slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ η Ομπρέλα : Με 45 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ- O Κασσελάκης θέλει να παραδώσουν την έδρα τους- Κάνει πίσω στο Δημοψήφισμα



FnΤης Νίκης Ζορμπά

Σε κλίμα έντασης, στον απόηχο διαλυτικού κλίματος που επικρατεί  στο κόμμα, του επίσημου διαζυγίου με την Ομπρέλα που αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ με 45 βουλευτές και του "φρένου" που έβαλαν κορυφαία στελέχη- στενοί  συνομιλητές του Α. Τσίπρα στον Στ. Κασσελάκη, ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα της θυελλώδους συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης, υπό τη νέα του ηγεσία.

Κάνει πίσω στο Δημοψήφισμα- ζητεί τις έδρες της Ομπρέλας

Με νέα παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή, λίγο πριν τη λήξη,  ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους Ευ. Τσακαλώτο- Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους ( όπως και τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου).

"Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει τον αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και σας θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει.  Τους καλώ να δώσουν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Καλώ και τον κ. Κούλογλου να κάνει το ίδιο", ανέφερε. 

Σε αναφορά του για την πρότασή του περί Δημοψηφίσματος, ο ίδιος προ ολίγου δήλωσε, κάνοντας πίσω, πως: 

*Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα: το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει και μ’ εμένα πρώτο απ’ όλους. Και να είναι ξεκάθαρο σε όλους.

*Και στην εισήγηση, την οποία οι Γραμματείς ετοίμασαν, και με την οποία είμαι πλήρως σύμφωνος, θα ακολουθήσει ένα κείμενο από την Επιτροπή Απόφασης. Και απλά, ως διαφάνεια σε όλους σας, σας λέω τη διατύπωση η οποία με βρίσκει πλήρως σύμφωνο. Η διατύπωση είναι η εξής: "Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορεί να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και συνεχίζει, και είναι σημαντικό αυτό, είναι σημαντικό και για μένα και για όλους: "Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας”.

Η πολιτική απόφαση ψηφίστηκε τελικώς με ευρεία πλειοψηφία, στην οποία δεν "πέρασε" του Στ. Κασσελάκη και της ομάδας του για το Δημοψηφίσμα, με την ηγεσία να κάνει πίσω.

Τις έδρες τους δεν προτίθενται να παραδώσουν πάντως οι Ευ. Τσακαλώτος- Πέτη Πέρκα.

Σε νέο κείμενό της, η ομάδα Αχτσιόγλου ,  καταδικάζει την ομιλία Κασσελάκη ως βαθιά προσβλητική, διχαστική, τραμπικής κοπής και ενδεικτική άγνοιας της ιστορίας του κόμματος που προεδρεύει, εξηγώντας γιατί επέλεξε να αποχωρήσει χθες από τη συνεδρίαση, εφόσον δεν έγινε δεκτό το αίτημα για την ψηφοφορία επί του Δημοψηφίσματος που επέμεινε να ζητεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Μπλόκο" σε Κασσελάκη

Το Capital.gr σε πρωινό δημοσίευμά του έθετε το διακύβευμα της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, υπό καθεστώς διάλυσης, απειλών και τελεσιγράφων του Στέφανου Κασσελάκη: Μέχρι τέλους οι απειλές και τα τελεσίγραφα Κασσελάκη ή προετοιμάζεται... κυβίστηση;

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, οι οποίες προεξοφλούσαν πρωτοβουλία στελεχών να μην επιτρέψουν στον νέο πρόεδρο να περάσει ούτε τα περί Δημοψηφίσματος ούτε λοιπές αντικαταστατικές και εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις του, με τις οποίες καταργεί ουσιαστικά και ακυρώνει το κόμμα.

Έξι στελέχη, με ιδιαίτερη σημειολογία και ρόλο, καθώς βρίσκονται στον στενό πυρήνα συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα, με προεξάρχοντες την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, κατέθεσαν στην κεντρική επιτροπή σκληρή τροπολογία προς ένταξη στο σχέδιο πολιτικής απόφασης που θα ψηφιστεί το απόγευμα από την ΚΕ. 

Οι τροπολογίες - προσθήκες στο σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης αναφέρουν:  

1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται.

Τα μέλη της Π.Γ. που τις υπογράφουν: 

- Γεροβασιλη Όλγα

- Ζαχαριάδη Κώστας

- Θεοχαρόπουλος Θανάσης

- Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

- Ραγκούσης Γιάννης

- Φλαμπουράρης Αλέκος

Το κλίμα έχει "ξεφύγει"

Κατά τα λοιπά, ο Στέφανος Τζουμάκας ανακοίνωσε επίσημα ότι φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ , ενώ ουδεμία πρόθεση να επιστρέψουν στη συνεδρίαση της ΚΕ έχουν οι αποχωρήσαντες από την ΚΕ που παραμένουν στο κόμμα: Ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) και Τάση Τεμπονέρα, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται εφόσον αποχώρησαν να συμμετάσχουν σε καμία ψηφοφορία. 

Νωρίτερα, η Έ. Αχτσιόγλου διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να απαντήσει σε κλήση που δέχθηκε το πρωί του Σαββάτου από τον Στέφανο Κασσελάκη, με "κύκλους" του προέδρου να επιμένουν ότι ...υπάρχει κλήση.

Μετά από "αλληλογραφία" κύκλων, κατέληξε η βουλευτής να δίνει τέλος στη συζήτηση υποννοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνεται και εσείς στήνετε παιχνίδια . 

Υπήρξε και άλλο δημοσίευμα που δυναμίτισε το κλίμα , για την ακρίβεια, προκάλεσε έντονη αντίδραση στους "πρωταγωνιστές" του: Πρόκειται για δημοσίευμα του documento , το οποίο εμφανίζει τον Διονύση Τεμπονέρα να λογόφερε άσχημα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο σε χθεσινοβραδινή συνάντησή του με την ομάδα Αχτσιόγλου- Τσακαλώτου. Μια συναντηση που καταρχάς  ποτέ δεν υπήρξε. 

Ο Δ. Τεμπονέρας , διαμηνύει για το δημοσίευμα: "Δεν ασχολούμαι με Fake News του υποκόσμου", δείχνοντας προς την πλευρά Κασσελάκη ενώ από την Ομπρέλα, επίσης διαψεύδουν τη συνάντηση: " Ποια συνάντηση; Εμείς ήμασταν σε διαδικτυακή σύσκεψη, αυτά είναι αθλιότητες".  

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η Τάση Τεμπονέρα, διευκρινίζει ότι παραμένει στο κόμμα και δεν αποχωρεί, τονίζοντας την αντίθεσή της με τα περί Δημοψηφίσματος και πως εν πάση περιπτώσει δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή σε Κασσελάκη.

Ραγκούσης σε Κασσελάκη: Πρόσεξε μην παραδώσεις πρώην Αξιωματική Αντιπολίτευση

Στο πνεύμα της τροπολογίας που συνυπέγραψε με άλλους πέντε κινήθηκε στην ομιλία του ο Γ. Ραγκούσης, υψώνοντας τους τόνους τις κριτικής του προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

Στην ομιλία του, τον προειδοποίησε απολύτως δηκτικά:

"Τέλος μία ευχή.
Είπε ο σ.Πρόεδρος ότι είναι άρρωστη η αξιωματική αντιπολίτευση που παρέλαβε.  Σωστά. Μόνο που παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση.
Έστω και άρρωστη. Εύχομαι λοιπόν, όταν έρθει η ώρα να μην παραδώσει μία πρώην αξιωματική αντιπολίτευση. Μονοψήφια και πολιτικά νεκρή αντί για απλώς άρρωστη". 

Για τα του Δημοψηφίσματος και την ομιλία Κασσελάκη, ο Γ. Ραγκούσης, είπε: 

1. "Η γνώμη και η δική μου είναι απολύτως αρνητική για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος.
Είναι ζήτημα αξιακό όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά για το κράτος δικαίου και για την Ευρώπη του διαφωτισμού.
Ατομικά δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα.
Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται με δημοψηφίσματα.
Γι αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, 6 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας".

2. "Η χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη δεν ήταν ομιλία Πρόεδρου μεγάλου και συμπεριληπτικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ήταν ομιλία μεροληπτική και μονομερής γι αυτό και ανακριβής που οδηγεί σε μια διαστρέβλωση του παρελθόντος μας, αλλά και του παρόντος μας.
Ήταν ομιλία εκπροσώπου ενός μέρους του κόμματος που βρίσκεται σε εσωκομματικό πόλεμο με ένα άλλο μέρος του κόμματος.
Μέρους που όχι μόνο είναι μειοψηφία στην κοινωνία αλλά είναι και μια βασική αιτία που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγινε μειοψηφία στην κοινωνία, πήγε στο 18% και οδεύει ακόμη χαμηλότερα".

Υπενθύμισε δε ότι ο Α. Τσίπρας είχε φτάσει στο παρα ένα της διαγραφής Πολάκη: 

"Επίσης είναι απολύτως σωστό ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα στον κόσμο που να μπορούν τα στελέχη του να προαναγγέλλουν ίδρυση άλλου κόμματος, ή και να προβαίνουν σε ένα σωρό χαρακτηρισμούς σε βάρος του δημοκρατικά νεοεκλεγμένου Πρόεδρου του κόμματος.

Αλλά και πριν τις εκλογές και μετά την εκλογή σου ήταν μόνο αυτά τα προβληματικά δεδομένα;
Δηλώσεις για την άμυνα της χώρας
δηλώσεις για τον φράχτη του Έβρου
απειλές αποχώρησης από το ψηφοδέλτιο που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να κινήσει τη διαδικασία διαγραφής του Π Πολάκη, δεν έκαναν αντίστοιχη και μεγαλύτερη ζημιά από τα τοπικά νομίσματα;"

Άγρια κόντρα ή κυβίστηση;

Νωρίτερα, το Capital.gr, μετέδιδε, σε ρεπορτάζ του με τίτλο: Μέχρι τέλους οι απειλές και τα τελεσίγραφα Κασσελάκη ή προετοιμάζεται... κυβίστηση; 

Μάλλον τραυματική ήταν η πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε το ντεμπούτο του ως νέος πρόεδρος.

Τελεσίγραφα, απειλές και αποχωρήσεις

Πιθανώς και για τον ίδιο, αφού η ομιλία που εκφώνησε διακόπηκε επανειλημμένως από αποδοκιμασίες και φωνές, αν και ουδόλως, ορρώδησε. 

Αντιθέτως. Όχι μόνον δεν έκανε πίσω από το  προχθεσινό του "διάγγελμα" με το οποίο ζητούσε να περάσουν οι διαγραφές των τεσσάρων από την Κεντρική Επιτροπή άλλως θα προσέφευγε στη βάση του κόμματος διενεργώντας εσωτερικό δημοψήφισμα, αλλά ανέβασε και άλλο τους τόνους, επιτιθέμενος στους διαφωνούντες τους οποίους χαρακτήρισε την "πέμπτη φάλαγγα της Δεξιάς", στέλνοντας παράλληλα καθαρό μήνυμα: Δεν υπολογίζω κόμμα, διαδικασίες, καταστατικά και... τέτοια γραφειοκρατικά, όπως χαρακτήρισε τις κομματικές διαδικασίες. Εάν θέλω σας ακυρώνω όλους και μιλάω με τη βάση μου απευθείας. Και άλλα τέτοια τραμπικής κοπής.

Κοινώς, σας καταργώ, είπε στα μέλη της ΚΕ, του ανώτατου καθοδηγητικού Οργάνου: 

""Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για τις διαγραφές την ώρα που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Πάρτε απόφαση εσείς, για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του, λύση τώρα! Να εκφράσουμε θέση όχι ευχή, με μια καθαρή θέση, πως αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις, δεν μπορούν να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλιώς μπορώ πολύ εύκολα και γρήγορα να το κάνω με δημοψήφισμα, όχι για στοχοποίηση προσώπων αλλά για να αποφανθεί η βάση αν τέτοιες συμπεριφορές γίνονται ανεκτές".

Ζητήθηκε από τους Αχτσιόγλου, Τεμπονέρα και Τσακαλώτο να τεθεί σε  ψηφοφορία αυτή καθ αυτή η πρότασή του περί Δημοψηφίσματος που άνοιξε από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ τον ασκό του Αιόλου, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα και άνοιξαν οι πόρτες της αποχώρησης.

Από τη διαδικασία και όχι από το κόμμα, διευκρίνισαν προς αποφυγή παρεξήγησης ( οι καιροί είναι πονηροί γαρ), πως αποχωρούν η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) και η Τάση Τεμπονέρα. Η Ομπρέλα αποχώρησε επίσης,  αλλά αυτή για μόνιμα, όπως είναι ήδη γνωστό.  Θα ενημερώσουν αύριο μάλλον για το πότε θα αποχαιρετίσουν και επίσημα το κόμμα.

Το πώς , το γιατί και όσα διαμείφθηκαν  αποτυπώνονται αναλυτικά σε ρεπορτάζ του Capital.gr με τίτλο ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής ένταση - Αποχώρησαν Ομάδα Αχτσιόγλου, "Ομπρέλα" και Τεμπονέρας με βολές κατά Κασσελάκη. 

Τελικά πόσοι αποχώρησαν;
Η ΚΕ συνέχισε τις εργασίες της εν τω μεταξύ, αφού σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, οι αποχωρήσαντες ήταν γύρω στους 85-90 ενώ το Σώμα αριθμεί 300 μέλη. Ουδέν ζήτημα νομιμοποίησης τίθεται. Όχι τυπικά, τουλάχιστον. 

Πληροφορίες ωστόσο που έφθασαν το πρωί της Κυριακής, από την πλευρά όσων αποχώρησαν, αμφισβητούν το νούμερο που δίνει η Κουμουνδούρου ( 85-90 αποχωρήσεις) και κάνουν λόγο για καταμετρημένες από πλευράς τους, 125 αποχωρήσαντες. Καλούν μάλιστα την Κουμουνδούρου, να βγει να δώσει τη λίστα με τα ονόματα. 

Με τούτα και με κείνα καταγράφηκαν διαφωνίες από μέλη της ΚΕ στα περί Δημοψηφίσματος Κασσελάκη, ακόμη και από μέλη που παρέμειναν στη συνεδρίαση και δεν αποχώρησαν. Όπως την Όλγα Γεροβασίλη, ηχηρό παράδειγμα, η οποία δήλωσε πως διαφωνεί με την πρόταση Κασσελάκη αλλά διαφωνεί και με όσους αποχώρησαν. 


Μέχρι τέλους οι απειλές ή προετοιμάζεται... κυβίστηση;
Ιδιαίτερες εντάσεις μετά τις αποχωρήσεις δεν υπήρξαν, ωστόσο υπάρχει μια σοβαρή... λεπτομέρεια προς διευθέτηση: Στο προ-σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης που μοιράστηκε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αυτό που καλείται να εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή, δεν υπάρχει λέξη από την εισήγηση του κ. Κασσελάκη. 

Από όσα εκστόμισε ο ίδιος προφορικά δηλαδή χθες, στην ομιλία του (και προχθές στο διάγγελμά του). 

Το τελικό σχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στην Κεντρική Επιτροπή, είναι προϊόν διαβούλευσης προφανώς με τον πρόεδρο.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη της ΚΕ, θα του ζητηθεί να ξεκαθαρίζει το κείμενο που θα έρθει προς ψήφιση, πως δεν τίθεται ούτε θέμα Δημοψηφίσματος για διαγραφές, ούτε έγκριση για διαγραφές, κατάργηση δηλαδή της Επιτροπής Δεοντολογίας και λοιπές αντικαταστατικές εμπνεύσεις.

Το "κλειδί" πλέον βρίσκεται στις διατυπώσεις της Πολιτικής Απόφασης: Εάν δεν δεχθεί τις ...παρατηρήσεις των βουλευτών- μελών της ΚΕ, τότε θα αποδείξει εμπράκτως πως "δεν κάνει πίσω", μεταφέροντας και στο χαρτί όσα διατρανώνει προφορικά. Με ρίσκο φυσικά να μην έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. 

Αν όμως, δεν αποτυπωθούν οι φαεινές ιδέες του στην Πολιτική Απόφαση, τότε ακόμη και αν σε αυτή συμπεριλαμβάνονται σκληρές διατυπώσεις καταδίκης των τεσσάρων (έχουν ήδη αποχωρήσει οι τρεις της Ομπρέλας εν τω μεταξύ και θα αποχωρήσει και ο Στ. Τζουμάκας), τότε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επιδοθεί σε ισπανική υποχώρηση, φωνάζοντας όμως… αέρα.

Διαβάστε ακόμη

* Τάση Τεμπονέρα: Μένουμε εντός ΣΥΡΙΖΑ αλλά δε δώσαμε λευκή επιταγή σε Κασσελάκη

"Έφυγε" η "Ομπρέλα" από τον ΣΥΡΙΖΑ και προιδεάζει για νέο φορέα

Δεν παραδίδει την έδρα της η βουλευτής Πέτη Πέρκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: