slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αντιφατικός ο λόγος του κ. Κασσελάκη




Αντιφατικός ο λόγος του κ. Κασσελάκη 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

Πρώην γενικού διευθυντή Οικονομικών ΔΕΗ

 

1. Στις 14.7.2023 ο κ. Κασσελάκης δημοσίευσε στην "ekathimerini.com" ένα  ενδιαφέρον άρθρο του γραμμένο στα αγγλικά με τίτλο "Will the real Greek Dems please stand up?", το οποίο περιλάμβανε:

- Πληροφορίες για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη γνωριμία του με  τον Αλέξη Τσίπρα, τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα μετέπειτα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

- Προτάσεις του για "λίγες μόνο προτεραιότητες πολιτικής που οι Έλληνες Δημοκράτες πρέπει να θέσουν πρώτα απ' όλα" και για το πώς "ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εφαρμόσει την αριστερή του κληρονομιά".  

Το άρθρο αυτό αναδεικνύει τον αντιφατικό λόγο του κ. Κασσελάκη, λόγο που ο ίδιος συνεχίζει έκτοτε να εκφέρει, καθώς:

Ενώ υπόσχεται να τιμήσει "την κληρονομιά του Τσίπρα", ισχυρίζεται πως "το κόμμα (του Τσίπρα) δεν έχει λειτουργήσει καλά", "Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (του Τσίπρα) έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας", πως γι' όλα αυτά πρέπει "να χτίσουμε το κόμμα  (του Τσίπρα) από την αρχή" και πως "το κόμμα  (του Τσίπρα) θα αλλάξει" και "Ο ΣΥΡΙΖΑ (του Τσίπρα) θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying"!

Ένα εύλογο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί ο κ. Κασσελάκης δημοσίευσε το άρθρο του αυτό στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά και γιατί, μετά την δημοσίευσή του, δεν επιδίωξε να μεταφραστεί στη γλώσσα μας, έτσι ώστε οι πληροφορίες και οι προτάσεις του για να γίνουν ευρύτερα γνωστές.

2. Ιδού το άρθρο του κ. Κασσελάκη της 14ης Ιουλίου, σε μετάφραση του γράφοντος το παρόν Σημείωμα*.

Πριν τρεις μήνες έλαβα την απόφαση να συμμετάσχω στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα σαν ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα σε δύο περιόδους της επαγγελματικής μου καριέρας. Ομογενής σε οικοτροφείο στη Μασσαχουσέτη, έχω τώρα ζήσει εκτός Ελλάδος το 60% της ζωής μου.  Ευτυχώς, δεδομένης της φύσεως των επιχειρήσεών μου στη ναυτιλία τα τελευταία έξι χρόνια, είχα τη δυνατότητα να διαμορφώσω τις απόψεις μου πάνω στις αλλαγές που η Χώρα χρειάζεται.  

Τον Απρίλιο ορίστηκα υποψήφιος βουλευτής  στο ψηφοδέλτιο του κόμματος του  ΣΥΡΙΖΑ, σε μια τιμητική θέση ως εκπρόσωπος των ομογενών. Αυτή δεν ήταν μια επιπόλαιη απόφαση.

Από το 2012 και μετά, είχα αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόσω ήταν μέλος του Κοινοβουλίου, μετά υπουργός  και τελικά επικεφαλής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έγραψα υπέρ αυτού στον Εθνικό Κήρυκα, όταν ανταγωνιζόταν για την αρχηγία του κόμματος. 

  Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, συνάντησα την διευθυντική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αφιέρωσε χρόνο για να καταλάβει την ιστορία και τις αξίες μου και με προσκάλεσε να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα. "Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν και σας εδώ".

Έγινα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστευα πως με τον Τσίπρα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το αντίστοιχο Δημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, ένα κόμμα που θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα μείγμα αλλαγών πολιτικής που θα περιλάμβανε από δικομματικά νομοθετήματα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και δικαιοσύνη μέχρι προοδευτικά μέτρα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της στέγασης, της φτώχιας κ.λπ. 

Αφιέρωσα σημαντικό χρόνο με τον Τσίπρα στην προεκλογική εκστρατεία του Ιουνίου και δεν έχω καθόλου μετανιώσει που αφιέρωσα τον χρόνο μου, ενέργεια και προσωπικά κεφάλαια για να υποστηρίξω την "Δημοκρατική" υπόθεση.     

Ο  Τσίπρας έχει ήδη παραιτηθεί. Έτσι βρίσκομαι τώρα σε ένα κενό: Όχι επειδή δεν έχω πλέον έναν επίσημο πολιτικό ρόλο -Έχω επανειλημμένα και δημόσια πεί ότι ουδέποτε επιθύμισα έναν μετεκλογικά- αλλά επειδή δεν μπορώ να διακρίνω στον ορίζοντα κυβερνώντες δημοκράτες. Δημοκράτες οι οποίοι, ακριβώς όπως στις ΗΠΑ, θα προσφέρουν ένα μεγάλο προστατευτικό κάλυμμα και μια ομάδα έμπειρων στελεχών για να κουμαντάρουν τη γραφειοκρατία.      

Πραγματική αυτοκριτική ασφαλώς χρειάζεται στο κόμμα, αλλά αν η πρόθεση είναι το κόμμα να κυβερνήσει πάλι, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό. Αναμφισβήτητα να αγκαλιάσει επίσης το πολιτικό κέντρο, να κάνει σαφές πως η φρόνιμη δημοσιονομική διαχείριση είναι αδιαπραγμάτευτη και να επιδείξει το ταλέντο διοίκησης του επερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

Ιδού λίγες μόνο προτεραιότητες πολιτικής που οι Έλληνες Δημοκράτες oφείλουν να θέσουν πρώτα απ' όλα**.                 

- Διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο στους κυβερνητικούς διαγωνισμούς αντί απλής ανακοίνωσης μετά τις αποφάσεις και έγκαιρη ανατροφοδότηση πληροφοριών για τα "ψιλά γράμματα".                  

- Ανατροφοδότηση πληροφοριών με τους πολίτες σε κάθε νομοσχέδιο έτσι ώστε κενά να αρθούν και αποφευχθούν.   

- Άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων στον στεγαστικό και οικογενειακό σχεδιασμό που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών.

- Πλήρη επανασχεδιασμό της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας των εννέα μηνών για να γίνει πολύ πιο ουσιαστική και χρήσιμη εμπειρία για τη νεολαία, αγόρια και κορίτσια, και άνοιγμα του δρόμου για την συμμετοχή των ομογενών
- Καθιέρωση της ταχυδρομικής ψήφου έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας ή εργασίας τους (και, παρακαλώ, ας χρησιμοποιηθούν σαρωτές στην καταμέτρηση των ψήφων).
- Νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων, με εφαρμογή εκπαίδευσης για τη διαφορετικότητα στον δημόσιο τομέα, με δυνατότητα χρηματοδότησης των ελεύθερων γυναικών για θεραπεία σχετική με την γονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση, χορήγηση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί  και μεγαλώσει στην Ελλάδα και αντιμετώπιση της υποτροπής με γεναιόδωρα σχέδια επανένταξης.     
- Παροχή ελεύθερης στέγασης σε όλους τους καθηγητές που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
- Αποκέντρωση της αγοράς ηλεκτρισμού έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να ανταμείβονται για ανεξάρτητη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.             
                 
Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εφαρμόσει την αριστερή του κληρονομιά είναι μέσα... στον ίδιο του τον εαυτό!           
Όλες οι επιτροπές να εκλέγονται από τα μέλη του.
Όλα τα μέλη σε μια τοπική κοινωνία να εκλέγουν άμεσα και έτσι να αποφασίζουν για τα μέλη του εκλογικού τους ψηφοδελτίου (αντί των μελών που αποφασίζονται από μια χούφτα ανθρώπων στην Αθήνα).
Όλα τα τοπικά γκρούπ μελών να παρέχουν ανατροφοδότηση πληροφοριών στις προτάσεις πολιτικής και νομοσχεδίων προτού το κεντρικό επιτελείο του κόμματος δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση του.   
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να καθοδηγήσει με το παράδειγμά του υιοθετώντας πραγματική, άμεση δημοκρατία ο ίδιος.         
Η Ελληνική κοινωνία θέλει λύσεις και αποτελέσματα, και το ίδιο θέλουν οι ομογενείς για να επιστρέψουν στη Χώρα.                 
Ελπίζω αληθινά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί όρθιος για να γίνει οι κυβερνώντες Δημοκράτες που η πατρίδα μου απεγνωσμένα χρειάζεται.
    
*Αν κάποιος συνεργάτης του κ. Κασσελάκη θεωρεί πως η μετάφραση αυτή  δεν αποδίδει κάπου επακριβώς το αγγλικό κείμενο, ας μας το γνωστοποιήσει και θα δημοσιεύσουμε ευχαρίστως την άποψή του.
 
** Δεν καταγράφοναι όσες "προτεραιότητες" έχουν καταγραφεί σε εφημερίδες ή σε άλλες ιστοσελίδες.    


Παρακαλούμε τους αποδέκτες που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν e-mail μας με κείμενα των ΑΝΤΙΛΟΓΩΝ να μας το γνωστοποιήσουν στη διεύθυνση rafailmaiopoulos@icloud.com και θα σεβαστούμε αμέσως την επιθυμία τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: