Κύριε Στυλιανίδη, τι έγινε και ο νομός της Ροδόπης από γαλάζιος που ήταν το 2019 κερδήθηκε από τον

ΣΥΡΙΖΑ;

Για να βρείτε την απάντηση που ψάχνετε, σας παραπέμπω στο βιβλίο που έγραψα το 2015 πριν από τις δεύτερες εκλογές, με τίτλο «Θράκη: Το Επόμενο Βήμα» των εκδόσεων Μίνωας. Προβλέπω από τότε τι θα συμβεί και έχω μέχρι στιγμής δικαιωθεί απόλυτα. Το ροζ χρώμα του χάρτη της Ροδόπης σίγουρα δεν έχει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Αποτυπώνει από τη μια την επιθυμία της μειονότητας να εκλέξει τους ομόδοξους βουλευτές που επιθυμεί να την εκπροσωπήσουν. Από την άλλη, όμως, αποκαλύπτει και τη διαχρονική λειτουργία ξένων κέντρων που προσπαθούν συνεχώς να εργαλειοποιούν την εκλογική της συμπεριφορά. Δείτε το γκρίζο του χάρτη των ευρωεκλογών πριν από λίγα χρόνια, όταν κατέβηκε το κόμμα DEP. Πάντως, για όσους αναλυτές της πλάκας επιδιώκουν από την Αθήνα να μειώσουν τον δικό μας ρόλο, θέλω να τους ξεκαθαρίσω ότι, αν η Ροδόπη δεν είχε αυτή την ιδιαιτερότητα, στην πλειονότητα θα καταγράφαμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα, αυτό όμως είναι θεωρητική ανάλυση. Το ουσιαστικό είναι ότι η μάχη που τόσα χρόνια εμείς δίνουμε δεν είναι μόνο παραταξιακή. Είναι πρωτίστως εθνική και κυρίως μια μάχη για την προστασία της ανοιχτής κοινωνίας που οικοδομήσαμε όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, και την απελευθέρωση της συνείδησης των μειονοτικών συμπολιτών μας από ξένες παρεμβάσεις χειραγώγησής τους.

Έχουμε χειραγώγηση και παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στον μουσουλμανικό κόσμο του νομού; Βλέπετε δάκτυλο Ερντογάν;

Το σοκαριστικό ροζ του γαλάζιου χάρτη έχει και τη θετική του πλευρά, όπως επιβεβαιώνουν και δηλώσεις ηγετικών στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, όλη η Ελλάδα ίσως καταλάβει ότι τόσα χρόνια εδώ στη Ροδόπη δεν παλεύω απλώς κόντρα σε ένα άλλο κόμμα ή έναν άλλον υποψήφιο, αλλά κόντρα στους κρατικούς ή παρακρατικούς μηχανισμούς ενός άλλου κράτους. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «Μητσοτάκης γιοκ» και το τήρησε προσπαθώντας να μετατρέψει τη μουσουλμανική μειονότητα από γέφυρα φιλίας σε τείχος μεταξύ λαών και κρατών και να κάνει επίδειξη δύναμης της επιρροής του στη Θράκη εκλέγοντας σε Ξάνθη και Ρο- δόπη τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό μειονοτικών βουλευτών. Η προσέγγιση αυτή, όμως, δείχνει πρωτίστως έλλειψη σεβασμού στην ελευθερία συνείδησης των ομοδόξων του Ελλήνων μουσουλμάνων Ευρωπαίων πολιτών. Η συνεχής προσπάθεια χειραγώγησης της εκλογικής συμπεριφοράς της μειονότητας μπορεί να αφορά τις σκοπιμότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ίδιας της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία έχει αρχίσει ήδη να αντιδρά ψηφίζοντας αντισυστημικούς μουσουλμάνους ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις και χριστιανούς, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό στην πράξη. Για μένα είναι θέμα χρόνου η κυριαρχία της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας στη Θράκη για την οποία αγω- νιζόμαστε όλοι μαζί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, κόντρα στους μηχανισμούς χειραγώγησης ακραίων κέντρων. Η ελευθερία στο τέλος είμαι σίγουρος ότι θα νικήσει κάθε μορφής εθνικισμούς, φονταμενταλισμούς και αναθεωρητισμούς.

Στην Τουρκία είδαμε ξανά επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον μας αυτή η επικράτηση;
Για μένα που έχω γνωρίσει τον Ερντογάν ως χαρισματικό ηγέτη της Τουρκίας, έχω διαπραγματευτεί με την κυβέρνησή του και μελετώ διαχρονικά τη νοοτροπία του, η νίκη του ήταν αυτονόητη, παρά τις αφελείς αναλύσεις επιφανών δημοσιογράφων της Αθήνας αλλά και της Δύσης γενικότερα. Η επικράτησή του διευκλύνει σε δύο σημεία και δυσκολεύει σε άλλα. Πρώτον, γνωρίζουμε τον συνομιλητή μας και τη νοοτροπία του. Δεύτερον, όσο είναι ισχυρός εσωτερικά αυξάνονται οι πιθανότητες αν συμφωνήσουμε κάτι να μπορεί να το επιβάλει εσωτερικά ώστε να τηρηθεί. Δεν πρέπει όμως να έχουμε ψευδαισθήσεις. Η επιτυχία ή η προστασία των δικαίων και συμφερόντων της Ελλάδας εξαρτάται πρωτίστως από τη δική μας δύναμη να διεκδικήσουμε, να προαπιστούμε ή να επιβάλουμε τους όρους μιας ουσιαστικής προσέγγισης.

Βλέπουμε στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για αυξήσεις στη φορολογία. Τι σχολιάζετε;

Δεν περίμενα ποτέ η ιδεοληψία και ο φανατισμός να οδηγούν τόσο γρήγορα στην πολιτική ανοησία.

Βλέπουμε ότι το κόμμα Νίκης αντλεί αρκετές ψήφους από την Εκκλησία και το Άγιο Όρος. Τι πρέπει να κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ;

Είναι άδικο να ταυτίζουμε την ψύχραιμη και σώφρο- να στη συντριπτική της πλειοψηφία Ορθόδοξη Εκκλησία και την πνευματική και εθνική Κιβωτό του Αγίου Όρους, με κύκλους που συνειδητά ή ακούσια εγκλωβίζονται σε αλλότρια ψηφοθηρικά παιχνίδια, τοποθετώντας συγκεκριμένες περίεργες πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από την Ορθόδοξη Πίστη και τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων. Ένας σοφός μοναχός μού περιέγραψε παραστατικά με λίγα λόγια αυτούς που κατά καιρούς επιχείρησαν να καπηλευτούν την πίστη και να εκμεταλλευτούν τη θρησκευτική συνείδηση ως εξής: «Η Εκκλησία και κυρίως το Άγιο Όρος είναι σαν τον κήπο. Έχει όμορφα τριαντάφυλλα, αλλά έχει και κοπριά. Όταν μπαίνει η μέλισσα προσπερνά την κοπριά και κάθεται πάνω στο όμορφο τριαντάφυλλο. Όταν όμως μπαίνει η μύγα, προσπερνά αδιάφορα το τριαντάφυλλο και γυρνά συνεχώς γύρω από την κοπριά».

Βλέπετε το βράδυ των εκλογών εύκολη ή δύσκολη αυτοδυναμία για τη ΝΔ; Και ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση;

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας είναι εφικτός στόχος και μετά την περιπέτεια της ακυβερνησίας που προκάλεσε η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι και πολύ κοντύτερα από ό,τι πριν. Έχει, δε, καταστεί κατά κάποιον τρόπο εθνική ανάγκη, για να συνεχίσει η Ελλάδα τη δυναμική πορεία που ήδη ξεκίνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα, ως προς το δεύτερο ερώτημα σας απαντώ ευθέως: Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, δεν επιλέγουμε ποια αντιπολίτευση θέλουμε.

Θα προσπαθήσει η ΝΔ να κερδίσει και αυτό τον νομό; Τι σχεδιάζετε σε προσωπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο;

Απευθυνόμαστε σε όλους, χριστιανούς και μουσουλμάνους που έβγαλαν ήδη τους βουλευτές που ήθελαν, για να τους πούμε ότι τώρα πρέπει να αποφασίσουν και την κυβέρνηση που μπορεί. Για να ενισχύσουν την παρέμβαση της Ροδόπης στα κέντρα των αποφάσεων, για να στείλουν σήμα ελευθέρων συνειδήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις, για να φέρουν τη Ροδόπη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει με την ψήφο τους να ξαναβάψουν τη Ροδόπη γαλάζια και σίγουρα αυτό θα επιστρέψει μεγάλα οφέλη στην περιοχή. Το μήνυμα αυτό τις επόμενες μέρες θα επικοινωνηθεί δυνατά από όλους μας, από εμένα προσωπικά που ήδη περιοδεύω σε όλα τα χωριά, από την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Κ. Χατζηδάκη, τον Δ. Αβραμόπουλο και το Χρ. Σταϊκούρα που τους περιμένουμε να επισκεφθούν τον νομό μας και στο τέλος και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, διότι αυτό συμφέρει και την τοπική κοινωνία.

https://tomanifesto.gr/e-stylianidis-sti-rodopi-paleyo-kontra-stoys-michanismoys-enos-alloy-kratoys-145782