slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

📺Μ. Καριακλιούμη, πολιτική αναλύτρια: Η κάλπη έχει μνήμη – Ι. Αρμάος, επικοινωνιολόγος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στρατηγική

Eννέα ημέρες πριν από τις δεύτερες κάλπες των εθνικών εκλογών στις 25 Ιουνίου η αναβολή του debate των πολιτικών αρχηγών και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο αλλάζουν την ατζέντα των συζητήσεων. Για το πώς θα επηρεάσουν την κρίση των ψηφοφόρων μίλησαν στην ΕΡΤ η Μαρία Καριακλιούμη, πολιτική αναλύτρια και ο επικοινωνιολόγος Ιάκωβος Αντώνιος Αρμάος


«Το ντιμπέιτ – παράλληλοι διάλογοι, όπως γίνεται τις τελευταίες φορές στην Ελλάδα, απασχολεί περισσότερο όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα πολιτικά. Δεν είναι πολύς ο κόσμος όποιος το παρακολουθεί και είναι πολύ λιγότερο εκείνος ο οποίος επηρεάζεται» ανέφερε η κ. Καρακλιούμη υποστηρίζοντας ότι «το τόσο μικρό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες, οι πολίτες λίγο πολύ έχουν αποφασίσει γιατί πήραν μια απόφαση την 21η Μαΐου. Και σε αντίθεση με αυτό που λέμε ότι η κάλπη είναι άδεια, εγώ θα σας έλεγα ότι η κάλπη έχει μνήμη ακριβώς γιατί είναι πολύ σύντομο το διάστημα της μιας κάλπης με την κάλπη που έρχεται».

Η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά

Η πολιτική αναλύτρια υποστήριξε ότι «η Νέα Δημοκρατία προηγείται σταθερά. Από τα κεντροδεξιά της ιδεολογικής κλίμακας περισσότερο δέχονται πιέσεις τα μικρά κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση, όπως η Νίκη που προσπάθησε να μπει στη Βουλή και φαίνεται να δέχεται πιέσεις ακριβώς γιατί η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την προεκλογική της εκστρατεία σαν να μην υπήρχε προηγούμενη κάλπη».

Η ίδια υποστήριξε ότι στην κεντροαριστερά και στα αριστερά αναμένεται να δούμε πραγματικές ανακατατάξεις γιατί δεν πιέζονται τόσο πολύ τα μικρά κόμματα. «Αν έχουμε είσοδο μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, αυτό θα κοστίσει από την ευρύτερη πίτα που έχει μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, με το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στα ποσοστά».

Σχολιάζοντας την αναβολή της τηλεμαχίας ο κ. Αρμάος πρόσθεσε ότι η ο μεγάλος ηττημένος από αυτή την εξέλιξη είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση που όπως εκτίμησε, δημοσκοπικά κινδυνεύει.

«Ήξερε από τηλεόραση, ήξερε πώς να εμφανιστεί, ήξερε τι να κάνει για να τραβήξει» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτές οι εκλογές είναι μια κούρσα για έναν»

Μιλώντας για την στρατηγική των κομμάτων ο κ. Αρμάος ήταν καυστικός λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στρατηγική επισημαίνοντας ότι όλα τα κόμματα αιφνιδιάστηκαν από τη διαφορά των 20 μονάδων που είχε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.



Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να μειωθεί αυτή η διαφορά

«Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μια εκλογική διαδικασία που το δεύτερο κόμμα παλεύει να δούμε ποιο θα είναι. Το λογικό είναι να ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να μειωθεί αυτή η διαφορά. Το άλλο, το οποίο εμένα προσωπικά μου έκανε τεράστια εντύπωση, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι και χθες δεν είχε βγάλει καν τηλεοπτικό μήνυμα. Αυτό σημαίνει ότι ή πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν ή έχουν μια άλλη στρατηγική».

Αναφερόμενος στα μικρότερα κόμματα η κ. Καριακλιούμη τα οποία χαρακτήρισε «παράγωγα της συγκυρίας» τόνισε ότι συνήθως οι ψηφοφόροι δεν ασχολούνται με τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας. « Οι περισσότεροι ψηφίζουν τον αρχηγό ακριβώς γιατί δεν υπάρχει χρόνος να μάθουν τους υπόλοιπους. Και έχει παρατηρηθεί πολλές φορές μικρά κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή οι βουλευτές να είναι συνήθως από την αρχή της λίστας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η πολιτική αναλύτρια τόνισε ότι έχασε γιατί δεν εστίαζε στις προγραμματικές του θέσεις και στο πώς θα κυβερνήσει, γεγονός το οποίο συρρίκνωσε πάρα πολύ τα ποσοστά τους.

«Κατάλαβαν ότι η μη πολιτική ωρίμανση που δεν ήρθε τελικά κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης τους στοίχισε και τώρα έχουν αρχίσει να προβάλλουν το πρόγραμμα. Η γνώμη μου είναι ότι είναι αργά για να μπορέσουν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους» συμπλήρωσε η Καριακλιούμη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: