slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων

Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη – ΒΙΝΤΕΟ
Καλό μεσημέρι,
Συνεχίζεται και σήμερα η προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Όσες εστίες έχουν παραμείνει ενεργές, δείχνουν με τα ως τώρα δεδομένα ελεγχόμενες. Στο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση. Χθες μόνο ξέσπασαν 49 νέες εστίες και η Πυροσβεστική είχε συνολικά να αντιμετωπίσει 105 πυρκαγιές Πανελλαδικά.
Η Πυροσβεστική υπηρεσία μαζί με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν. Το έργο της Πυροσβεστικής συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.
Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός γι’ αυτό το λόγο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής.
Πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των αρχών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν είτε λόγω των συνθηκών είτε κάποιες εξ’ αιτίας εγκληματικών ενεργειών εμπρησμού.
Η πολιτεία βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών πυρκαγιάς, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών.

————–
Αυτοψία στο μέτωπο της πυρκαγιάς στον Έβρο πραγματοποίησε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας χθες, ενώ συμμετείχε σε σύσκεψη για τα ενεργά μέτωπα και την αντιμετώπισή τους.
Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη σήμερα στην περιοχή αποτελούμενο από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη. Στον Έβρο μαζί με τα στελέχη της Κυβέρνησης βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, ενώ τα μέλη της Κυβέρνησης θα ενημερωθούν για την εικόνα της πυρκαγιάς και την πρόβλεψη για την πορεία της.
Όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών των πολιτών, των κρίσιμων υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η διασφάλιση των υπέρτατων αυτών αγαθών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια μαζί με όλα τα σώματα ασφαλείας για την προστασία τους.
Την προσεχή Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση προ ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.
Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα.
——

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου καταβλήθηκε, η εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 17η έως και την 31η Ιουλίου. Συνολικά καταβλήθηκαν 876.378,43 ευρώ σε 167 δικαιούχους.

Δεσμευθήκαμε πως η διαδικασία των αποζημιώσεων και των αποκαταστάσεων θα κινηθεί με ταχύτητα και το κάναμε πράξη. Η διαδικασία της καταγραφής, αυτοψίας και αποζημίωσης από τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα ολοκληρωθεί με την ίδια ταχύτητα και αυτή τη φορά, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να αποζημιωθούν το γρηγορότερο δυνατόν.
Ήδη, όπως έχω αναφέρει ξανά, οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών που αφορούν αυτό το δεύτερο ιδιαίτερα δύσκολο κύμα πυρκαγιών έχουν ήδη ξεκινήσει.

—–
Από την Παρασκευή έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο με μια σειρά ρυθμίσεων στοχεύει στην διαφάνεια στις εργασιακές σχέσεις, στην αντιμετώπιση της «μαύρης» και αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την στήριξή τους σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Η προστασία των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων είναι ζητήματα ύψιστης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και το νομοσχέδιο αυτό με τις διατάξεις που προβλέπει το αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία.
—–

Την Παρασκευή κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της Ε.Ε.
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία βοηθούν στην βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας του ελεγκτικού μηχανισμού και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και διευκολύνουν τους ελέγχους.
Ήδη από την ΑΑΔΕ οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ βούληση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι να ενταθούν ακόμα περισσότερο με στόχο την πάταξη τέτοιων φαινομένων.
Η τήρηση της νομιμότητας θα διασφαλιστεί με κάθε τρόπο παντού, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι διοικητικές ποινές θα επιβάλλονται χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις.
Είδαμε πως ήδη εισπράχθηκε το πρόστιμο που επιβλήθηκε σε τρεις μεγάλες εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Στις παραλίες έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2500 έλεγχοι, ενώ αναλυτικά τα στοιχεία θα δοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο τις επόμενες ημέρες.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει τους ελέγχους για την φοροδιαφυγή. Ήδη όπως είδαμε 43 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έκλεισαν για κάποιες ημέρες και καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα για μη έκδοση φορολογικών αποδείξεων συνολικού τζίρου 1,5 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι, με στόχο την προστασία των εργαζομένων, πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε αλυσίδες διανομής οι οποίες παρέβησαν την νομοθεσία τις ημέρες του καύσωνα.
Στο πεδίο των κατειλημμένων χώρων μετά από την επέμβαση της ΕΛΑΣ (όπως είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας), αυτοί αποδίδονται στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν όπου και όποτε τίθεται ζήτημα παράνομης κατάληψης σε ξένη ιδιοκτησία.
Και βέβαια στο μέτωπο της οπαδικής βίας γίνονται συνεχείς έλεγχοι και σε γήπεδα πριν από την έναρξη των αγώνων, αλλά και σε συνδέσμους φιλάθλων, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός. Όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις έγιναν συλλήψεις και οι υποθέσεις πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.
Είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία δεν εξαντλείται προφανώς σε 1 ή 2 εβδομάδες και θα συνεχιστεί με ακόμα πιο δυναμικό ρυθμό.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργείται μετά τα επεισόδια στην Ν. Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή εντοπίστηκαν ευθύνες στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και ως εκ τούτου μετακινούνται -σε συνέχεια των άλλων επτά μετακινήσεων που έγιναν στις 8 Αυγούστου- πέντε Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας (δύο Ταξίαρχοι και τρεις Αστυνομικοί Διευθυντές), μέχρι τη λήψη της οριστικής απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
Έχουμε μια επιτυχή έναρξη του πρωταθλήματος με ταυτόχρονα σημαντική παρουσία των ομάδων μας εκτός συνόρων και η Πολιτεία θα συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες, τους φιλάθλους και τον αθλητισμό. Σ’ αυτό δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.
—–
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.
Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης.
Επιπλέον, από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου (3/10), ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, πέραν του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, δημιουργείται για πρώτη φορά και το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», πρωτοβουλία στην οποία έχουν δεσμευτεί να μετέχουν τόσο οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και μεγάλες αλυσίδες που διακινούν σημαντικό όγκο από τα σχολικά είδη.
Στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικογένεια και τους μαθητές μας, όποτε υπάρχει ανάγκη.
—-
Από σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου μπαίνει τέλος στις μεταμεσονύκτιες ουρές ντροπής και τις χειρόγραφες τοιχοκολλημένες λίστες στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών.
Συνεπής στη δέσμευσή της η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσαν από χθες το βράδυ σε λειτουργία την εφαρμογή και οι πολίτες εκδίδουν πλέον αριθμό προτεραιότητας ψηφιακά.
Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλα γραφεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας.
Είναι ένα πρώτο, μεταβατικό βήμα, οδεύοντας προς την πλήρη ψηφιοποίηση στο Κτηματολόγιο και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

—–
Στις 3 τα ξημερώματα εντοπίστηκαν ανοιχτά της Σάμου από το Λιμενικό Σώμα, δύο άτομα, μια γυναίκα και ένα μωρό, χωρίς τις αισθήσεις τους. Έγινε και στους δύο καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με αποτέλεσμα το μωρό να σωθεί, δυστυχώς όμως η άτυχη γυναίκα κατέληξε.
Στις 6 τα ξημερώματα, σε Τουρκικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Λέσβου, το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 23 άτομα. Δυστυχώς, παρά τις πρώτες βοήθειες που τους παρασχέθηκαν, τα 4 εξ’ αυτών κατέληξαν. Σύμφωνα με τον Ιατροδικαστή πρόκειται για ένα αγόρι 8 ετών, και τρία κορίτσια 14 ετών, 8 ετών και 11 μηνών.
Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια των συνανθρώπων μας. Κάθε μέρα οι γυναίκες και οι άνδρες του ελληνικού Λιμενικού Σώματος κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Είναι επιτακτική ανάγκη τα άθλια δίκτυα λαθροδιακινητών, που εκμεταλλεύονται ταλαιπωρημένους ανθρώπους να χτυπηθούν στη ρίζα τους.
—-
Αύριο Τρίτη 29 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό σύσκεψη με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Μεθαύριο, Τετάρτη 30 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου, ενόψει της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την Πέμπτη 31 Αυγούστου, όπως σας ανέφερα και νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το ζήτημα των πυρκαγιών.
Την ίδια ημέρα ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Georgia Meloni για μια επίσκεψη εργασίας. Θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας.
Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχαμε ένα ακόμη περιστατικό στον Έβρο με φασίστες να παρουσιάζονται ως αυτόκλητοι σερίφηδες και να κάνουν πογκρόμ κατά μεταναστών. Θα κάνει κάτι η Πολιτεία γι’ αυτά τα φαινόμενα; Τι κάνει η Αστυνομία και οι συνοριοφύλακες που έχετε προσλάβει; Είναι αποδεκτές τέτοιες ενέργειες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς είναι δύο διαφορετικά θέματα. Σε όλα τα θέματα η απάντηση είναι η εφαρμογή του νόμου. Στην μεν περίπτωση οποιασδήποτε παράνομης πράξης, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενη περίπτωση, είναι υποχρέωση των Αρχών να κάνουν τη δουλειά τους και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, όπως γίνεται και όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Όπου παρατηρείται, επιλαμβάνονται οι Αρχές, όπου υπάρχει οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ως προς τους συνοριοφύλακες και γενικά την προστασία των συνόρων, καθημερινά γίνονται δεκάδες συλλήψεις, που κάποιες μέρες μάλιστα ξεπερνούν και τις 100. Υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική της Κυβέρνησης φύλαξης των συνόρων, εφαρμόστηκε με εμφανή αποτελέσματα την προηγούμενη τετραετία και συνεχίσει να εφαρμόζεται και αυτήν την τετραετία. Στόχος μας είναι η προστασία των συνόρων της χώρας, είτε χερσαίων, είτε θαλάσσιων, και βέβαια ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα. Και όπως ανέφερα και τα τραγικά περιστατικά τα ξημερώματα, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος προσπαθούν καθημερινά, υπερβάλλουν εαυτούς για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε προηγουμένως ότι μεταξύ των χωρών που έστειλαν βοήθεια στην Ελλάδα, δεν συμπεριλαμβάνεται η Αλβανία. Τι έχει συμβεί με αυτήν την περίπτωση; Γιατί τώρα υπάρχει μία φωτιά εδώ πέρα που καίει δέκα ημέρες, έχουμε 20-21 πόσους νεκρούς πάνω στην Αλεξανδρούπολη, και με ποιο σκεπτικό δεν δέχθηκε η Ελλάδα τη βοήθεια της Αλβανίας; Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από τα μέσα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, στο προηγούμενο κύμα των πυρκαγιών, ευχαρίστησε μία σειρά από χώρες που μας συνέδραμαν είτε με μέσα, είτε με πυροσβέστες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μεταξύ αυτών ήταν και η Αλβανία, οπότε δεν υπάρχει κάποιο θέμα, και δεν υπάρχει θέμα να μη δεχθεί η χώρα μας οποιαδήποτε βοήθεια. Είναι πολλές οι φάσεις, είναι πολλές οι ανάγκες και όχι μόνο στη χώρα μας. Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο εντείνεται φέτος το καλοκαίρι με κλιματολογικές συνθήκες που δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Είναι πολύ σημαντική η συνδρομή και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού στη χώρα μας και αντίστοιχα σε άλλες χώρες. Οπότε δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα.
ΠΑΝ. ΜΙΧΟΣ: Το εργασιακό νομοσχέδιο θα φέρει την εξαήμερη εργασία για κάποιους κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Θα υπήρχε η σκέψη, όπως παλαιότερα έχει ακουστεί, μήπως αυτό επεκταθεί και στο Δημόσιο σε κάποιες Υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες ή αν κριθεί κάπου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή και ούτε υπάρχει κάποια τέτοια πρόθεση. Από κει και πέρα, το εργασιακό νομοσχέδιο, αν δείτε άρθρο άρθρο, σημείο σημείο, μόνο προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνει περισσότερες ελευθερίες σε αυτούς, ρυθμίζει την αγορά εργασίας δίκαια, υιοθετώντας και την Ευρωπαϊκή Οδηγία και συνολικά, όλες του οι παρεμβάσεις είναι προς όφελος των εργαζομένων και της αγοράς εργασίας. Μου δίνετε μία πολύ καλή ευκαιρία να σας πω ότι και σε επίπεδο ενημέρωσης συνολικά των όρων των συμβάσεων εργασίας, συνολικά μετά την πρόσληψη, μετά από μία εβδομάδα υποχρεούται ο εργοδότης να ενημερώσει τους εργαζόμενους και όχι μετά από δύο μήνες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Λύνονται πάρα πολλά σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα, απαγορευόταν κάποιος να δουλέψει κατά κύρια απασχόληση σε μία δουλειά και να έχει και μία δεύτερη μερική απασχόληση, αυτό πλέον λύνεται και μπορεί να γίνει, όπως και άλλες πολλές παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν στη ρίζα της τη «μαύρη» εργασία. Δεν πρόκειται να θιγεί κανένα από τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε οι ελάχιστες ώρες ανάπαυσης την ημέρα, ούτε συνολικά κατά μέσο όρο ως προς το οχτάωρο ή το σαραντάωρο, ανά μέσο όρο την εβδομάδα, όπως προβλέπεται και ρυθμίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, είναι άλλη μία καλή ευκαιρία να το κάνουμε απολύτως σαφές.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είδαμε σήμερα, μετά από πολύ καιρό, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον στη χονδρική αγορά να αυξάνεται δυσθεώρητα, κατά 35 και 40%. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται εκεί ν’ ανακοινώσει την επέκταση της επιδότησης για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε δύο πολύ σημαντικά δεδομένα. Το ένα είναι ότι ένας σωστός τρόπος να δούμε συνολικά την τιμή της χονδρικής, στην οποία αναφέρεστε, στο ρεύμα είναι όχι ημερήσια αλλά τουλάχιστον σε βάθος ενός μήνα, γιατί υπάρχουν μέρες του μήνα που χρησιμοποιούνται περισσότερο ΑΠΕ, οπότε υπάρχει μία εναλλαγή στη σειρά, προφανώς των ήδη των πολύ υψηλών τιμών όχι μόνο στη χώρα μας, συνολικά. Το δεύτερο είναι να διαχωρίσουμε την τιμή της χονδρικής από τη λιανική τιμή. Και σε αυτό που με ρωτήσατε, είναι προφανές όπως έχει αποδείξει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης, όσο αυξάνεται η λιανική τιμή, ή οι αυξήσεις αυτές επιβαρύνουν περισσότερο τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προφανώς το Κράτος θα είναι, όπως οφείλει, «παρόν». Και νομίζω ότι θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις σύντομα από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέσα στο Σαββατοκύριακο ανακοινώθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Γεραπετρίτης, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του. Ήθελα να σας ρωτήσω, ποια, όσο μπορείτε να μας πείτε, η ατζέντα της συνάντησης αυτής και αν έχει «κλειδώσει» ένα νέο ραντεβού του κυρίου Μητσοτάκη και με τον κύριο Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πράγματι, ισχύει η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του τις επόμενες ημέρες, όπως ρωτήσατε. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους. Αντικείμενο της επίσκεψης αυτής είναι, κατ’ αρχάς, η συζήτηση των διμερών σχέσεων, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και όλων των ζητημάτων επικαιρότητας που αφορούν ευρύτερα την περιοχή, πάντοτε η χώρα μας προσέρχεται σε αυτές τις συναντήσεις και στο σύνολο αυτών των πρωτοβουλιών, χωρίς την παραμικρή, προφανώς, διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα ―το λέω για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρεξήγηση― όμως με διάθεση να συνεχιστεί ο διάλογος και να τηρηθούν όλα όσα είχαμε πει τους προηγούμενους μήνες. Πράγματι, θα προετοιμαστεί και η επικείμενη νέα συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, καθώς και η επικείμενη, μετά από κάποιους μήνες, προς το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται σε μία περίοδο που ενισχύεται κάθε μέρα, κάθε μήνα, όλο και περισσότερο η χώρα μας και οικονομικά και γεωπολιτικά. Πρόσφατα είδαμε την επίσκεψη πολλών ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, συνολικά των Βαλκανίων και κρατών – μελών της
Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλη η ηγεσία της Ευρώπης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με μια πολύ σημαντική υπογραφή ενός Συμφώνου, αυτό έγινε στην Αθήνα υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Λίγες ημέρες μετά ήρθε στη χώρα μας ο Ινδός Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός της 5ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αναβαθμίστηκε η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σε στρατηγική σχέση, όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και συνολικά η Κυβέρνηση θα κινούνται με αυτήν την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της οχύρωσης, αλλά και ενίσχυσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε σε μια σύσκεψη που θα γίνει αύριο, υπό τον Πρωθυπουργό, για την αποκατάσταση των δασών. Πώς πάει αυτή η υπόθεση, καθώς αναφερθήκατε και σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες για διαβούλευση κάποιων νομοσχεδίων ή κατάθεση στη Βουλή. Σκέφτεστε, μήπως, να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην μπορούν καμένες εκτάσεις καθ’ οιονδήποτε τρόπο να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς; Να αφήσουμε το δάσος, όπως λένε και οι δασολόγοι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, οι εκτάσεις οι οποίες καίγονται κηρύσσονται βάσει νόμου αυτομάτως αναδασωτέες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση αμφισβήτησης ή παρερμηνείας. Είναι δεδομένο και θα συνεχίσει να ισχύει.
Είναι μια πολύ σημαντική σύσκεψη. Δεν είναι η μοναδική, αλλά, προφανώς, ενόψει και του γεγονότος ότι ακόμα είναι εν εξελίξει ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι με πρωτοφανείς κλιματολογικές συνθήκες και στη χώρα μας, είναι ανάγκη με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά από αυτά θα τα ακούσουμε και από τον ίδιο στην προσεχή ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων, την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Και προφανώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης κατάσβεσης και για όλη την επιχειρησιακή διαδικασία η οποία ακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και προφανώς και σε επίπεδο πρόληψης και βέβαια αποκατάστασης, που είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης αυτής.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Χθες είδαμε τον κ. Χαρδαλιά να μεταβαίνει στις Οινούσες, ουσιαστικά να απευθύνει ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα, καθώς θα τρέξει στην κούρσα της Περιφέρειας Αττικής. Θέλω να ρωτήσω πότε παραιτείται και αν υπάρχει κάτι νεότερο σε ό,τι αφορά στην αντικατάστασή του στο Υπουργείο Άμυνας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σήμερα είναι η μέρα παραίτησης του κ. Χαρδαλιά ως Υφυπουργός Άμυνας, ενόψει και της κατάθεσης της υποψηφιότητάς του ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα υπάρχει αντικατάσταση με κάποιο νέο πρόσωπο και θα μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες στην υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στο ζήτημα των πυρκαγιών. Επειδή καίει η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη 10 ημέρες. Πρώτον, έχουμε εικόνα σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα; Και δεύτερον, έχουμε εικόνα ότι πρόκειται για οργανωμένους εμπρησμούς ή τέλος πάντων αυτά τα υπονοούμενα που αφήνουν οι αρμόδιοι Υπουργοί περί σχεδίων οργανωμένων ή απλώς πρόκειται για μεμονωμένους «αλητήριους», όπως τους αποκαλεί ο κ. Κικίλιας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε για την ενημέρωση των μετώπων, γιατί αυτή τη στιγμή, πράγματι το μέτωπο το οποίο συνεχίζει να μας απασχολεί περισσότερο, είναι το μέτωπο του Έβρου για 10η μέρα. Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε mega fire. Μάλιστα, όπως διηγούνται και πυροσβέστες από άλλες χώρες που συνέδραμαν -και είναι πολύ σημαντική η συνεισφορά τους στην κατάσβεση αυτών των πολλών μετώπων- ποτέ δεν έχουν ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο σε έκταση, σε ταχύτητα, στο πώς επιμένει το μέτωπο σε πολλά επιμέρους σημεία. Υπάρχουν κάποια σημεία και στο δάσος της Δαδιάς, παραμένουν και προς τη Ροδόπη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Ελπίζουμε να υπάρξει ύφεση αυτή μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως και τα υπόλοιπα μέτωπα που βρίσκονται σε σχετική ύφεση στην υπόλοιπη χώρα, είτε στην Αττική, είτε στη Βοιωτία, είτε στην Άνδρο. Αυτό το οποίο συνέβη στον Έβρο δεν έχει προηγούμενο. Σίγουρα ένας παράγοντας είναι οι κλιματολογικές συνθήκες. Δεν θα κάνω αυτή τη στιγμή την απόδοση ευθυνών για το ποσοστό συνδρομής του ανθρώπινου παράγοντα. Ο αριθμός, όμως, των συλλήψεων, των δικογραφιών είναι μεγάλος και μάλιστα για πολλές περιπτώσεις εκ δόλου, που, να τονίσουμε ότι εκ δόλου πρόκληση πυρκαγιάς σε δάσος, μετά τις αλλαγές που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι όλες κακουργηματικές, όπως αντιλαμβάνεστε. Και οι άνθρωποι αυτοί, όσοι έκαναν κάτι τέτοιο, όσοι κάνουν κάτι τέτοιο, είναι κοινοί εγκληματίες. Τίποτα λιγότερο. Ως κοινοί εγκληματίες, λοιπόν, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο από τη Δικαιοσύνη, θα αντιμετωπιστούν. Και θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι υποθέσεις με τη δέουσα σοβαρότητα. Είναι ένας από τους παράγοντες που σίγουρα σε επίπεδο νομοθετικό έχουν γίνει παρεμβάσεις σε σχέση με τις αυστηροποιήσεις όλων των σχετικών αδικημάτων. Θα συζητήσουμε και περιπτώσεις μη αναστολής και όλα τα υπόλοιπα, όπως έχει προαναγγελθεί και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο το συντομότερο δυνατό από τα αρμόδια Υπουργεία. Και, από εκεί και πέρα, η Αστυνομία, οι ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος είναι από πάνω. Αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να προστατεύουν τα δάση μας, να προστατεύουν τις περιουσίες μας και φυσικά το κυριότερο τις ανθρώπινες ζωές.
Π. ΜΙΧΟΣ: Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αντικατασταθεί ο Φρέντι Μπελέρη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Παράλληλα, έκανε πολλές θετικές αναφορές στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Πώς διάβασε η Κυβέρνηση αυτή τη συνέντευξη; Βλέπει ότι υπάρχει μία κίνηση καλής θελήσεως ή κάποια αλλαγή στη στάση των Τιράνων;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη στο συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένας νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης, που μετά από αυτή την ετυμηγορία των πολιτών πρέπει να ορκιστεί. Και αυτό είναι που ζητάμε από την Αλβανία να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου, τους στοιχειώδεις Ευρωπαϊκούς Κανόνες και περιμένουμε πράξεις.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την υπόθεση κλοπής αντικειμένων, εκθεμάτων, από το Βρετανικό Μουσείο. Και διερωτώμαι αν αυτό αλλάζει κατά τι τη δική σας στρατηγική. Εάν υπάρχει μια εν εξελίξει διαδικασία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μας ευνοεί αυτό το περιστατικό, εσάς στην Κυβέρνηση, αλλάζει κάτι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους είναι ένα πάγιο και διαρκές αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο. Και όπως ήταν, έτσι και παραμένει. Τώρα, ως προς αυτά τα οποία μαθαίνουμε να συμβαίνουν, προφανώς έχουν συγκλονίσει συνολικά το σύνολο του κόσμου του Πολιτισμού και ευρύτερα. Όμως, το τονίζω, ήταν, είναι, παραμένει ένα μεγάλο, ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων και προφανώς και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εκτός από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είδαμε και τη βενζίνη να σπάει το φράγμα των 2 ευρώ, ακόμη και στα αστικά κέντρα και ήθελα να σας ρωτήσω αν θα λάβει η Κυβέρνηση κάποια μέτρα. Και επ’ αυτού αν περιμένουμε κάποιες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, στη ΔΕΘ, ενδεχομένως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ως είθισται, δεδομένων και των συνθηκών των πολλών εισαγόμενων κρίσεων είναι αφιερωμένο στην οικονομία και κυρίως στην αύξηση άμεση ή έμμεση του εισοδήματος των πολιτών και όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία. Αυτό που θέλω να πω, έχοντας κάνει και πολλές παρεμβάσεις και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στη βενζίνη και σε όλες τις υποπεριπτώσεις του πολύ αυξημένου για πάρα πολλούς μήνες συνολικά πληθωρισμού -που συνολικά ναι μεν είναι μειωμένος, αλλά σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες επιμένει- είναι ότι μεγαλύτερη σημασία για εμάς έχει η συνολική αύξηση και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Όπως απέδειξε η Κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το 50% του οικονομικού προγράμματος νομοθετήθηκε. Τι σημαίνει αυτό; Αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση του αφορολόγητου, άρα μείωση ουσιαστικά της επιβάρυνσης για κάθε οικογένεια με παιδί. Μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες, που όλες έχουν αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα είναι ο κύριος στόχος της Κυβέρνησης, όπως υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Δηλαδή, σταδιακά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα αύξηση του εισοδήματος. Γιατί για μένα αυτός είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος και πιο σταθερός τρόπος να αντιμετωπιστεί και η ακρίβεια, γιατί τα μέτρα αυτά μένουν ακόμα και όταν οι κρίσεις φεύγουν. Μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα είναι οι έλεγχοι. Παρέθεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες του Κράτους, δεν είναι θεωρίες όλα αυτά, παρεμβάσεων των αρμόδιων αρχών όταν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις, είτε αφορά φοροδιαφυγή, είτε προστασία των εργαζομένων, είτε παραπλανητικές εκπτώσεις, είτε απελευθέρωσης χώρων προς τους πολίτες. Η εφαρμογή του νόμου είναι απόλυτη προτεραιότητα. Αυτονόητη και απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Και βέβαια το λέμε και το ξαναλέμε ότι με βάση τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, όπου βλέπουμε υπέρογκες αυξήσεις, όπου κρίνεται από την Κυβέρνηση ότι πρέπει να υπάρχει παρέμβαση, με βάση και τις αντοχές της οικονομίας, αυτή γίνεται. Τα περισσότερα νομίζω ότι θα τα ακούσουμε και από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: