slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Άμεση αντίδραση του Φίλιππου Φόρτωμα για τα ΕΛΤΑ Εμπορείου Θήρας


Την άμεση παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππου Φόρτωμα, προκάλεσε η απόφαση αναστολής λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων από 23.10.2023.

Σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής τόνισε ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη, δεν μπορούν να λαμβάνονται και να εκτελούνται αιφνιδιαστικά.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι με την επικείμενη αναστολή λειτουργίας, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα και επεσήμανε ότι δεν προκύπτει κανένας περιορισμός των λειτουργικών εξόδων, καθώς το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το Κατάστημα παραχωρείται από τον Δήμο και οι υπάλληλοι του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε άλλο κατάστημα.

Τέλος, ο κ. Φόρτωμας ζήτησε την επαναξιολόγηση της απόφασης της ΕΛΤΑ ΑΕ και κάλεσε τους Υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν καθώς και εάν κατά την λήψη αποφάσεων αναστολών λειτουργίας, λαμβάνονται υπόψη χαρακτηριστικά περιοχών όπως η νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Φόρτωμα:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας των ΕΛΤΑ Εμπορείου Σαντορίνης

Το έργο των Ελληνικών Ταχυδρομείων, ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, είναι πολυδιάστατο καθώς αποτελούν στήριγμα σε αυτές τις κοινωνίες όχι μόνο για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχουν αλλά επιπλέον για τις πληρωμές λογαριασμών καθώς και τις εισπράξεις συντάξεων, κυρίως των πιο ηλικιωμένων.  Γι’ αυτόν τον λόγο τα ΕΛΤΑ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της επικοινωνίας και της κατ’ ιδίαν εξυπηρέτησης.

Δυστυχώς, με την υπ’ αρ. 5.1.2/941/104/13.10.2023 απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΤΑ ΑΕ αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων από 23.10.2023. Είναι προφανές ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το Εμπορείο, δεν μπορούν να λαμβάνονται και να εκτελούνται εν είδει τελεσιγράφου.

Σε περίπτωση μάλιστα αναστολής της λειτουργίας του καταστήματος, οι κάτοικοι θα αναγκάζονται να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το πλησιέστερο κατάστημα. Η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς τα ΕΛΤΑ στο Εμπορείο αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων του. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται το Ταχυδρομικό Κατάστημα παραχωρείται από τον Δήμο και ως εκ τούτου δεν καταβάλλεται μίσθωμα. Εξάλλου, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο συγκεκριμένο κατάστημα, θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε άλλο, δεν προκύπτει κανένας περιορισμός των λειτουργικών εξόδων από την αναστολή λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος.

Για τον λόγο αυτό και γνωρίζοντας την ευαισθησία της Κυβέρνησης για περιοχές με ιδιαιτερότητες, καθίσταται αναγκαία η επαναξιολόγηση της απόφασης της ΕΛΤΑ ΑΕ και η συνέχιση λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του Ταχυδρομικού Καταστήματος Εμπορείου Κυκλάδων;
  • Κατά την λήψη αποφάσεων αναστολών λειτουργίας εκ μέρους της ΕΛΤΑ ΑΕ, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά περιοχών όπως η νησιωτικότητα και η προσβασιμότητα;

Σύρος, 18 Οκτωβρίου 2023

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλιππος Φόρτωμας

ΕΛΤΑ Εμπορείου Θήρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: