slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Παγιώνεται» το ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής». 
 Στην τελική ευθεία για την 25η Ιουνίου – Τι έδειξε νέα δημοσκόπηση
Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει παγιωθεί πάνω από το 20%.
Πιο συγκεκριμένα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 40,6% προηγούμενη κατά 21% του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στο 19,6%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7%, η Ελληνική Λύση στο 4,1%, η Νίκη στο 3,9%, το ΜέΡΑ25 στο 2,5% και οι Σπαρτιάτες στο 1,6%.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,1%, το ΚΚΕ 6%, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας 4,1%, η Νίκη 3,4%, το ΜέΡΑ25 2,1% και οι Σπαρτιάτες 1,4%.


Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 8,3% τα λοιπά κόμματα 3,5% και άκυρο-λευκό 1,6%.
Εκλογές 2023 – Άνετη αυτοδυναμία της ΝΔ σε επτακομματική Βουλή

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ θα έχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 160 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί στις 53, με επτά κόμμα να δείχνουν ικανά να βρίσκονται στη νέα Βουλή.

Ειδικότερα:


-ΝΔ: 161

-ΣΥΡΙΖΑ: 53

-ΠΑΣΟΚ: 31


-ΚΚΕ: 18

-Ελληνική Λύση: 13

-Πλεύση Ελευθερίας: 13

-Νίκη: 11


Εάν επαληθευτούν αυτοί οι συσχετισμοί η κοινοβουλευτική ισχύς της ΝΔ θα είναι υπερτριπλάσια από την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν διπλάσια από το άθροισμα των εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Εκλογές 2023 – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Παράλληλα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% έναντι 15% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ δεύτερο είναι ο Κανένας με 22%.

Ακολουθούν Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, Δημήτρης Κουτσούμας και Κυριάκος Βελόπουλος με 3% και Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.
Εκλογές 2023 – Πάνω από το 80% είναι σίγουρο για την ψήφο του

Τέλος, αναφορικά με την αποφασιστικότητα των πολιτών για την ψήφο τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 88% έχει καταλήξει στην επιλογή που θα κάνει (το 64% είναι απόλυτα βέβαιο και το 24% είναι μάλλον βέβαιο), το 11% έχει αμφιβολίες (το 8% δεν είναι τόσο βέβαιο και το 3% δεν είναι καθόλου βέβαιο), με το 1% να απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Εκλογές 2023: Στην τελική ευθεία για την 25η Ιουνίου

Στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές εισέρχεται η χώρα.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος που στις 25 Ιουνίου θα εκλέξει τη νέα Βουλή είναι η ίδια με των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς και αυτές διεξάγονται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023 και περιλαμβάνουν τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων άνδρες είναι οι 4.763.264 και γυναίκες οι 5.050.331. Αυτοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.634 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα. Από αυτά τα 21.163 είναι τα βασικά εκλογικά τμήματα, τα 335 τα αμιγή για τους ετεροδημότες, τα 101 τα μεικτά ετεροδημοτών και 35 που συστάθηκαν στις φυλακές.

Οι περισσότεροι εκλογείς το πιθανότερο είναι να ψηφίσουν στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο για δύο λόγους συνιστάται η εκ νέου ενημέρωση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) «Μάθε πού Ψηφίζεις».


Ο πρώτος σχετίζεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ορισμένες σχολικές μονάδες εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των καταστημάτων ψηφοφορίας επειδή έχουν οριστεί ως βαθμολογικά κέντρα και αντικαταστάθηκαν από άλλα. Στον Δήμο Περιστερίου, για παράδειγμα, αντί για το 3ο και το 5ο Γυμνάσιο, θα λειτουργήσουν το 1ο Δημοτικό και το 5ο Λύκειο αντίστοιχα.

Ο δεύτερος αφορά τους ετεροδημότες. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.

Τα κόμματα είχαν προθεσμία έως προχθές Παρασκευή να παραδώσουν στους αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας κάθε νομού, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων τους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν τις εφορευτικές επιτροπές τού κάθε εκλογικού τμήματος. Σήμερα, εξάλλου, είναι η τελευταία ημέρα για την αποστολή των ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά του Μαΐου, καθώς επειδή αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, τα ονόματα των βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά, αφού εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται να βάζουμε σταυρό προτίμησης – άλλωστε στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στιλό.

Εκτός από τα ψηφοδέλτια, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.
https://thecaller.gr/politiki/ekloges-2023-dimoskopisi-metron-analysis-pagionetai-to-ischyro-provadisma-tis-nd-enanti-toy-syriza-poio-to-pososto-toy-pasok/

Δεν υπάρχουν σχόλια: