ομιλίες σχετικές με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την γαστρονομία και το περιβάλλον.

Το  Φεστιβάλ είναι πολύ σημαντικό για το νησί, για τις Κυκλάδες , αλλά και για όλη την χώρα, αφού έχει καταφέρει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Διεθνή Φεστιβάλ. 

Όλοι οι ομιλητές παρουσίασααν σημαντικά θέματα.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου κυρία Λίνα Μανωλοπούλου, 

αναφέρθηκε στα κίνητρα που προσφέρει το Κέντρο, για να προσελκύσει νέες παραγωγές στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Δημήτρης Κούτουλας μίλησε για την Κρήτη και την ανάπτυξη του Κρητικού Τουρισμού μετά την Ταινία «Zorba the Greek”

Η Παρασκευή Σαλαβγιά , άτομο με  ειδικές  ανάγκες,  σύμβουλος για άτομα με αναπηρία, παρουσίασε την ταινία «Δύο όψεις ενας κόσμος».

Ο πρέσβυς κύριος Ανδρέας Παπασταύρου μίλησε για την «επίδραση της Πολιτιστικής Διπλωματίας» στην διασύνδεση των λαών. 

Ο Πώλ Βιτωρούλης Πολεμικός κινηματογραφιστής και ανταποκριτής του Αμερικάνικου CBS,

  μίλησε και μας έδειξε τις πολεμικές του  ανταποκρίσεις από πολλές διεθνείς επικίνδυνες αποστολές.

Ο παραγωγός και δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτηςαναφέρθηκε στην ψηφιακή διανομή των διεθνών ταινιών.

Ο Πρόεδρος για το όμιλο  της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων  κ. Γιάννης Μαρωνίτης έκανε πρόταση για την ένταξη της Βυζαντινής Μονής της Χοζοβιώτισσας στη λίστα των μνημείων της άυλης κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμοργού και συγγραφέας του Βιβλίου Γαστρονομίας

«My Amorgos” μίλησε για την γαστρονομία ως ένα νέο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών –Γατρονομικός Τουρισμός-  και παρουσίασε τους θησαυρούς της Αμοργιανής κουζίνας, τα προιόντα της και τα ονομαστά της βότανα.

Η ομιλία του Δημάρχου της Αμοργού κ. Λευτέρη  Καραίσκου, είχε θέμα το βιώσιμο τουρισμό στην Αμοργό! «Ανακαλύψτε  ένα κρυμμένο διαμάντι στο Αιγαίο», 

Υπήρχαν καθημερινές προβολές των 148 ταινιών μικρού μήκους που συμμετείχαν στο φεστιβάλ από διάφορα μέρη του κόσμου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.. 

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αμοργού ακόμα για μια χρονιά  έδωσε έμπνευση και αγάπη για τον κινηματογράφο, τις ελληνικές  και τις διεθνείς ταινίες και τα ντοκυμαντέρ, και έφερε κοντά ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη, ανοίγοντας δρόμους για συνεργασίες και για κοινά projects,διαφημίζοντας το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ταινιών και ντοκυμαντέρ, αλλά και τον τόπο γενικότερα.



Irene Giannakopoulos

President of Amorgos Tourism Film Festival

Δεν υπάρχουν σχόλια: